X2

Belgian Dubbel (18 B / BJCP)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
18,0 L 90 min 1.074 SG 1.010 SG 29 8,4% 565 36 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
29 8,4% 565 36 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pale Ale (Dingemans) 4,57 kg 76,9% Malt 7 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 7 EBC  
Malningsgrad: 2,00%
Fuktighet: 4,80%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 70,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,5%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Belgium
Leverantör: Dingemans

Caramunich I (Weyermann) 0,23 kg 3,8% Malt 100 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 100 EBC  
Malningsgrad: 0,00%
Fuktighet: 5,50%
Utbyte: 78%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 0,0%
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

German crystal malt. Adds maltiness, flavor, color and aroma.

Special B Malt 0,23 kg 3,8% Malt 355 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 355 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 65%
Potential: 1.030 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 0,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Belgium

Extreme caramel aroma and flavored malt. Used in dark Belgian Abbey and Trappist ales. Unique flavor and aroma.

Biscuit (Castle) 0,17 kg 2,9% Malt 50 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 50 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,70%
Utbyte: 77%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 15%
Protein: 0,0%
Ursprung: Belgium
Leverantör: MaltMagnus.se

Pale Chocolate Malt 0,06 kg 1,0% Malt 500 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 500 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 75%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 11,7%
Leverantör: Thomas Fawcett

Sugar - Maple syrup 0,69 kg 11,6% Socker 59 EBC
 

Typ: Socker
Färg: 59 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 67%
Potential: 1.031 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Använd efter kokning: Ja

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Perle 24 gr 60 min Kok Pellets 8,00% 21,8 1,3

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 8,00%
IBU: 21,8
gr/L: 1,3
10.7 mg/L AA
6,8 AAU
Beta: 4,75%
HSI: 25,00%
Ursprung: Germany

Perle has a spciy character, and the aroma is moderate and pleasing. Commonly compared to Hallertau Mittlefruh.
Used for: German ales, lagers, Plisner, Alt, Maisbier, Dunkle, Kolsch
Aroma: Delicate floral and fruity tones
Substitutes: Northern Brewer, Perle (U.S.), Hallertau Mittelfruh, Hallertau Aroma
Storage: Good
6-10% AA / 2.5-5% Beta

Hallertauer Mittelfrueh 28 gr 5 min Kok Pellets 4,00% 2,5 1,6

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 4,00%
IBU: 2,5
gr/L: 1,6
6.2 mg/L AA
4,0 AAU
Beta: 4,60%
HSI: 45,00%
Ursprung: Germany

Used for: Continental Lagers, German Ales/Lagers, US Lagers
Aroma: Pleasant, assertive, mild herbal aroma
Substitutes: Hallertauer, Mt. Hood, Liberty, Crystal
Examples: Sam Adams Boston Lager, Sam Adams Boston Lightship

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
MM-Klar 5 gr 10 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok

MM Klar består av den aktiva beståndsdelen karagen som finns i bland annat Irish Moss. MM Klar är en vidareutvecklad produkt som har samma egenskaper som Irish Moss och Protafloc, men fördelen att det löser upp sig lättare i vörten. Det är även väldigt lätt att dosera MM Klar rätt. Dosering 1 gram per kg malt. 1 Tsk = 5 gram Tillsättes under omrörning 10 minuter innan slutet av koket.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Trappist Ale WLP500 White Labs Flytande 78% 18°C - 22°C

Labb: White Labs
Labb: White Labs
Form: Flytande
Förjäsbarhet: 78%
Temperatur: 18°C - 22°C
Typ: Ale
Flockulering: Medium
Bäst till: Trappist Ale, Dubbel, Trippel, Belgian Ales
Max antal generationer: 5
Generation: 0

Distinctive fruitiness and plum characteristics. Excellent for high gravity beers.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Inmäskning 66°C 60 min 20 min Temperatur 24,95 L

Höjningstid: 20 min
Typ: Temperatur
Vatten: 24,95 L

Utmäskning 76°C 10 min 15 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 15 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se