Pixie Bobcat DIPA
New England IPA - Vermont IPA
Exalted Beer
12 oktober 2021 kl 22:16
New England IPA - Vermont IPA
Exalted Beer
12 oktober 2021 kl 22:16
Volym | Koktid | OG | FG | IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|---|---|---|---|
45,0 L | 60 min | 1.095 SG | 1.024 SG | 46 | 9,5% | 0 |
9 EBC
|
IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|
46 | 9,5% | 0 |
9 EBC
|
Namn | Mängd | % | Typ | Färg | |
---|---|---|---|---|---|
Havreskal | 0,50 kg | 3,0% | Adjunkt |
0 EBC
|
|
Typ:
Adjunkt Havreskal används för att undvika stopp vid lakningen när man brygger med mycket omältade råvaror eller mycket vetemalt. Kan användas istället för risskal ("rice hulls") för detta syfte. Havreskal har minimal påverkan på smak eller färg i ölet. Rekommenderad dosering: 50 gram havreskal per kg malt. Behöver ej krossas. |
|||||
Pale Ale, Low Colour Maris Otter (Simpsons) | 8,75 kg | 52,2% | Malt |
2 EBC
|
|
Typ:
Malt If you require a well modified, high performing malt, but with a low colour, look no further than Low Colour Maris Otter. This heritage barley variety is used to produce an exceptional quality base malts, with high extract and enzymic activity and low nitrogen content. It is kilned at a low temperature, making it perfect for Cask IPAs and Light Coloured Ales. |
|||||
Oats, Flaked | 1,50 kg | 9,0% | Malt |
1 EBC
|
|
Typ:
Malt Adds body, mouth feel and head retention to the beer
|
|||||
Wheat, Torrified | 1,50 kg | 9,0% | Malt |
2 EBC
|
|
Typ:
Malt Unmodified wheat that has been "popped" to open the kernels
|
|||||
Carapils (Hoepfner) | 0,75 kg | 4,5% | Malt |
2 EBC
|
|
Typ:
Malt German carapils/carafoam malt. Used in many beers for better head retention and body. Can be used up to 25% for low alcohol beers. Also sold under the German name "Caramel Malz Pils" |
|||||
Spraymalt DME - Light | 3,75 kg | 22,4% | Torrextrakt |
5 EBC
|
|
Typ:
Torrextrakt "Great for all beer styles. Adds extra body and richness. Especially useful when brewing lighter beers such as lagers and pilsners." |
Namn | Mängd | Tid | Användning | Form | Alfa | IBU | gr/L | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Columbus/Tomahawk/Zeus (CTZ) | 60 gr | 30 min | Kok | Pellets | 14,90% | 25,9 | 1,3 | |
Användning: Kok Engineered Centennial Substitute - High alpha bittering hops.
|
||||||||
Simcoe | 150 gr | 15 min | Whirlpool | Pellets | 13,40% | 18,8 | 3,3 | |
Användning: Whirlpool High alpha bittering hops with good aroma characteristics.
|
||||||||
Simcoe | 150 gr | 15 min | Whirlpool | Pellets | 13,40% | 18,8 | 3,3 | |
Användning: Whirlpool High alpha bittering hops with good aroma characteristics.
|
||||||||
Mosaic (HBC 369) | 100 gr | 15 min | Whirlpool | Pellets | 11,10% | 10,4 | 2,2 | |
Användning: Whirlpool Available in quantity for the first time after 2012 harvest. Still known to many as HBC 369. A daughter of Simcoe crossed with a Nugget derived male. An excellent aroma variety.
|
||||||||
Mosaic (HBC 369) | 100 gr | 15 min | Whirlpool | Pellets | 11,10% | 10,4 | 2,2 | |
Användning: Whirlpool Available in quantity for the first time after 2012 harvest. Still known to many as HBC 369. A daughter of Simcoe crossed with a Nugget derived male. An excellent aroma variety.
|
||||||||
Cryo - Mosaic | 100 gr | 3 dgr | Torrhumling | Pellets | 24,10% | 0,0 | 2,2 | |
Användning: Torrhumling Mosaic is an earthy, floral, fruity hops widely used for finishing IPAs. Lupulin powder - typically used during the whirlpool/steep or dry hop phases at about half the weight of pellet hops to mazimize aroma/flavor. Concentrated to enhance hop oils. Store near freezing. |
||||||||
Simcoe | 100 gr | 3 dgr | Torrhumling | Pellets | 13,40% | 0,0 | 2,2 | |
Användning: Torrhumling High alpha bittering hops with good aroma characteristics.
|
||||||||
Cryo - Mosaic | 100 gr | 3 dgr | Torrhumling | Pellets | 24,10% | 0,0 | 2,2 | |
Användning: Torrhumling Mosaic is an earthy, floral, fruity hops widely used for finishing IPAs. Lupulin powder - typically used during the whirlpool/steep or dry hop phases at about half the weight of pellet hops to mazimize aroma/flavor. Concentrated to enhance hop oils. Store near freezing. |
||||||||
Simcoe | 100 gr | 3 dgr | Torrhumling | Pellets | 13,40% | 0,0 | 2,2 | |
Användning: Torrhumling High alpha bittering hops with good aroma characteristics.
|
Namn | Mängd | Tid | Typ | Användning | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Calcium Chloride | 12,06 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add. |
||||||
Epsom Salt (MgSO4) | 7,59 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Water agent used to modify water profile. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add. |
Namn | Produkt ID | Labb | Form | Förjäsbarhet | Temperatur | |
---|---|---|---|---|---|---|
Dry Hop | A24 | Imperial Yeast | Flytande | 76% | 18°C - 23°C | |
Labb: Imperial Yeast Dry Hop is a blend of A20 Citrus and A04 Barbarian. When this blend goes to work on your hoppy beer, the hop aroma blows up. The combination of these strains produces amazing aromas of citrus, peach and apricot that will accentuate your IPA, pale ale, and any other hop driven beer. |
Namn | Temp. | Tid | Höjningstid | Typ | Vatten | |
---|---|---|---|---|---|---|
Inmäskning | 68°C | 75 min | 20 min | Temperatur | 23,92 L | |
Höjningstid: 20 min |
||||||
Utmäskning | 78°C | 10 min | 16 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 16 min |
Du måste logga in för att posta kommentarer
1.058 - 1.071
1.010 - 1.018
30 - 60
5 - 15
New England IPA, NEIPA, är en vidareutveckling av amerikansk IPA, där humlekaraktären ökat samtidigt som den upplevda beskan har minskat. Mycket stora smak- och aromgivor samt torrhumling ger ett utmärkande disigt utseende. Jäst med låg flockning och låg förjäsbarhet används ofta för att öka disigheten och höja restsötman. Ölet har en kraftig arom och stor smak av humle, samt en len och fyllig kropp utan hög beska. Smaker och dofter av josig tropisk frukt förekommer i detta öl utan att frukt tillsätts. NEIPA bör konsumeras relativt ung för att det karakteristiskt fräscha humleintrycket ska upplevas.
Amazing Haze 6,5% /Stigbergets Bryggeri - O/O Narangi IPA 6,8% /O/O Brewing
Ska innehålla en mycket stor fräsch och fruktig humledoft med arom av tropisk frukt och/eller citrus. Humledoften ska ej upplevas gräsig eller kryddig. Fruktestrar bör finnas på medium till hög nivå. Neutral maltarom med lätta brödiga inslag får förekomma på låga nivåer. Ingen karamellarom får förekomma. Alkoholtoner får förekomma på låga nivåer. Halmgul till gyllengul. Opak och disig av kraftig humling och jäst med låg flockulering. Kraftigt vitt skum. Mycket kraftig smak av tropisk frukt och/eller citrus ska dominera. Fruktestrar på medium till höga nivåer bör finnas. Neutral maltsmak med lätta brödiga inslag får förekomma på låga nivåer. Ingen karamellsmak får förekomma. Alkoholsmak får förekomma men den får ej vara spritig. Ska ej upplevas söt från ojästa sockerarter. Inga kärva eller brännande humlesmaker ska märkas. Beska på låg till medium nivå. Medium till stor kropp. Mjukt, lent och fylligt. Medium kolsyra.