In de Wreede 6
Blonde
Exalted Beer
21 november 2020 kl 18:22
Blonde
Exalted Beer
21 november 2020 kl 18:22
Volym | Koktid | OG | FG | IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|---|---|---|---|
18,0 L | 90 min | 1.054 SG | 1.009 SG | 32 | 6,0% | 0 |
6 EBC
|
IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|
32 | 6,0% | 0 |
6 EBC
|
Namn | Mängd | % | Typ | Färg | |
---|---|---|---|---|---|
Balder Pilsner | 3,00 kg | 67,4% | Malt |
2 EBC
|
|
Typ:
Malt Ljus basmalt med ren men ändå komplex maltsmak och inslag av sötma. Utmärkt grund för de flesta öl och särskilt lämplig för traditionella lageröl. Balder är en klassisk svensk maltkornsort med ursprung i en förädlingsprocess som tog sin början under 1800-talet. Kornsorten ansågs under 1940/50-tal som en av de främsta sorterna för ölbryggning och kom även att exporteras till andra länder i norra Europa. Warbro Kvarn har nu återupptagit mältning av ekologiskt odlad Balder från bönder i närheten av mälteriet. |
|||||
Pale Malt, Maris Otter (Thomas Fawcett) | 1,00 kg | 22,5% | Malt |
3 EBC
|
|
Typ:
Malt Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters. |
|||||
Candi Syrup, Golden | 0,45 kg | 10,1% | Sirap |
5 EBC
|
|
Typ:
Sirap Candi Syrup used in many Belgian Tripels, Dubbels, and holiday ales. A decadent Golden Belgian style Candi Syrup that contributes rich caramel flavors followed by a subtle fruit back-palate. Good in Belgian Golden Ale's, Tripels, Bier de Garde, Saison, Belgian Blonde, and all lighter Belgian Ale's. |
Namn | Mängd | Tid | Användning | Form | Alfa | IBU | gr/L | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Northern Brewer | 20 gr | 60 min | Kok | Kottar | 8,50% | 21,0 | 1,1 | |
Användning: Kok Also called Hallertauer Northern Brewers
|
||||||||
Hallertauer Mittelfrueh | 17 gr | 20 min | Kok | Pellets | 4,00% | 5,6 | 0,9 | |
Användning: Kok Used for: Continental Lagers, German Ales/Lagers, US Lagers
|
||||||||
Styrian Goldings | 20 gr | 12 min | Kok | Kottar | 5,40% | 5,6 | 1,1 | |
Användning: Kok A seedless version of Fuggles grown in Slovenia
|
Namn | Mängd | Tid | Typ | Användning | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Chalk | 4,58 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Chalk (CaCO3) can be used as a water addition to adjust mineral content for mashing. |
||||||
Baking Soda | 2,51 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Baking Soda (NaHCO3) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing. |
||||||
Protafloc | 1 gr | 20 min | Klarning | Kok | ||
Typ: Klarning Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört. Trots det högre priset per gram blir Protafloc mycket mer ekonomiskt än Irish Moss på grund av den lägre doseringen. Det minsta paketet bör räcka i flera år för en vanlig hembryggare (räcker till ca 2500 liter öl), medan de större förpackningarna rekommenderas för bryggklubbar och bryggerier. |
||||||
Yeast Nutrient | 5 gr | 3 dgr | Övrigt | Primärjäsning | ||
Typ: Övrigt Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast. |
Namn | Produkt ID | Labb | Form | Förjäsbarhet | Temperatur | |
---|---|---|---|---|---|---|
Triple Double | B48 | Imperial Yeast | Flytande | 76% | 18°C - 25°C | |
Labb: Imperial Yeast The perfect strain for your classic abbey ales. Triple Double produces moderate esters with low to no phenolic characteristics. This strain is tried and true and works perfectly in a production environment. Keep an eye on Triple Double, it likes to sit on top of the wort throughout fermentation which may result in a slow fermentation. |
Namn | Temp. | Tid | Höjningstid | Typ | Vatten | |
---|---|---|---|---|---|---|
Försockringsrast | 64°C | 60 min | 24 min | Temperatur | 12,00 L | |
Höjningstid: 24 min |
||||||
Utmäskning | 76°C | 10 min | 7 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 7 min |
Du måste logga in för att posta kommentarer
1.051 - 1.065
1.008 - 1.014
15 - 30
7 - 14
Blonden är ofta nästan lagerlik i sin renhet, lätt maltsöt och värmande och med återhållsamma fruktestrar och fenoler. Öltypen är en relativt modern komposition för att locka lagerdrickare. Baseras ofta på belgisk pilsnermalt kompletterad med aromatisk malt eller råfrukt, t ex majs eller socker.
Leffe Blonde, Affligem Blond, La Trappe Blonde, Grimbergen Blonde.
Aningen jordiga eller kryddiga humletoner samsas med en något söt maltighet. Jästen kan bidra med återhållsamma kryddiga fenoler, parfym och en honungslen alkoholton, eller återhållsamma och jästiga fruktestrar som ofta drar åt citrus. Halmgul till ljust bärnstensfärgad. Kraftigt och stabilt skum. Köldgrumling är tillåten. Inleder mjukt med en tydlig men inte stor maltighet, som går över i en torrare avslutning. Medium beska. Humlearomen ska vara återhållsam, och kan vara kryddig eller jordig. Bör ha låga nivåer av fruktestrar och av en karamellartad eller honungslik sötma. Får ha försiktiga fenoler. Kan ha en värmande avslutning. Medium kropp. Medium till hög kolsyra.