
Bleckan
Engelsk dark mild
Exalted Beer
1 december 2025 kl 18:51

Engelsk dark mild
Exalted Beer
1 december 2025 kl 18:51
| Volym | Koktid | OG | FG | IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 23,0 L | 90 min | 1.037 SG | 1.014 SG | 17 | 3,1% | 350 |
22 EBC
|
| IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
|---|---|---|---|
| 17 | 3,1% | 350 |
22 EBC
|
| Namn | Mängd | % | Typ | Färg | |
|---|---|---|---|---|---|
| Maris Otter (Crisp) | 3,00 kg | 83,3% | Malt |
3 EBC
|
|
|
Typ:
Malt Sorten Maris Otter är framodlad av Dr GDH Bell i Cambridge genom att korsa Proctor och Pioneer korn. Maris Otter har odlats för mältning mer än 45 år och dess stamtavla och meriter, levererar år efter år en konsekvent, bearbetbar och smakrik malt. Maris Otter anses vara Pale Ale maltens Rolls Royce. |
|||||
| Crystal 240 | 0,50 kg | 13,9% | Malt |
127 EBC
|
|
|
Typ:
Malt Adds body, color and improves head retention.
|
|||||
| Chocolate (Crisp) | 0,10 kg | 2,8% | Malt |
630 EBC
|
|
|
Typ:
Malt Dark malt that gives a rich red or brown color and nutty flavor.
|
|||||
| Namn | Mängd | Tid | Användning | Form | Alfa | IBU | gr/L | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| East Kent Goldings (EKG) | 20 gr | 60 min | Kok | Kottar | 5,00% | 11,3 | 0,9 | |
|
Användning: Kok Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
|
||||||||
| East Kent Goldings (EKG) | 15 gr | 10 min | Kok | Kottar | 5,00% | 3,1 | 0,7 | |
|
Användning: Kok Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
|
||||||||
| Namn | Mängd | Tid | Typ | Användning | ||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Calcium Chloride | 13,89 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
|
Typ: Vattenjustering Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add. |
||||||
| Gypsum (Calcium Sulfate) | 7,11 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
|
Typ: Vattenjustering Reduces PH of water for mashing and sparging. Alters water profile -- used to harden soft water. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add. |
||||||
| Chalk | 0,46 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
|
Typ: Vattenjustering Chalk (CaCO3) can be used as a water addition to adjust mineral content for mashing. |
||||||
| Protafloc | 1 gr | 15 min | Klarning | Kok | ||
|
Typ: Klarning Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört. Trots det högre priset per gram blir Protafloc mycket mer ekonomiskt än Irish Moss på grund av den lägre doseringen. Det minsta paketet bör räcka i flera år för en vanlig hembryggare (räcker till ca 2500 liter öl), medan de större förpackningarna rekommenderas för bryggklubbar och bryggerier. |
||||||
| Jästnäring | 3 gr | 10 min | Övrigt | Kok | ||
|
Typ: Övrigt Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast. |
||||||
| Namn | Produkt ID | Labb | Form | Förjäsbarhet | Temperatur | |
|---|---|---|---|---|---|---|
| English Ale | WLP002 | White Labs | Flytande | 67% | 18°C - 20°C | |
|
Labb: White Labs Classic ESB strain best for English style milds, bitters, porters and English style stouts. Leaves a clear beer with some residual sweetness. |
||||||
| Namn | Temp. | Tid | Höjningstid | Typ | Vatten | |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Inmäskning | 69°C | 60 min | 2 min | Infusion | 16,50 L | |
|
Höjningstid: 2 min |
||||||
| Utmäskning | 76°C | 10 min | 2 min | Temperatur | 3,76 L | |
|
Höjningstid: 2 min |
||||||
Du måste logga in för att posta kommentarer
1.032 - 1.037
1.006 - 1.011
10 - 24
40 - 90
"Mild" var ursprungligen ett namn på ett öl som var ungt och fräscht och som inte hänvisade till någon speciell ölstil. Den har sitt ursprung i England under 1600-talet eller tidigare. I modern tid har stilen tolkats som "mildly hopped". Nuförtiden är de flesta "Milds" av typen "Dark mild", även om det fortfarande finns ett fåtal ljusare exemplar kvar på marknaden. En "Mild", oavsett färg, ska framförallt kännetecknas av en fräsch maltsötma och och mycket låg humlearom och smak. De är ofta till sin fördel färska. "Mild" bryggs på karaktärsfull engelsk alemalt, crystal malt av olika slag, chokladmalt samt bryggsocker.
Sainsbrys Draught dark mild 3,4%, Highgate DM 3,5%, Brains Dark 3,5%, Elgood's Black Dog 3.6 %.
Ska innehålla maltigt lättrostade toner med inslag av toffee och choklad på låg till medium nivå. Fruktestrar på låga till medium nivåer är tillåtna. Humledoft på låg nivå får förekomma. Mörkt kopparfärgad till rödsvart i färgen. Köldgrumling tillåtet. Maltsötma ska dominera smaken men får inte överstiga medium. Smaker som karamell, choklad, plommon/russin och lättrostad malt ska förekomma på låga till medium nivåer. Inslag av lakrits och kaffe får förekomma på låga nivåer. Fruktestrar på låga till medium nivåer får förekomma. Humlesmaken ska vara låg. Diacetyl får förekomma men då på en mycket låg nivå. Humlebeskan ska vara låg. Liten till medium kropp. Mjukt maltsöt med låg kolsyrenivå.