P. Ekktur
38 L
ABV: 5,4%
IBU: 44
P. Ekktur
Boulder road

Boulder road Stiiim

California Common Beer

38 L
ABV: 5,3%
IBU: 46
P. Ekktur
Boulder road

Bordsporter

Robust Porter

30 L
ABV: 4,8%
IBU: 30
Olle Wreede
Exalted Beer

Vit Katt

American Wheat or Rye Beer

10 L
ABV: 6,9%
IBU: 41
Olle Wreede
Exalted Beer

V2

Christmas/Winter Specialty Spice Beer

10 L
ABV: 8,9%
IBU: 35
Olle Wreede
18 L
ABV: 6,7%
IBU: 62
Olle Wreede
Exalted Beer

Söderkällan

Bohemian Pilsner

10 L
ABV: 5,1%
IBU: 39
Olle Wreede
Exalted Beer

Röd Katt

American IPA

10 L
ABV: 6,5%
IBU: 39
Olle Wreede
Exalted Beer

Röd Älg

Scottish strong ale, 90/-

19 L
ABV: 6,7%
IBU: 21
Olle Wreede
Exalted Beer

Purple Power

American IPA

18 L
ABV: 5,8%
IBU: 222
Olle Wreede
16 L
ABV: 6,7%
IBU: 48
Olle Wreede
Exalted Beer

Måns

American IPA

10 L
ABV: 6,3%
IBU: 71
Olle Wreede
Exalted Beer

Lokatt

Pale ale (APA)

18 L
ABV: 4,6%
IBU: 42
Olle Wreede
Exalted Beer

Kottmos

American Pale Ale

18 L
ABV: 5,6%
IBU: 46
Olle Wreede
Exalted Beer

Karmen

American Wheat or Rye Beer

18 L
ABV: 5,2%
IBU: 28
Olle Wreede
Exalted Beer

Bonnen Pils

Bohemian Pilsener

20 L
ABV: 5,0%
IBU: 44
Olle Wreede
15 L
ABV: 7,2%
IBU: 56
Olle Wreede
Exalted Beer

Gul Katt

American IPA

18 L
ABV: 6,8%
IBU: 82
Olle Wreede
Exalted Beer

Hardcat

Dubbel IPA

18 L
ABV: 9,3%
IBU: 135
Olle Wreede
Exalted Beer

Hopkok

American IPA

10 L
ABV: 7,9%
IBU: 63
Olle Wreede
Exalted Beer

Inge Katt

Double IPA

18 L
ABV: 8,9%
IBU: 81
Olle Wreede
Exalted Beer

Junibeer

Pale ale (APA)

18 L
ABV: 5,3%
IBU: 42
Olle Wreede
16 L
ABV: 7,1%
IBU: 23
Olle Wreede
10 L
ABV: 10,0%
IBU: 37
Olle Wreede
Exalted Beer

In de Wreede 12

Mörk stark belgisk ale

18 L
ABV: 11%
IBU: 37
Örjan
70 L
ABV: 4,6%
IBU: 16
Ulrik
Ulrik

Belgian quadrupel

Mörk stark belgisk ale

36 L
ABV: 12%
IBU: 23
Ulrik
Ulrik

BBA IMP STOUT

Imperial Stout

5 L
ABV: 14%
IBU: 49
Ulrik
36 L
ABV: 5,1%
IBU: 8
Ulrik
23 L
ABV: 5,6%
IBU: 21
Dan
21 L
ABV: 6,5%
IBU: 88
Dan
Dan

Sunes Old Ale

Old Ale

21 L
ABV: 7,9%
IBU: 51
Magnus Keijser
punkis

Keijsers RIS Coconut

Russian Imperial Stout

9 L
ABV: 10%
IBU: 88
Mikael Sörensen
45 L
ABV: 7,0%
IBU: 53
Mikael Sörensen
45 L
ABV: 5,4%
IBU: 29
Mikael Sörensen
23 L
ABV: 7,2%
IBU: 57
Eric
Eric

Amarillo Lager

Modern Ljus Lager

23 L
ABV: 5,3%
IBU: 44
Olle Wreede
Exalted Beer

Weission

Ljus veteöl av sydtysk typ

18 L
ABV: 4,7%
IBU: 15
Olle Wreede
18 L
ABV: 6,6%
IBU: 34
Olle Wreede
18 L
ABV: 5,8%
IBU: 29
Olle Wreede
Exalted Beer

Summer Breeze

New England IPA

23 L
ABV: 6,9%
IBU: 20
Olle Wreede
16 L
ABV: 6,3%
IBU: 54
Olle Wreede
18 L
ABV: 10,0%
IBU: 73
Misty Shed Brewing
Misty Shed Brewing

Rings Of Light #2

Juicy or Hazy Pale Ale

23 L
ABV: 5,1%
IBU: 45
Misty Shed Brewing
Misty Shed Brewing

Fresh!

Juicy or Hazy India Pale Ale

23 L
ABV: 6,6%
IBU: 57
Andreas A Carlgren
21 L
ABV: 7,0%
IBU: 0
Andreas A Carlgren
21 L
ABV: 5,9%
IBU: 27
Olle Wreede
8 L
ABV: 13%
IBU: 0
Olle Wreede
20 L
ABV: 7,8%
IBU: 90
Olle Wreede
Exalted Beer

Waniko

Imperial stout

18 L
ABV: 11%
IBU: 27
Boulder road Tüska Pilsner

Boulder road Tüska Pilsner

German Pilsner (Pils)
Boulder road
20 maj 2020 kl 21:55

Tysk pilsner utan utsvävningar. Mest pilsnermalt med en andel Pale Ale malt för lite mer komplex maltnota utan att den blir för mörk. Jästgivan i receptet är ej rättvisande, jag pitchade 750 ml jästslurry från tidigare bryggning, men jästen var W34/70(klockren lagerjäst om man som jag uppskattar enkelheten med torrjäst). Lång mäsktid på grund av den relatvt låga mäsktemperaturen och 90 minuters kok på grund av pilsnermalten.

Offentlig 0 kommentarer 0 gillade 7 nedladdningar
Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
38,0 L 90 min 1.049 SG 1.008 SG 44 5,4% 433 7 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
44 5,4% 433 7 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pilsner (2 Row) Ger 5,00 kg 64,9% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 81%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 110,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany

German base for Pilsners and Bohemian Lagers

Pale Malt, Maris Otter 2,70 kg 35,1% Malt 6 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 6 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,00%
Utbyte: 83%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Maris Otter

Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Perle 40 gr 60 min Kok Pellets 6,90% 18,6 1,1

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 6,90%
IBU: 18,6
gr/L: 1,1
7.3 mg/L AA
9,7 AAU
Beta: 4,75%
HSI: 15,00%
Ursprung: Germany

Used for: General purpose bittering for US and German ales, lagers
Aroma: Slightly spicy, pleasant aroma, minty
Substitutes: Chinook, Galena, Northern Brewer
Examples: Sierra Nevada Pale Ale, Pale Bock

Magnum 15 gr 60 min Kok Pellets 13,30% 13,4 0,4

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 13,30%
IBU: 13,4
gr/L: 0,4
5.2 mg/L AA
7,0 AAU
Beta: 6,50%
HSI: 15,00%
Ursprung: Germany

German Hallertauer hybrid, widely used in Germany
Used for: German ales and lagers
Aroma: Good aroma and stable spicy flavor
Substitutes: N/A

Perle 30 gr 15 min Kok Pellets 6,90% 6,9 0,8

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 6,90%
IBU: 6,9
gr/L: 0,8
5.4 mg/L AA
7,3 AAU
Beta: 4,75%
HSI: 15,00%
Ursprung: Germany

Used for: General purpose bittering for US and German ales, lagers
Aroma: Slightly spicy, pleasant aroma, minty
Substitutes: Chinook, Galena, Northern Brewer
Examples: Sierra Nevada Pale Ale, Pale Bock

Perle 30 gr 5 min Kok Pellets 6,90% 2,8 0,8

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 6,90%
IBU: 2,8
gr/L: 0,8
5.4 mg/L AA
7,3 AAU
Beta: 4,75%
HSI: 15,00%
Ursprung: Germany

Used for: General purpose bittering for US and German ales, lagers
Aroma: Slightly spicy, pleasant aroma, minty
Substitutes: Chinook, Galena, Northern Brewer
Examples: Sierra Nevada Pale Ale, Pale Bock

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Lactic Acid 5,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Mäsk pH

Used to lower the pH of the mash without altering the water profile. Lower pH mashes generally improves head retention, increases extraction rate.

Calcium Chloride 4,50 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Epsom Salt (MgSO4) 1,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Water agent used to modify water profile. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Gypsum (Calcium Sulfate) 1,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Reduces PH of water for mashing and sparging. Alters water profile -- used to harden soft water. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Whirlfloc Tablet 2,01 stycken 15 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok
Används till: Clarity

Aids in clearing yeast and chill haze. Easy to use tablet form.

Yeast Nutrient 10 gr 15 min Övrigt Kok

Typ: Övrigt
Användning: Kok
Används till: Jäsning

Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Saflager Lager W-34/70 DCL/Fermentis Kultur 75% 9°C - 15°C

Labb: DCL/Fermentis
Labb: DCL/Fermentis
Form: Kultur
Förjäsbarhet: 75%
Temperatur: 9°C - 15°C
Typ: Lager
Flockulering: Hög
Bäst till: European lagers
Max antal generationer: 5
Generation: 0

A famous yeast strain from Weihenstephan Germany used worldwide in brewing. Their most popular strain for lagers.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Inmäskning 64°C 90 min 2 min Infusion 20,08 L

Höjningstid: 2 min
Typ: Infusion
Vatten: 20,08 L

Malt

Humle

Kommentarer

Du måste logga in för att posta kommentarer

2A. Pilsner

Stilguide

BJCP 2008

Typ

Lager

OG

1.044 - 1.050

FG

1.008 - 1.013

IBU

25 - 45

Färg

4 - 10

Anteckningar

Crisp, clean, refreshing beer that prominently features noble German hop bitterness accentuated by sulfates in the water. A copy of Bohemian Pilsener adapted to brewing conditions in Germany. Drier and crisper than a Bohemian Pilsener with a bitterness that tends to linger more in the aftertaste due to higher attenuation and higher-sulfate water. Lighter in body and color, and with higher carbonation than a Bohemian Pilsener. Modern examples of German Pilsners tend to become paler in color, drier in finish, and more bitter as you move from South to North in Germany.

Förebild

Victory Prima Pils, Bitburger, Warsteiner, Trumer Pils, Old Dominion Tupper's Hop Pocket Pils, König Pilsener, Jever Pils, Left Hand Polestar Pilsner, Holsten Pils, Spaten Pils, Brooklyn Pilsner

Ingredienser

Pilsner malt, German hop varieties (especially noble varieties such as Hallertauer, Tettnanger and Spalt for taste and aroma), medium sulfate water, German lager yeast

Profil

Aroma: Typically features a light grainy Pils malt character (sometimes Graham cracker-like) and distinctive flowery or spicy noble hops. Clean, no fruity esters, no diacetyl. May have an initial sulfury aroma (from water and/or yeast) and a low background note of DMS (from Pils malt). Appearance: Straw to light gold, brilliant to very clear, with a creamy, long-lasting white head. Flavor: Crisp and bitter, with a dry to medium-dry finish. Moderate to moderately-low yet well attenuated maltiness, although some grainy flavors and slight Pils malt sweetness are acceptable. Hop bitterness dominates taste and continues through the finish and lingers into the aftertaste. Hop flavor can range from low to high but should only be derived from German noble hops. Clean, no fruity esters, no diacetyl. Mouthfeel: Medium-light body, medium to high carbonation.