Heffaklump
Ljus veteöl av sydtysk typ
Exalted Beer
13 oktober 2022 kl 21:21
Ljus veteöl av sydtysk typ
Exalted Beer
13 oktober 2022 kl 21:21
Volym | Koktid | OG | FG | IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|---|---|---|---|
18,0 L | 90 min | 1.057 SG | 1.014 SG | 10 | 5,7% | 522 |
6 EBC
|
IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|
10 | 5,7% | 522 |
6 EBC
|
Namn | Mängd | % | Typ | Färg | |
---|---|---|---|---|---|
Wheat Malt, Pale (Weyermann) | 4,00 kg | 80,0% | Malt |
2 EBC
|
|
Typ:
Malt Pale wheat malt, used as a base malt in many wheat styles. Wheat beers, Koelsch, Alts. |
|||||
Pale Malt, Maris Otter (Thomas Fawcett) | 1,00 kg | 20,0% | Malt |
3 EBC
|
|
Typ:
Malt Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters. |
Namn | Mängd | Tid | Användning | Form | Alfa | IBU | gr/L | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Hersbrucker | 26 gr | 60 min | Kok | Pellets | 2,75% | 9,5 | 1,4 | |
Användning: Kok Hersbrucker Hops is similar to the noble hop varieties with its low co-humulone level.
|
||||||||
Hersbrucker | 10 gr | 5 min | Kok | Pellets | 2,75% | 0,7 | 0,6 | |
Användning: Kok Hersbrucker Hops is similar to the noble hop varieties with its low co-humulone level.
|
Namn | Mängd | Tid | Typ | Användning | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Chalk | 4,65 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Chalk (CaCO3) can be used as a water addition to adjust mineral content for mashing. |
||||||
Baking Soda | 1,93 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Baking Soda (NaHCO3) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing. |
||||||
Jästnäring | 2 gr | 10 min | Övrigt | Kok | ||
Typ: Övrigt Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast. |
Namn | Produkt ID | Labb | Form | Förjäsbarhet | Temperatur | |
---|---|---|---|---|---|---|
Hefeweizen Ale | WLP300 | White Labs | Flytande | 74% | 20°C - 22°C | |
Labb: White Labs Produces the banana and clove nose traditionally associated with German Wheat beers. Also produces desired cloudy look. |
Namn | Temp. | Tid | Höjningstid | Typ | Vatten | |
---|---|---|---|---|---|---|
Inmäskning | 67°C | 60 min | 2 min | Temperatur | 12,00 L | |
Höjningstid: 2 min |
||||||
Utmäskning | 78°C | 10 min | 7 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 7 min |
Du måste logga in för att posta kommentarer
1.046 - 1.052
1.008 - 1.013
10 - 15
8 - 14
Efterjäsning på flaska och det höga proteininnehållet från vete ger ett disigt öl. Ölet skall typiskt serveras med all jäst i glaset. Det finns även en filtrerad variant som kallas Kristall. Om jäst finns kvar får ölet jästkäraktär och ett fylligare intryck. Ölet bryggs vanligen med minst hälften mältat vete och med små humlegivor. Dessa öl är till sin fördel färska.
Weihenstephaner Hefe 5,4%, Huber weisses, mit feiner Hefe 5.4%, Schneider Weisse Tap 1, meine blonde Weisse 5.2%
Skumbanandoft från estrar och kryddnejlikedoft från fenoler ska förekomma på medium till hög nivå. Det fenoliska kan även upplevas som muskot. Drag av plåt, kokt skinka eller rökighet får förekomma men är ej önskvärt. Maltarom får förekomma på låg nivå. Ingen humlearom får förekomma. Ingen diacetyl/smörkola får märkas. Halmgul till gyllengul. I regel disig men får vara blank. Smaken är balanserad och frisk med väl integrerad karaktär av de jäsningsbiprodukter med smak av skumbanan och kryddnejlika som finns även i aromen. Maltsmak får förekomma på låg nivå. Ingen humlesmak får förekomma. Beskan ska vara mycket låg och absolut inte framträdande. Ölet ska ha en mjuk och jordig vetemaltskaraktär. Ingen diacetyl får förekomma. Medium kropp. Kraftigt kolsyrad. Bör ge en moussig känsla.