Havreskal används för att undvika stopp vid lakningen när man brygger med mycket omältade råvaror eller mycket vetemalt. Kan användas istället för risskal ("rice hulls") för detta syfte.
Havreskal har minimal påverkan på smak eller färg i ölet.
Rekommenderad dosering: 50 gram havreskal per kg malt.
Maris Otter's superior Brewhouse performance is fantastic. The Rolls Royce of malts for the traditional brewer, this legendary heritage barley variety is the Traditional English Bitter base malt. It produces a rich malty flavour with exceptional Brewhouse performance and beer clarity, due to its low nitrogen content and high extract.
Oats, Flaked
1,25 kg
13,0%
Malt
1 EBC
Typ:
Malt
Färg:
1 EBC
Malningsgrad: 1,50% Fuktighet: 9,00% Utbyte: 80% Potential: 1.037 SG Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner Rekommenderad max giva: 30% Protein: 9,0% Mäskning rekommenderad: Ja Ursprung: US
Adds body, mouth feel and head retention to the beer
Used in oatmeal stouts and porters
Adds substantial protein haze to light beers
Protein rest recommended unless flakes are pregelatinized
En bitterlös svartmalt från Briess. Mild, mjuk, ingen bitter efterhängande smak. Ger en mild delikat eftersmak av ren rostad malt. Ger mer färg och rostad smak än Midnight Wheat.
Kan användas i alla recept som anger "debittered black malt" (bitterlös svartmalt).
1,5 kg flytande maltextrakt räcker till 10 liter vört med OG 1,046.
Kan användas som huvudsaklig extraktgivande råvara vid extraktbryggning eller som komplement vid maltbryggning.
Muntons Maris Otter är framställt genom mäskning av minst 67 % Maris Otter malt.
Efter mäskningen koncentreras vörten till en maltsirap med 80 - 82 % extrakthalt.
Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
Used for: English Ale, Porter, Scottish and Irish Ale, Stout, Strong Ale, ESB, Saison, Barleywine.
Aroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavor
Substitutes: First Gold, Fuggles, other Golding varieties, Progress, Target, and Whitbread Golding
Storage: Good/Fair 965-80% AA after 6 months at 20 C)
4-7% AA / 1.9-2.8% Beta
A seedless version of Fuggles grown in Slovenia
Used for: Bittering, finishing for a wide variety of European Beers. Popular in Europe and the United Kingdom
Aroma: Mild, soft, grassy, floral aroma. Similar to Fuggles.
Substitutes: Fuggles, Williamette
Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
Used for: English Ale, Porter, Scottish and Irish Ale, Stout, Strong Ale, ESB, Saison, Barleywine.
Aroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavor
Substitutes: First Gold, Fuggles, other Golding varieties, Progress, Target, and Whitbread Golding
Storage: Good/Fair 965-80% AA after 6 months at 20 C)
4-7% AA / 1.9-2.8% Beta
A seedless version of Fuggles grown in Slovenia
Used for: Bittering, finishing for a wide variety of European Beers. Popular in Europe and the United Kingdom
Aroma: Mild, soft, grassy, floral aroma. Similar to Fuggles.
Substitutes: Fuggles, Williamette
Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
Used for: English Ale, Porter, Scottish and Irish Ale, Stout, Strong Ale, ESB, Saison, Barleywine.
Aroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavor
Substitutes: First Gold, Fuggles, other Golding varieties, Progress, Target, and Whitbread Golding
Storage: Good/Fair 965-80% AA after 6 months at 20 C)
4-7% AA / 1.9-2.8% Beta
A seedless version of Fuggles grown in Slovenia
Used for: Bittering, finishing for a wide variety of European Beers. Popular in Europe and the United Kingdom
Aroma: Mild, soft, grassy, floral aroma. Similar to Fuggles.
Substitutes: Fuggles, Williamette
Övriga ingredienser
Namn
Mängd
Tid
Typ
Användning
Calcium Chloride
11,03
gr
60 min
Vattenjustering
Mäskning
Typ: Vattenjustering Användning: Mäskning Används till: Vattenjustering
Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.
Gypsum (Calcium Sulfate)
3,26
gr
60 min
Vattenjustering
Mäskning
Typ: Vattenjustering Användning: Mäskning Används till: Vattenjustering
Reduces PH of water for mashing and sparging. Alters water profile -- used to harden soft water. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.
Salt
1,92
gr
60 min
Vattenjustering
Mäskning
Typ: Vattenjustering Användning: Mäskning Används till: Vattenjustering
Table Salt (NaCl) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing.
Chalk
0,35
gr
60 min
Vattenjustering
Mäskning
Typ: Vattenjustering Användning: Mäskning Används till: Vattenjustering
Chalk (CaCO3) can be used as a water addition to adjust mineral content for mashing.
Protafloc
1
gr
10 min
Klarning
Kok
Typ: Klarning Användning: Kok Används till: Clarity
Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört.
Trots det högre priset per gram blir Protafloc mycket mer ekonomiskt än Irish Moss på grund av den lägre doseringen. Det minsta paketet bör räcka i flera år för en vanlig hembryggare (räcker till ca 2500 liter öl), medan de större förpackningarna rekommenderas för bryggklubbar och bryggerier.
Yeast Nutrient
5
gr
10 min
Övrigt
Kok
Typ: Övrigt Användning: Kok Används till: Jäsning
Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast.
French Oak Infusion Spiral Heavy Toast
1,00
stycken
7 dgr
Smak
Sekundärjäsning
Typ: Smak Användning: Sekundärjäsning Används till: Oak Flavor
French Oak Infusion Spiral Light Toast contributes fresh oak, coconut and fruit flavors. Infusion Spirals are easy to use, time saving, economical, environmentally friendly, as well as being high-quality.
Jäst
Namn
Produkt ID
Labb
Form
Förjäsbarhet
Temperatur
English Ale
WLP002
White Labs
Flytande
67%
18°C - 20°C
Labb: White Labs Labb: White Labs Form: Flytande Förjäsbarhet: 67% Temperatur: 18°C - 20°C Typ: Ale Flockulering: Väldigt hög Bäst till: English Pale Ale, ESB, India Pale Ale, Brown Ale, Porter, Sweet Stouts and Strong Ales Max antal generationer: 5 Generation: 0
Classic ESB strain best for English style milds, bitters, porters and English style stouts. Leaves a clear beer with some residual sweetness.
Mäskning
Namn
Temp.
Tid
Höjningstid
Typ
Vatten
Proteinrast
52°C
20 min
18 min
Temperatur
20,00 L
Höjningstid: 18 min Typ: Temperatur Vatten: 20,00 L
Försockringsrast
68°C
90 min
12 min
Temperatur
0,00 L
Höjningstid: 12 min Typ: Temperatur Vatten: 0,00 L
Samuel Smith Imperial Stout 7,0%, Slottskällans Imperial Stout 9,0%, Brooklyn Black Chocolate Stout 8,7%, OG 1 087.
Profil
Rostade kaffelika toner med inslag av choklad. Humlearomen kan vara märkbar till tydlig. Vinösa fruktiga toner förekommer ofta, vanligt med drag mot konserverade körsbär. Ingen eller endast lite diacetyl.
Mörkt rödbrun till svart. Liten skumkrona okej.
En rostad maltig smak, som kan vara både bränd och chokladig balanseras med en bestämd humling. Rostade maltsorter bidrar med smaker såsom kaffe, cappuccino, lakrits, krut, bitter choklad.
Beskan kan vara från måttlig och balanserad till mycket hög i mörkare varianter. Den rostade maltens syrlighet och bitterhet bör vara måttlig och skall inte dominera. Humlesmak från låg till tydlig. Fruktestrar hör även till smakbilden. I lagrade exemplar övergår fruktestrarna mer och mer i konserverade körsbär. Ingen eller endast lite diacetyl.
Stor kropp. Låg halt av koldioxid är okej.