Röd Älg
Scottish strong ale, 90/-
Exalted Beer
22 januari 2020 kl 22:00
Scottish strong ale, 90/-
Exalted Beer
22 januari 2020 kl 22:00
Volym | Koktid | OG | FG | IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|---|---|---|---|
18,9 L | 80 min | 1.069 SG | 1.018 SG | 21 | 6,7% | 427 |
17 EBC
|
IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|
21 | 6,7% | 427 |
17 EBC
|
Namn | Mängd | % | Typ | Färg | |
---|---|---|---|---|---|
Pale Ale (2-row) | 6,20 kg | 90,9% | Malt |
6 EBC
|
|
Typ:
Malt 2-row spring barley. High degree of modification. Malt flavour contributes specially to sweet and nutty notes. |
|||||
Caramel/Crystal Malt - 60L | 0,17 kg | 2,5% | Malt |
118 EBC
|
|
Typ:
Malt Adds body, color and improves head retention.
|
|||||
Rökmalt (Castle Malting) | 0,17 kg | 2,5% | Malt |
3 EBC
|
|
Typ:
Malt Rökt över Skotsk torv.
Användnigsområde: Skotska Ales , Porters, Tyska Rököl och Special öl. Rekomenderad giva max 5% |
|||||
Vienna | 0,17 kg | 2,5% | Malt |
8 EBC
|
|
Typ:
Malt Är tillredd vid något högre temperatur än Pilsner malt. Viennamalt ger en gyllenefärgad öl och ökar kropp och fullkomlighet,.På grund av den högre tillredningstemperaturen är enzymets aktivitet i Viennamalt något lägre än för Pilsnermalt. Smaken av Viennamalt är liknande Pilsnermalt plus smak av karamell och kola. Viennamalt är väl lämpad för relativt svagfärgade öl, Typiska användningsområden är att förbättra färg och smak av ljust öl. Viennamalt har också en egen öltyp, Viennalager, som är känd för sin djupa, gyllene färg och maltiga smak. Kan användas upp till 100%. |
|||||
Aromatic Malt | 0,11 kg | 1,6% | Malt |
51 EBC
|
|
Typ:
Malt Provides a very strong malt flavor and aroma to your beer. |
Namn | Mängd | Tid | Användning | Form | Alfa | IBU | gr/L | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Hallertauer Hersbrucker | 22 gr | 90 min | Kok | Pellets | 4,00% | 10,7 | 1,2 | |
Användning: Kok Used for: German style lagers and wheat beers
|
||||||||
Northern Brewer | 11 gr | 90 min | Kok | Pellets | 8,50% | 11,3 | 0,6 | |
Användning: Kok Also called Hallertauer Northern Brewers
|
||||||||
Styrian Goldings | 7 gr | 15 min | Kok | Pellets | 5,40% | 2,1 | 0,4 | |
Användning: Kok A seedless version of Fuggles grown in Slovenia
|
Namn | Mängd | Tid | Typ | Användning | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Irish Moss | 5 gr | 10 min | Klarning | Kok | ||
Typ: Klarning Fining agent that aids in the post-boil protein break. Reduces protein chill haze and improves beer clarity. |
Namn | Produkt ID | Labb | Form | Förjäsbarhet | Temperatur | |
---|---|---|---|---|---|---|
Scottish Ale | 1728 | Wyeast Labs | Flytande | 71% | 13°C - 24°C | |
Labb: Wyeast Labs High alcohol tolerance. |
Namn | Temp. | Tid | Höjningstid | Typ | Vatten | |
---|---|---|---|---|---|---|
Inmäskning | 66°C | 60 min | 0 min | Temperatur | 19,00 L | |
Höjningstid: 0 min |
||||||
Utmäskning | 76°C | 10 min | 2 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 2 min |
Du måste logga in för att posta kommentarer
1.065 - 1.085
1.012 - 1.024
25 - 35
40 - 90
Historiskt är skotska öl präglade av klimatets förutsättningar. Traditionellt behövde humle importeras och hölls därför på ett minimum. Jäsningen sker vid lägre temperatur än för andra ale, vanligtvis vid 16-18 gr C. Scottish Strong Ale ger ett maltsött och fylligt huvudintryck kombinerat med en karamellig knäckighet och fruktestrar. Värmande alkohol, choklad, lätt rökighet och vinösa toner är också vanligt förekommande. Röktoner härrör från den traditionella skotska ale-jästen. Karamelltoner förstärks genom att vörten kokas extra länge, minst 1½-2 timmar, ofta 3-4 timmar. Engelska humlesorter används som bitterhumle. Smak- och aromhumle undviks. Jäses vid ca 16 °C och lagras svalt. Ölen tappas om innan primärjäsningen avstannat för att avbryta jäsningen och få en hög maltig sötma.
Old Jock 6,7% /Broughton Ales – Traquair House Ale 7,2% /Traquair House Brewery – Champion Ale 7,2% /Mc Ewan’s
Ölet ska ha en maltig aromkaraktär på medium till hög nivå. I maltaromen bör inslag av knäck, karamell och/eller kola förekomma. En liten rökig ton får också tillhöra aromen. Alkoholvärmande och fruktiga inslag bör också ingå i doften. Låg nivå av fenoler och en svagt syrlig ton får förekomma. Humledoft på en mycket låg nivå är tillåten. Mörkt kopparfärgad till rödsvart. Köldgrumling är tillåten. Maltkaraktären, som bör vara stor, ska ha inslag av knäck, karamell, kola och choklad. Även inslag av lakritstoner får förekomma. Maltsötman ska balanseras av en ren alkoholkaraktär. Ett litet rökigt inslag får förekomma. Fruktestrar får finnas på låg till medium nivå. Humlesmaken ska vara låg till medium. Låg nivå av diacetyl är tillåten. Beskan ska vara låg. Stor kropp. Söt, lätt viskös och mjuk.