Tembo
Ljus stark belgisk ale
Exalted Beer
13 oktober 2022 kl 21:21
Försök till klon av Delirium Tremens.
Ljus stark belgisk ale
Exalted Beer
13 oktober 2022 kl 21:21
Försök till klon av Delirium Tremens.
Volym | Koktid | OG | FG | IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|---|---|---|---|
18,0 L | 90 min | 1.073 SG | 1.007 SG | 31 | 8,9% | 698 |
8 EBC
|
IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|
31 | 8,9% | 698 |
8 EBC
|
Namn | Mängd | % | Typ | Färg | |
---|---|---|---|---|---|
Pale Malt, Maris Otter | 5,00 kg | 86,8% | Malt |
3 EBC
|
|
Typ:
Malt Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters. |
|||||
Sugar, Table (Sucrose) | 0,76 kg | 13,2% | Socker |
1 EBC
|
|
Typ:
Socker White table sugar, or sucrose primarily is used to increase alcohol. Using too much will add a cider flavor to beer. |
Namn | Mängd | Tid | Användning | Form | Alfa | IBU | gr/L | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Styrian Bobek | 42 gr | 60 min | Kok | Kottar | 5,56% | 24,3 | 2,3 | |
Användning: Kok Derived from a Northern Brewer and Yugoslavian male TG. Low to moderate alpha and earthy, slightly fruity aroma.
|
||||||||
Saaz | 32 gr | 15 min | Kok | Kottar | 3,20% | 5,3 | 1,8 | |
Användning: Kok This traditional variety from the Czech Republic is grown on a limited basis in the U.S. A classic noble aroma that is famously used in Pilsners.
|
Namn | Mängd | Tid | Typ | Användning | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Lactic Acid | 5,50 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Used to lower the pH of the mash without altering the water profile. Lower pH mashes generally improves head retention, increases extraction rate. |
||||||
Chalk | 4,62 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Chalk (CaCO3) can be used as a water addition to adjust mineral content for mashing. |
||||||
Baking Soda | 2,52 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Baking Soda (NaHCO3) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing. |
||||||
Protafloc | 1 gr | 10 min | Klarning | Kok | ||
Typ: Klarning Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört. Trots det högre priset per gram blir Protafloc mycket mer ekonomiskt än Irish Moss på grund av den lägre doseringen. Det minsta paketet bör räcka i flera år för en vanlig hembryggare (räcker till ca 2500 liter öl), medan de större förpackningarna rekommenderas för bryggklubbar och bryggerier. |
||||||
Ingefära | 4 gr | 10 min | Ört | Kok | ||
Typ: Ört Adds distinctive ginger flavor for Ginger Ales, Holiday Beers. Fresh grated ginger root from the grocer is best. As little as 1/2 ounce per 5 gallons is noticable, but up to 4 oz can be used for ginger ales. |
||||||
Coriander Seed | 12 gr | 10 min | Krydda | Kok | ||
Typ: Krydda Used in Belgian Wit, Whites, and Holiday ales. Very good when used in light wheat ales. Often used with Bitter Orange Peel. |
||||||
Paradisfrön | 4 gr | 10 min | Krydda | Kok | ||
Typ: Krydda Also called Paradise Seeds or Grains of Paradise. Native to west Africa. Pepper zing with citrus notes, pine aroma. |
Namn | Produkt ID | Labb | Form | Förjäsbarhet | Temperatur | |
---|---|---|---|---|---|---|
Belgian Strong Ale | 1388 | Wyeast Labs | Flytande | 76% | 18°C - 24°C | |
Labb: Wyeast Labs Dry, tart, fruity flavor. High alcohol tolerance. |
Namn | Temp. | Tid | Höjningstid | Typ | Vatten | |
---|---|---|---|---|---|---|
Proteinrast | 50°C | 30 min | 14 min | Temperatur | 12,00 L | |
Höjningstid: 14 min |
||||||
Försockringsrast | 65°C | 45 min | 7 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 7 min |
||||||
Dextrin | 72°C | 30 min | 4 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 4 min |
||||||
Utmäskning | 78°C | 10 min | 2 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 2 min |
Du måste logga in för att posta kommentarer
1.067 - 1.055
1.006 - 1.016
20 - 35
7 - 30
Ljus stark belgisk ale är en bred grupp. Där ingår både torra, lätta öl och tyngre, sötare varianter. Gemensamt skiljer de sig dock från tripel genom att ha en doft- och smakbild med färre komponenter och att de kan vara söta, vilket tripel aldrig är.
Delirium Tremens, Duvel, Kasteelbier Blonde, Brigand, Judas, Kwak, Bush Ambrée, St. Feuillien Blonde.
Doften bör vara fruktigt estrig, där estrarna kan dofta banan, äpple, päron, persika, tropisk frukt eller smågodis. Fenoler skall finnas på låga till medelhöga nivåer. En tydlig alkoholton kan förekomma. Humledoft kan förekomma på låga nivåer. Ljust halmgul till koppar. Köldgrumling är tillåten. Tydliga men inte överväldigande fruktiga estrar och fenoler. Humlesmak kan finnas på låga nivåer. Humlebeskan skall vara låg till medelhög. Mer eller mindre värmande beroende på alkoholstyrka. En viss sötma och spritighet från alkoholen får förekomma, särskilt i starkare exemplar. Toner av lösningsmedel får förekomma på låga nivåer. Får vara antingen torr eller ha en viss restsötma. Ofta medium kropp, men får vara lättare. Hög kolsyra.