Wreedes druvor
New England IPA - Vermont IPA
Exalted Beer
22 april 2024 kl 19:04
Bryggd av Olle Wreede och Karl Wreede för SM i hembryggning 2024
New England IPA - Vermont IPA
Exalted Beer
22 april 2024 kl 19:04
Bryggd av Olle Wreede och Karl Wreede för SM i hembryggning 2024
Volym | Koktid | OG | FG | IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|---|---|---|---|
26,0 L | 30 min | 1.061 SG | 1.010 SG | 0 | 6,7% | 565 |
6 EBC
|
IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|
0 | 6,7% | 565 |
6 EBC
|
Namn | Mängd | % | Typ | Färg | |
---|---|---|---|---|---|
Rice Hulls | 0,15 kg | 1,8% | Adjunkt |
0 EBC
|
|
Typ:
Adjunkt Hulls are introduced to improve the speed of lautering when making high gravity or high adjunct beers.
|
|||||
Pale Ale, Low Colour Maris Otter (Simpsons) | 6,00 kg | 71,4% | Malt |
2 EBC
|
|
Typ:
Malt If you require a well modified, high performing malt, but with a low colour, look no further than Low Colour Maris Otter. This heritage barley variety is used to produce an exceptional quality base malts, with high extract and enzymic activity and low nitrogen content. It is kilned at a low temperature, making it perfect for Cask IPAs and Light Coloured Ales. |
|||||
Oats, Flaked | 1,00 kg | 11,9% | Malt |
1 EBC
|
|
Typ:
Malt Adds body, mouth feel and head retention to the beer
|
|||||
Wheat, Torrified | 1,00 kg | 11,9% | Malt |
2 EBC
|
|
Typ:
Malt Unmodified wheat that has been "popped" to open the kernels
|
|||||
Cara-Pils/Dextrine | 0,25 kg | 3,0% | Malt |
2 EBC
|
|
Typ:
Malt Significantly increases foam/head retention and body of the beer.
|
Namn | Mängd | Tid | Användning | Form | Alfa | IBU | gr/L | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Cryo - Cashmere | 50 gr | 3 dgr | Torrhumling | Pellets | 21,00% | 0,0 | 1,9 | |
Användning: Torrhumling Smak av citron, lime och melon. Ger en len beska med en mild och subtil örtarom. Saison, Suröl och IPA. Cashmere är en korsning mellan Cascade och Northern Brewer. Släpptes år 2013 från Washington State University i USA. Arom: Stark arom utav citron, lime och melon med inslag av persika. Odlingsland: USA Typiska värden:
|
||||||||
Cryo - Simcoe | 50 gr | 3 dgr | Torrhumling | Pellets | 23,00% | 0,0 | 1,9 | |
Användning: Torrhumling An earthly, citrus, pine hop widely used in IPAs and many American styles. Lupulin powder - typically used during the whirlpool/steep or dry hop phases at about half the weight of pellet hops to mazimize aroma/flavor. Concentrated to enhance hop oils. Store near freezing. |
||||||||
Cryo Nelson Sauvin | 50 gr | 3 dgr | Torrhumling | Pellets | 24,00% | 0,0 | 1,9 | |
Användning: Torrhumling Triploid variety bred from "Smoothcone" released in 2000. Oil profile said to taste like "fresh crushed gooseberries" similar to Sauvignon Blanc, giving it its name. Very fruity, citrusy - use in moderation.
|
||||||||
Cryo - Cashmere | 50 gr | 3 dgr | Torrhumling | Pellets | 21,00% | 0,0 | 1,9 | |
Användning: Torrhumling Smak av citron, lime och melon. Ger en len beska med en mild och subtil örtarom. Saison, Suröl och IPA. Cashmere är en korsning mellan Cascade och Northern Brewer. Släpptes år 2013 från Washington State University i USA. Arom: Stark arom utav citron, lime och melon med inslag av persika. Odlingsland: USA Typiska värden:
|
||||||||
Cryo - Simcoe | 50 gr | 3 dgr | Torrhumling | Pellets | 23,00% | 0,0 | 1,9 | |
Användning: Torrhumling An earthly, citrus, pine hop widely used in IPAs and many American styles. Lupulin powder - typically used during the whirlpool/steep or dry hop phases at about half the weight of pellet hops to mazimize aroma/flavor. Concentrated to enhance hop oils. Store near freezing. |
||||||||
Cryo Nelson Sauvin | 50 gr | 3 dgr | Torrhumling | Pellets | 24,00% | 0,0 | 1,9 | |
Användning: Torrhumling Triploid variety bred from "Smoothcone" released in 2000. Oil profile said to taste like "fresh crushed gooseberries" similar to Sauvignon Blanc, giving it its name. Very fruity, citrusy - use in moderation.
|
||||||||
Nelson Sauvin | 50 gr | 1 dgr | Torrhumling | Kottar | 12,00% | 0,0 | 1,9 | |
Användning: Torrhumling Triploid variety bred from "Smoothcone" released in 2000. Oil profile said to taste like "fresh crushed gooseberries" similar to Sauvignon Blanc, giving it its name. Very fruity, citrusy - use in moderation.
|
||||||||
Nelson Sauvin | 50 gr | 0 dgr | Torrhumling | Kottar | 12,00% | 0,0 | 1,9 | |
Användning: Torrhumling Triploid variety bred from "Smoothcone" released in 2000. Oil profile said to taste like "fresh crushed gooseberries" similar to Sauvignon Blanc, giving it its name. Very fruity, citrusy - use in moderation.
|
Namn | Mängd | Tid | Typ | Användning | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Lactic Acid | 13,60 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Used to lower the pH of the mash without altering the water profile. Lower pH mashes generally improves head retention, increases extraction rate. |
||||||
Calcium Chloride | 5,79 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add. |
||||||
Epsom Salt (MgSO4) | 3,37 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Water agent used to modify water profile. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add. |
||||||
Salt | 3,10 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Table Salt (NaCl) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing. |
||||||
Baking Soda | 0,13 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Baking Soda (NaHCO3) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing. |
||||||
Jästnäring | 2 gr | 10 min | Övrigt | Kok | ||
Typ: Övrigt Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast. |
||||||
Ascorbic Acid | 1 gr | 0 min | Övrigt | Buteljering | ||
Typ: Övrigt Used as an antioxident to preserve wine. Dosage rate of 50 mg per liter. VERY IMPORTANT - Wine must have a free SO2 level of at least 30 mg/l before adding ascorbic acid or you run the risk of creating hydrogen peroxide which will oxidize the wine. Check free SO2 level with a titrate kit before using. |
Namn | Produkt ID | Labb | Form | Förjäsbarhet | Temperatur | |
---|---|---|---|---|---|---|
Vermont Yeast | WLP4000 | White labs | Flytande | 80% | 18°C - 22°C | |
Labb: White labs Jäst som ger en balanserat fruktig esterprofil med toner av persika och lätt citrus. Passar väl för IPA, NEIPA, dubbel-IPA och andra kraftigt humlade öltyper. Jästen Vermont Ale hämtades från ett bryggeri i nordöstra USA som blivit känt för sin dubbel-IPA. |
Namn | Temp. | Tid | Höjningstid | Typ | Vatten | |
---|---|---|---|---|---|---|
Inmäskning | 66°C | 60 min | 6 min | Temperatur | 19,19 L | |
Höjningstid: 6 min |
||||||
Utmäskning | 78°C | 10 min | 6 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 6 min |
Du måste logga in för att posta kommentarer
1.058 - 1.071
1.010 - 1.018
30 - 60
5 - 15
New England IPA, NEIPA, är en vidareutveckling av amerikansk IPA, där humlekaraktären ökat samtidigt som den upplevda beskan har minskat. Mycket stora smak- och aromgivor samt torrhumling ger ett utmärkande disigt utseende. Jäst med låg flockning och låg förjäsbarhet används ofta för att öka disigheten och höja restsötman. Ölet har en kraftig arom och stor smak av humle, samt en len och fyllig kropp utan hög beska. Smaker och dofter av josig tropisk frukt förekommer i detta öl utan att frukt tillsätts. NEIPA bör konsumeras relativt ung för att det karakteristiskt fräscha humleintrycket ska upplevas.
Amazing Haze 6,5% /Stigbergets Bryggeri - O/O Narangi IPA 6,8% /O/O Brewing
Ska innehålla en mycket stor fräsch och fruktig humledoft med arom av tropisk frukt och/eller citrus. Humledoften ska ej upplevas gräsig eller kryddig. Fruktestrar bör finnas på medium till hög nivå. Neutral maltarom med lätta brödiga inslag får förekomma på låga nivåer. Ingen karamellarom får förekomma. Alkoholtoner får förekomma på låga nivåer. Halmgul till gyllengul. Opak och disig av kraftig humling och jäst med låg flockulering. Kraftigt vitt skum. Mycket kraftig smak av tropisk frukt och/eller citrus ska dominera. Fruktestrar på medium till höga nivåer bör finnas. Neutral maltsmak med lätta brödiga inslag får förekomma på låga nivåer. Ingen karamellsmak får förekomma. Alkoholsmak får förekomma men den får ej vara spritig. Ska ej upplevas söt från ojästa sockerarter. Inga kärva eller brännande humlesmaker ska märkas. Beska på låg till medium nivå. Medium till stor kropp. Mjukt, lent och fylligt. Medium kolsyra.