Poppkatt NEIPA
New England IPA - Vermont IPA
Exalted Beer
20 april 2023 kl 15:57
New England IPA - Vermont IPA
Exalted Beer
20 april 2023 kl 15:57
Volym | Koktid | OG | FG | IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|---|---|---|---|
23,0 L | 30 min | 1.065 SG | 1.012 SG | 18 | 7,1% | 0 |
7 EBC
|
IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|
18 | 7,1% | 0 |
7 EBC
|
Namn | Mängd | % | Typ | Färg | |
---|---|---|---|---|---|
Pale Ale, Low Colour Maris Otter (Simpsons) | 5,25 kg | 73,8% | Malt |
2 EBC
|
|
Typ:
Malt If you require a well modified, high performing malt, but with a low colour, look no further than Low Colour Maris Otter. This heritage barley variety is used to produce an exceptional quality base malts, with high extract and enzymic activity and low nitrogen content. It is kilned at a low temperature, making it perfect for Cask IPAs and Light Coloured Ales. |
|||||
Oats, Flaked | 0,75 kg | 10,5% | Malt |
1 EBC
|
|
Typ:
Malt Adds body, mouth feel and head retention to the beer
|
|||||
Oats, Golden Naked®™ (Simpsons) | 0,52 kg | 7,3% | Malt |
9 EBC
|
|
Typ:
Malt This huskless oat crystal malt is quite simply delicious. An exotic ingredient for the adventurous brewer, it brings a subtle nutty flavour. Its creaminess brings mouthfeel and balance to strong, hop forward beers. One taste and we're sure you'll be inspired to start creating a new recipe. |
|||||
Wheat, Torrified | 0,31 kg | 4,4% | Malt |
2 EBC
|
|
Typ:
Malt Unmodified wheat that has been "popped" to open the kernels
|
|||||
Cara-Pils/Dextrine | 0,28 kg | 3,9% | Malt |
2 EBC
|
|
Typ:
Malt Significantly increases foam/head retention and body of the beer.
|
Namn | Mängd | Tid | Användning | Form | Alfa | IBU | gr/L | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Cryo Pop Original Blend | 50 gr | 15 min | Whirlpool | Pellets | 24,20% | 28,9 | 2,2 | |
Användning: Whirlpool Due to the complexities of biotransformation, the expected aroma
|
||||||||
Cryo Pop Original Blend | 50 gr | 15 min | Whirlpool | Pellets | 24,20% | 28,9 | 2,2 | |
Användning: Whirlpool Due to the complexities of biotransformation, the expected aroma
|
||||||||
Cryo Pop Original Blend | 50 gr | 3 dgr | Torrhumling | Pellets | 24,20% | 0,0 | 2,2 | |
Användning: Torrhumling Due to the complexities of biotransformation, the expected aroma
|
||||||||
Cryo Pop Original Blend | 50 gr | 3 dgr | Torrhumling | Pellets | 24,20% | 0,0 | 2,2 | |
Användning: Torrhumling Due to the complexities of biotransformation, the expected aroma
|
Namn | Mängd | Tid | Typ | Användning | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Calcium Chloride | 5,30 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add. |
||||||
Epsom Salt (MgSO4) | 3,08 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Water agent used to modify water profile. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add. |
||||||
Salt | 2,84 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Table Salt (NaCl) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing. |
||||||
Baking Soda | 0,12 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Baking Soda (NaHCO3) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing. |
||||||
Protafloc | 2 gr | 10 min | Klarning | Kok | ||
Typ: Klarning Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört. Trots det högre priset per gram blir Protafloc mycket mer ekonomiskt än Irish Moss på grund av den lägre doseringen. Det minsta paketet bör räcka i flera år för en vanlig hembryggare (räcker till ca 2500 liter öl), medan de större förpackningarna rekommenderas för bryggklubbar och bryggerier. |
||||||
Jästnäring | 2 gr | 10 min | Övrigt | Kok | ||
Typ: Övrigt Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast. |
||||||
Ascorbic Acid | 2 gr | 0 min | Övrigt | Sekundärjäsning | ||
Typ: Övrigt Used as an antioxident to preserve wine. Dosage rate of 50 mg per liter. VERY IMPORTANT - Wine must have a free SO2 level of at least 30 mg/l before adding ascorbic acid or you run the risk of creating hydrogen peroxide which will oxidize the wine. Check free SO2 level with a titrate kit before using. |
Namn | Produkt ID | Labb | Form | Förjäsbarhet | Temperatur | |
---|---|---|---|---|---|---|
Lalbrew Verdant IPA | - | Lallemand | Torr | 79% | 18°C - 25°C | |
Labb: Lallemand LalBrew Verdant IPA™ was specially selected in collaboration with Verdant Brewing Co. (UK) for its
|
Namn | Temp. | Tid | Höjningstid | Typ | Vatten | |
---|---|---|---|---|---|---|
Inmäskning | 66°C | 60 min | 6 min | Temperatur | 17,50 L | |
Höjningstid: 6 min |
||||||
Utmäskning | 78°C | 10 min | 6 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 6 min |
Du måste logga in för att posta kommentarer
1.058 - 1.071
1.010 - 1.018
30 - 60
5 - 15
New England IPA, NEIPA, är en vidareutveckling av amerikansk IPA, där humlekaraktären ökat samtidigt som den upplevda beskan har minskat. Mycket stora smak- och aromgivor samt torrhumling ger ett utmärkande disigt utseende. Jäst med låg flockning och låg förjäsbarhet används ofta för att öka disigheten och höja restsötman. Ölet har en kraftig arom och stor smak av humle, samt en len och fyllig kropp utan hög beska. Smaker och dofter av josig tropisk frukt förekommer i detta öl utan att frukt tillsätts. NEIPA bör konsumeras relativt ung för att det karakteristiskt fräscha humleintrycket ska upplevas.
Amazing Haze 6,5% /Stigbergets Bryggeri - O/O Narangi IPA 6,8% /O/O Brewing
Ska innehålla en mycket stor fräsch och fruktig humledoft med arom av tropisk frukt och/eller citrus. Humledoften ska ej upplevas gräsig eller kryddig. Fruktestrar bör finnas på medium till hög nivå. Neutral maltarom med lätta brödiga inslag får förekomma på låga nivåer. Ingen karamellarom får förekomma. Alkoholtoner får förekomma på låga nivåer. Halmgul till gyllengul. Opak och disig av kraftig humling och jäst med låg flockulering. Kraftigt vitt skum. Mycket kraftig smak av tropisk frukt och/eller citrus ska dominera. Fruktestrar på medium till höga nivåer bör finnas. Neutral maltsmak med lätta brödiga inslag får förekomma på låga nivåer. Ingen karamellsmak får förekomma. Alkoholsmak får förekomma men den får ej vara spritig. Ska ej upplevas söt från ojästa sockerarter. Inga kärva eller brännande humlesmaker ska märkas. Beska på låg till medium nivå. Medium till stor kropp. Mjukt, lent och fylligt. Medium kolsyra.