Kellys svarta
Dry stout
Exalted Beer
24 november 2023 kl 21:46
Dry stout
Exalted Beer
24 november 2023 kl 21:46
Volym | Koktid | OG | FG | IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|---|---|---|---|
26,0 L | 90 min | 1.042 SG | 1.008 SG | 43 | 4,4% | 414 |
38 EBC
|
IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|
43 | 4,4% | 414 |
38 EBC
|
Namn | Mängd | % | Typ | Färg | |
---|---|---|---|---|---|
Pale Malt, Maris Otter | 3,65 kg | 61,9% | Malt |
3 EBC
|
|
Typ:
Malt Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters. |
|||||
Barley, Flaked | 1,75 kg | 29,7% | Malt |
2 EBC
|
|
Typ:
Malt Adds significant body to Porters and Stouts. High haze producing protein prevents use in light beers. |
|||||
Rostat Korn (Castle) | 0,50 kg | 8,5% | Malt |
660 EBC
|
|
Typ:
Malt Den enzymatiska aktiviteten av rostat korn är noll. Jäsbart utdrag av rostat korn är ringa. Den typiska rostadekornsmaken är bränt, rostat med kaffeliknade smaker. Rostat korn kommer också ge lite extra sötma till ditt öl. Om man jämför med Choklad och Blackmalt så ger rostat korn det ljusaste skummet. Ger en djup röd mahognyfärg till ditt öl och mycket stark rostad smak. Ger torrhet till Porters och stout. |
Namn | Mängd | Tid | Användning | Form | Alfa | IBU | gr/L | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Whitbread Golding Variety (WGV) | 60 gr | 90 min | Kok | Pellets | 6,00% | 40,4 | 2,3 | |
Användning: Kok Derived in England in 1911 from Bates Brewer. Some Golding characteristics, but lacking the full Goldings aroma.
|
Namn | Mängd | Tid | Typ | Användning | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Protafloc | 2 gr | 10 min | Klarning | Kok | ||
Typ: Klarning Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört. Trots det högre priset per gram blir Protafloc mycket mer ekonomiskt än Irish Moss på grund av den lägre doseringen. Det minsta paketet bör räcka i flera år för en vanlig hembryggare (räcker till ca 2500 liter öl), medan de större förpackningarna rekommenderas för bryggklubbar och bryggerier. |
||||||
Jästnäring | 2 gr | 10 min | Övrigt | Kok | ||
Typ: Övrigt Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast. |
Namn | Produkt ID | Labb | Form | Förjäsbarhet | Temperatur | |
---|---|---|---|---|---|---|
Kveik Yeast | M12 | Mangrove Jack's | Torr | 80% | 20°C - 40°C | |
Labb: Mangrove Jack's A top fermenting yeast, Voss Kveik offers fast fermentation at very high temperatures whilst retaining a neutral flavour character with subtle citrus fruit notes. |
Namn | Temp. | Tid | Höjningstid | Typ | Vatten | |
---|---|---|---|---|---|---|
Proteinrast | 55°C | 15 min | 20 min | Temperatur | 22,50 L | |
Höjningstid: 20 min |
||||||
Försockringsrast | 67°C | 60 min | 6 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 6 min |
||||||
Utmäskning | 76°C | 10 min | 5 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 5 min |
Du måste logga in för att posta kommentarer
1.035 - 1.044
1.008 - 1.012
30 - 50
100 - 0
Typiska öl i den här stilen är fatöl, som serveras med blandgas (kväve och koldioxid).
Guinness Draught - OG 1 039, 4,2%, BU 45, 135 EBC, Murphy’s Stout - 4%, Beamish Stout - OG 1 038, 4,2%.
Torr och lätt bränd (rostad). Inslag av kaffe och choklad. Ev. inslag av humle på låg nivå. Svart med röda och/eller bruna inslag. Kraftigt, tätt skum är viktigt. Initialt en rostad maltsmak, med en tydligt torr och besk avslutning som hänger kvar. Toner av kaffe och choklad kombineras med en tydlig till kraftig beska. En viss syrlighet från rostat korn kan ibland anas, men är inte nödvändig. Låg karamellighet balanserar och ger ett mjukt öl. Fruktestrar överskuggas av malt, beska och brändhet. Ingen diacetyl. Lätt kropp.