Tweed
Engelsk best bitter
Exalted Beer
22 april 2024 kl 19:04
Engelsk best bitter
Exalted Beer
22 april 2024 kl 19:04
Volym | Koktid | OG | FG | IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|---|---|---|---|
25,0 L | 60 min | 1.045 SG | 1.015 SG | 40 | 4,0% | 430 |
21 EBC
|
IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|
40 | 4,0% | 430 |
21 EBC
|
Namn | Mängd | % | Typ | Färg | |
---|---|---|---|---|---|
Pale Ale, Finest Maris Otter (Simpsons) | 3,80 kg | 69,9% | Malt |
3 EBC
|
|
Typ:
Malt Maris Otter's superior Brewhouse performance is fantastic. The Rolls Royce of malts for the traditional brewer, this legendary heritage barley variety is the Traditional English Bitter base malt. It produces a rich malty flavour with exceptional Brewhouse performance and beer clarity, due to its low nitrogen content and high extract. |
|||||
Barley, Flaked | 0,50 kg | 9,2% | Malt |
2 EBC
|
|
Typ:
Malt Adds significant body to Porters and Stouts. High haze producing protein prevents use in light beers. |
|||||
Oats, Malted | 0,50 kg | 9,2% | Malt |
1 EBC
|
|
Typ:
Malt Malted oats. Adds body, mouth feel and head retention to the beer Creates chill haze in lighter beers, so is primarily used in dark ones. |
|||||
Caramunich Malt | 0,27 kg | 5,0% | Malt |
56 EBC
|
|
Typ:
Malt Caramel, copper colored malt. Used in Belgian ales and German bocks. |
|||||
Carared (Weyermann) | 0,16 kg | 2,9% | Malt |
24 EBC
|
|
Typ:
Malt Medium crystal malt, adds a body and reddish color. Red ales and lagers, Scottish ales. Full body and aroma, deep red colour |
|||||
Melanoid | 0,15 kg | 2,8% | Malt |
41 EBC
|
|
Typ:
Malt Är en aromatisk malt och rekommenderas för mörkt öl för att förbättra färg och arom. Ett särskilt mältningsprogram används för att säkerställa rätt smak och arom. Färgen man får är rödaktig och melanoidmalt är också något surt, smaken av Melanoidmalt är sirap och rostade nötter. Den Amylolytiska verksamheten i melanoidmalt är låg. |
|||||
Rostat Korn (Castle) | 0,06 kg | 1,1% | Malt |
660 EBC
|
|
Typ:
Malt Den enzymatiska aktiviteten av rostat korn är noll. Jäsbart utdrag av rostat korn är ringa. Den typiska rostadekornsmaken är bränt, rostat med kaffeliknade smaker. Rostat korn kommer också ge lite extra sötma till ditt öl. Om man jämför med Choklad och Blackmalt så ger rostat korn det ljusaste skummet. Ger en djup röd mahognyfärg till ditt öl och mycket stark rostad smak. Ger torrhet till Porters och stout. |
Namn | Mängd | Tid | Användning | Form | Alfa | IBU | gr/L | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Styrian Celeja | 60 gr | 60 min | Kok | Kottar | 4,50% | 26,1 | 2,4 | |
Användning: Kok Hybrid cross between Styrian Golding, Styrian Aurora, and Slovenian wild hops. Aroma is orange marmalade like Styrian Golding, but with a noble component.
|
||||||||
Whitbread Golding Variety (WGV) | 14 gr | 10 min | Kok | Pellets | 6,00% | 3,2 | 0,6 | |
Användning: Kok Derived in England in 1911 from Bates Brewer. Some Golding characteristics, but lacking the full Goldings aroma.
|
||||||||
East Kent Goldings (EKG) | 12 gr | 10 min | Kok | Pellets | 5,00% | 2,3 | 0,5 | |
Användning: Kok Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
|
||||||||
Styrian Celeja | 9 gr | 10 min | Kok | Pellets | 4,50% | 1,5 | 0,3 | |
Användning: Kok Hybrid cross between Styrian Golding, Styrian Aurora, and Slovenian wild hops. Aroma is orange marmalade like Styrian Golding, but with a noble component.
|
||||||||
Bramling Cross | 6 gr | 10 min | Kok | Pellets | 6,00% | 1,4 | 0,2 | |
Användning: Kok Developed in 1927 from commercial Goldings and wild hop variety.
|
Namn | Mängd | Tid | Typ | Användning | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Chalk | 8,02 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Chalk (CaCO3) can be used as a water addition to adjust mineral content for mashing. |
||||||
Epsom Salt (MgSO4) | 1,11 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Water agent used to modify water profile. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add. |
||||||
Baking Soda | 0,60 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Baking Soda (NaHCO3) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing. |
||||||
Lactic Acid | 7,39 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Used to lower the pH of the mash without altering the water profile. Lower pH mashes generally improves head retention, increases extraction rate. |
||||||
Calcium Chloride | 0,28 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add. |
||||||
Gypsum (Calcium Sulfate) | 0,06 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Reduces PH of water for mashing and sparging. Alters water profile -- used to harden soft water. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add. |
||||||
Protafloc | 1 gr | 20 min | Klarning | Kok | ||
Typ: Klarning Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört. Trots det högre priset per gram blir Protafloc mycket mer ekonomiskt än Irish Moss på grund av den lägre doseringen. Det minsta paketet bör räcka i flera år för en vanlig hembryggare (räcker till ca 2500 liter öl), medan de större förpackningarna rekommenderas för bryggklubbar och bryggerier. |
||||||
Jästnäring | 2 gr | 10 min | Övrigt | Kok | ||
Typ: Övrigt Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast. |
Namn | Produkt ID | Labb | Form | Förjäsbarhet | Temperatur | |
---|---|---|---|---|---|---|
English Ale | WLP002 | White Labs | Flytande | 67% | 18°C - 20°C | |
Labb: White Labs Classic ESB strain best for English style milds, bitters, porters and English style stouts. Leaves a clear beer with some residual sweetness. |
Namn | Temp. | Tid | Höjningstid | Typ | Vatten | |
---|---|---|---|---|---|---|
Proteinrast | 55°C | 15 min | 20 min | Temperatur | 18,91 L | |
Höjningstid: 20 min |
||||||
Försockringsrast | 67°C | 60 min | 6 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 6 min |
||||||
Utmäskning | 76°C | 10 min | 5 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 5 min |
Du måste logga in för att posta kommentarer
1.040 - 1.046
1.006 - 1.012
20 - 40
25 - 35
En Best Bitter är inte så besk som namnet gör gällande. Den komplexa maltigheten är det starkaste kännetecknet för underklassen. De är ofta till sin fördel färska, gärna som Real Ale.
Fullers London Pride 4,7%., Honkers Ale 4,2%, Goose Island - southwold Bitter 4,1% , Adnams - Ossian 4,1 %, inveralmond Brewery - Cambridge Bitter 3,8% , elgood's - First gold 4,0%, Badger - maplemoon 4,8%, Joseph Holt - Goliath 4,2 %, wychwoof Brewery - Lancaster bomber 4,4 %
Blommig och örtkryddig humlearom ska finnas på medium nivå. Maltigheten i aromen ska vara medium och den är vanligtvis komplex med ett inslag av fudge, toffé och knäck. Maltigheten ska dock balanseras av den örtkryddiga humlearomen. Fruktestrar upp till medium nivå får förekomma. Kopparfärgad. Humle och maltsmak ska samspela i denna öltyp. Humlesmaken ska vara medium till hög.humlekaraktären ska vara gräsig, örtig och/eller kryddig. Även en låg nivå av citrus/pommerans får förekomma. Best Bitter ska ha en maltkaraktär på medium nivå som upplevs karamellig och knäckig med inslag av fudge och toffé. Bör ha en fuktighet, på liten till medium nivå. En mycket svag tvålighet får finnas. Diacetyl får finnas på en mycket låg nivå. Beskan ska vara medel och balanserande. Medium kropp. Låg kolsyrenivå.