Denalibomb
Pale ale (APA)
Exalted Beer
26 oktober 2018 kl 19:58
Pale ale (APA)
Exalted Beer
26 oktober 2018 kl 19:58
Volym | Koktid | OG | FG | IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|---|---|---|---|
18,0 L | 90 min | 1.050 SG | 1.012 SG | 117 | 5,0% | 0 |
11 EBC
|
IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|
117 | 5,0% | 0 |
11 EBC
|
Namn | Mängd | % | Typ | Färg | |
---|---|---|---|---|---|
Rice Hulls | 0,25 kg | 5,3% | Adjunkt |
0 EBC
|
|
Typ:
Adjunkt Hulls are introduced to improve the speed of lautering when making high gravity or high adjunct beers.
|
|||||
Pale Ale | 3,50 kg | 73,7% | Malt |
6 EBC
|
|
Typ:
Malt Är tillverkad av 2-radigt vårkorn. Hög modifieringsgrad främjar enkel nedbrytning av socker för enzymerna. Smaken bidrar speciellt till söt och nötaktiga toner, idealisk malt för ale och särskilda lageröl. Färgen på Pale Ale malt är inte alltför stark, vilket gör den lämplig för färgkorrigering av vanliga ljusa lageröl. |
|||||
Oats, Flaked | 0,50 kg | 10,5% | Malt |
2 EBC
|
|
Typ:
Malt Adds body, mouth feel and head retention to the beer
|
|||||
Wheat, Torrified | 0,50 kg | 10,5% | Malt |
3 EBC
|
|
Typ:
Malt Unmodified wheat that has been "popped" to open the kernels
|
Namn | Mängd | Tid | Användning | Form | Alfa | IBU | gr/L | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Denali (Exp 06277) | 5 gr | 90 min | Kok | Pellets | 14,00% | 10,6 | 0,3 | |
Användning: Kok Formerly hopsteiner experimental #06227. Denali is a high alpha aroma hop with heritage to Zeus and Nugget as well as a USDA male. It has a big aroma including pineapple, citrus and pine notes. High essential oil content makes it suitable for dry hopping or whirlpool additions such as IPAs. |
||||||||
Denali (Exp 06277) | 25 gr | 15 min | Kok | Pellets | 14,00% | 24,5 | 1,4 | |
Användning: Kok Formerly hopsteiner experimental #06227. Denali is a high alpha aroma hop with heritage to Zeus and Nugget as well as a USDA male. It has a big aroma including pineapple, citrus and pine notes. High essential oil content makes it suitable for dry hopping or whirlpool additions such as IPAs. |
||||||||
Denali (Exp 06277) | 100 gr | 30 min | Whirlpool | Pellets | 14,00% | 75,8 | 5,6 | |
Användning: Whirlpool Formerly hopsteiner experimental #06227. Denali is a high alpha aroma hop with heritage to Zeus and Nugget as well as a USDA male. It has a big aroma including pineapple, citrus and pine notes. High essential oil content makes it suitable for dry hopping or whirlpool additions such as IPAs. |
||||||||
Denali (Exp 06277) | 70 gr | 3 dgr | Torrhumling | Pellets | 14,00% | 0,0 | 3,9 | |
Användning: Torrhumling Formerly hopsteiner experimental #06227. Denali is a high alpha aroma hop with heritage to Zeus and Nugget as well as a USDA male. It has a big aroma including pineapple, citrus and pine notes. High essential oil content makes it suitable for dry hopping or whirlpool additions such as IPAs. |
Namn | Mängd | Tid | Typ | Användning | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Calcium Chloride | 4,55 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add. |
||||||
Epsom Salt (MgSO4) | 2,87 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Water agent used to modify water profile. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add. |
||||||
Salt | 2,61 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Table Salt (NaCl) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing. |
||||||
Protafloc | 1 gr | 20 min | Klarning | Kok | ||
Typ: Klarning Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört. Trots det högre priset per gram blir Protafloc mycket mer ekonomiskt än Irish Moss på grund av den lägre doseringen. Det minsta paketet bör räcka i flera år för en vanlig hembryggare (räcker till ca 2500 liter öl), medan de större förpackningarna rekommenderas för bryggklubbar och bryggerier. |
Namn | Produkt ID | Labb | Form | Förjäsbarhet | Temperatur | |
---|---|---|---|---|---|---|
Safale American | US-05 | DCL/Fermentis | Torr | 77% | 15°C - 24°C | |
Labb: DCL/Fermentis American ale yeast that produces well balanced beers with low diacetyl and a very clean, crisp end palate. |
Namn | Temp. | Tid | Höjningstid | Typ | Vatten | |
---|---|---|---|---|---|---|
Inmäskning | 68°C | 60 min | 20 min | Temperatur | 11,50 L | |
Höjningstid: 20 min |
||||||
Utmäskning | 78°C | 10 min | 6 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 6 min |
Du måste logga in för att posta kommentarer
1.044 - 1.056
1.008 - 1.016
20 - 40
12 - 28
Ölstilen utvecklades i USA mot slutet av 1970-talet som "American Pale Ale". I början var användandet av amerikansk Cascade-humle dominerande. Därefter har odlandet och användandet av nya moderna humlesorter med de för öltypen önskvärda tonerna av citrus, frukt och blommighet spridits över hela världen. Ölet ska ha en tydlig humlekaraktär där moderna humlesorter bidrar med citrus, frukt och blommighet, framför allt i aromen. Ölet får dock inte vara obalanserat humligt, utan det ska ha ett tydligt maltstöd från ljus malt med inslag av viss karamellighet. Färgen är relativt ljus. Ofta används renjäsande jäststammar för att hålla fruktigheten på en låg nivå.
Pale Ale 5,6%/Sierra Nevada - Inferno 4,4%/Oakham Ales – Pale 31 4,8%/Firestone Walker
Aromhumlad med moderna humlesorter ska ge en fruktig humlearom på medium till hög nivå. En liten karamellig maltton bör finnas som kompletterar humlen. Gyllengul till ljust kopparfärgad. Köldgrumling är tillåten. Humlesmaken ska vara hög. Amerikanska och andra nya humlesorter används för att ge karakteristiska citrusaktiga och fruktiga nyanser. En liten till medium karamellmaltighet ska balansera humlesmaken. Friska/fräscha fruktestertoner bör förekomma i låga till höga nivåer. Ingen eller mycket liten diacetylton. Beskan ska vara medium, men får absolut inte dominera. Medium kropp. Ska ge en ren och krispig känsla, ej sötsliskig.