Veteöl
Stilguide
SHBF 2016OG
1.060 - 1.086
FG
1.016 - 1.028
IBU
15 - 50
EBC
14 - 100
Sammanfattning
Medium till kraftig humlearom och humlesmak balanserar ett mjukt och maltligt öl med märkbar kryddighet.
Beskrivning
Hopfenweizen är veteöl som ofta är av bockstyrka och som får sin typiska karaktär till stor del genom kraftigare smak- och aromhumling än vad som traditionellt görs i veteöl. Hopfenweizen är en modern uppfinning.
Arom
Humlearom ska finnas på medium till hög nivå. Kryddfenoler som kan upplevas som kryddnejlika eller muskot ska finnas på en låg till medium nivå. Maltarom får förekomma på låg nivå. Ingen diacetyl/smörkola får märkas.
Utseende
Gyllengul till svart. Jästgrumling är tillåten.
Smak
Smaken är huvudsakligen dominerad av humlingen som balanserar maltsötman. De fenoliska, nejlikeliknande och bananestriga smakerna döljs huvudsakligen av humlingen men får märkas på en låg nivå. Beska är tillåtet på betydligt högre nivåer än i övriga veteöl. Om ölet är mörkt bör smaker från rostad malt komma fram. Ingen diacetyl får förekomma.
Munkänsla
Medium till stor kropp. Hög kolsyrehalt.
Förebilder
Schneider Meine HopfenWeizen, Omnipollo Näcken