Veteöl
Stilguide
SHBF 2017OG
1.045 - 1.052
FG
1.010 - 1.015
IBU
8 - 15
EBC
15 - 34
Sammanfattning
Mjuk, moussig maltighet med någon fruktighet och kryddighet med hög kolsyra och låg beska.
Beskrivning
Denna öltyp är den ursprungliga varianten av sydtysk veteöl. Den är ljusbrun i färgen. En tydlig maltsmak gör att framför allt fruktigheten men också kryddigheten upplevs förhållandevis återhållen. Ölet bryggs vanligen med minst hälften mältat vete och med små humlegivor. Till sin fördel färska.
Arom
Maltarom ska förekomma på medium till hög nivå. Fenoler med smak av kryddnejlika och muskot bör finnas på låga eller mycket låga nivåer. Skumbanandoft får förekomma på låg nivå. Karamell- och chokladtoner får förekomma på låg nivå. Fenoler med drag av burkskinka, plåt eller rök får finnas på mycket låga nivåer. Ingen humlearom får förekomma.
Utseende
Bärnsten till koppar i färgen. Öltypen ska vara disig.
Smak
Smaken är balanserad och frisk med dominerande malt. Väl integrerad karaktär av jäsningsbiprodukter av kryddnejlika och muskot bör förekomma på låg till medium nivå. Beskan skall vara mycket låg och absolut inte vara framträdande. Ingen humlesmak får förekomma. Ingen diacetyl får märkas.
Munkänsla
Medium kropp som bör ge en mjuk munkänsla. Kraftig kolsyra. Ska ge en moussig känsla.
Förebilder
Andorfer Weizen, Graminger Weissbier, Unertl Mühldorfer Weissbier