Veteöl
Stilguide
SHBF 2017OG
1.046 - 1.052
FG
1.009 - 1.014
IBU
10 - 15
EBC
35 - 80
Sammanfattning
Maltkaraktär av bröd eller choklad, med låg fruktighet och kryddighet med hög kolsyra och låg beska.
Beskrivning
Maltsmak på låga till medium nivåer, ofta med chokladtoner, dämpar intrycket av de för bayerskt veteöl så karakteristiska jäsningsbiprodukterna. Ölet bryggs med minst hälften mältat vete och med små humlegivor. Chokladmalt och rostad vetemalt ger en mjukt chokladig karaktär. Även mörk karamell- eller färgmalt kan ingå.
Arom
Maltarom med toner av bröd eller choklad ska förekomma på låg till medium nivå. Banan- och kryddnejlikedoft får förekomma på låg nivå. Ingen humlearom får förekomma.
Utseende
Ljusbrun till mörkbrun. I regel disig men får vara blank.
Smak
Ölet ska vara mjukt och ha karaktär av mörk malt som får vara brödig eller chokladig. Kryddfenoler ska finnas på låg nivå. Skumbanan får finnas på låg nivå. Låg beska. Ingen humlesmak får förekomma. Ingen diacetyl/smörkola får märkas.
Munkänsla
Medium kropp som bör ge en mjuk munkänsla. Kraftig kolsyra.
Förebilder
Karg Weissbier Dunkel 5.2%, Franziskaner Hefe Dunkelweissen 5%.