Stout/Porter
Stilguide
SHBF 2012OG
1.053 - 1.063
FG
1.015 - 1.022
IBU
20 - 40
EBC
60 - 100
Beskrivning
Porterklassen rymmer såväl den karamelliga svenska portern som de lite torrare London porter-varianterna.
Arom
Humledoft från försumbar till märkbar. Mjukt maltig, aningen rostad med inslag av choklad, karamell och knäck. Lätt fruktighet i balans med de rostade tonerna.
Utseende
Brun till mörkt brun, med inslag av rött. Skall inte vara svart.
Smak
Smaken är mjukt, maltigt, chokladig och lätt knäckig karamellighet. Sötma, som ej är kladdig, klart märkbar till tydlig. Tydlig rostad maltsmak som balanseras av mildare toner av mjölkchoklad. Fruktestrar bör finnas och skall vara i balans med den rostade karaktären samt humlebeskan. Humlesmak från försumbar till klart märkbar.
Munkänsla
Medium kropp.
Förebilder
Carnegie Porter 5,5%, Youngs London Stout.