Brown ale
Stilguide
SHBF 2010OG
1.044 - 1.048
FG
1.008 - 1.014
IBU
25 - 50
EBC
25 - 65
Beskrivning
Bryggs som en ale, med tysk alejäst, vid förhållandevis låg temperatur ca 15–18 grader. Kallagras sedan för att ge en renare smak.
Arom
Viss brödighet med lätt rostade/chokladiga toner. Kan vara kraftigt humlad. Ingen smörkola/diacetyl bör finnas.
Utseende
Kopparfärgad till mörkbrun. Ingen köldgrumling.
Smak
Kan vara kraftigt humlad (dock ligger beskan normalt mellan 30 och 35 IBU). Medium maltsmak. Diverse olika maltsorter kan användas, även vete. Smaken får inte ha för stort inslag av rostad malt, används sådan skall den endast vara smakförhöjande och inte dominant. Humlesmaken kan vara tydlig. Ölet ska ge ett rent, krispigt och smakfullt intryck. Låga nivåer av estrar. Ingen diacetyl bör märkas.
Munkänsla
Medium kropp.
Förebilder
Uerige Alt 4,6% IBU 50, Schlüssel Alt, Bolten Ur-Alt, Hannen Alt.