Mörk lager
Stilguide
SHBF 2009OG
1.052 - 1.056
FG
1.014 - 1.018
IBU
16 - 25
EBC
40 - 80
Beskrivning
En münchener dunkel skall vara mörkt maltig med en del rostade, men inte brända toner. En bra münchener är fylligt maltig och mjuk medan en sämre är söt och sliskig.
Arom
Doften är maltaromatisk med en hel del rostade toner med företrädelsevis chokladtoner. Vörtig, brödlik arom. Högkvalitetshumle får användas för att ge en liten men märkbar doft av humle.
Utseende
Mörkt kopparfärgad till mörkt rödbrun. Köldgrumling får finnas.
Smak
En klassisk münchener dunkel skall vara mjukt fyllig med underliggande karamellkaraktär, riklig maltrostad choklad- och brödliksmak som kommer från münchenermalt. (I en klassisk münchener dunkel används endast mörk münchenermalt). Högkvalitetshumle får användas för att ge en liten men märkbar kryddig smak av humle. Inga estrar. Diacetyl i mycket små mängder är godkänt. En bra münchener är fyllig medan en sämre är söt och blaskig.
Munkänsla
Medium.
Förebilder
Ayinger Altbayrische Dunkel, Weltenburger Kloster Barock Dunkel.