Brown ale
Stilguide
SHBF 2009OG
1.040 - 1.060
FG
1.010 - 1.017
IBU
25 - 60
EBC
40 - 60
Beskrivning
Amerikansk brown ale har sitt ursprung i den brittiska. Det som framförallt skiljer dem åt är att amerikanarna använder betydligt fler specialmaltsorter än britterna och dessutom brygger sin variant ett snäpp starkare. Förutom malt kan amerikanerna ofta använda mindre mängder av olika sockerarter som melass, honung, lönnsirap, kornsocker och kandisocker. Amerikansk humle dominerar men även engelska och tyska sorter mixas friskt. Max 25% av humlen används i bittergivan. Torrhumling är vanligt.
Arom
Humlearomen, oftast citrusaktig, är mild till stark. Estrar och doft av mörkare maltsorter skall vara i nivån låg till tydlig. Ingen smörkola/diacetyl bör finnas.
Utseende
Mörkt kopparfärgad till rödbrun i färgen. Köldgrumling tillåtet.
Smak
Humlebeska och smak skall dominera den rika maltigheten som dock måste märkas tydligt bakom humlen. Något torrare än den engelska. Lättrostade toner skall finnas. Ingen diacetyl. Fruktesternivån bör inte vara hög.
Munkänsla
Medium kropp, med en tydlig torrhet som kommer av humle och utjäst öl.
Förebilder
Pete’s Wicked Ale OG 1 052 IBU 29, Golden Gate Original Ale, Shipyard Moose Brown.