Brown ale
Stilguide
SHBF 2009OG
1.065 - 1.085
FG
1.012 - 1.024
IBU
25 - 35
EBC
40 - 90
Beskrivning
Scottish strong kokas ofta länge, upp till 4–6 timmar över öppen eld. Därav rökkaraktären i många exempel. Jäses vid ca 16 °C och lagras svalt. Ölen tappas om innan primärjäsningen avstannat för att avbryta jäsningen och få en hög restsötma.
Arom
Vinösa, maltiga och fruktiga. Obetydlig doft från humle. En liten rökig karaktär förekommer ofta.
Utseende
Mörkt kopparfärgad till rödsvart, Köldgrumling är okej.
Smak
Kraftigt maltiga. Obetydlig humlesmak och beska. Den rika dominerande maltsötman balanseras av en ren alkoholkaraktär. En karamellig karaktär hör ofta till. Fruktestrar finns i måttliga mängder. En liten rökig karaktär förekommer ofta. Låg diacetylhalt är okej.
Munkänsla
Stor kropp.
Förebilder
Broughton Ales Old Jock OG 1 066 FG 1 016 6,7%, Traquair House OG 1 075 FG 1 012 8,3%, Old Izaak.