Mild/karaktärsfull Lager
Stilguide
SHBF 2018OG
1.044 - 1.050
FG
1.008 - 1.012
IBU
15 - 24
EBC
7 - 14
Sammanfattning
Ljust, mjukt, rent och maltdominerat med låg beska.
Beskrivning
När tillverkningen av lageröl omvandlades från hantverk till industri i München på 1830-talet var alla lageröl mer eller mindre mörka. Den viktigaste orsaken till att det bryggdes mörkt öl är Bayerns i regel hårda vatten. De första ljusa industritillverkade lagerölen bryggdes i Böhmen (Pilsen) i nuvarande Tjeckien på 1840-talet eftersom vattnet där är mjukt på många platser. De första ljusa lagerölen i Bayern bryggdes först på 1890-talet. Även om färgen med säkerhet inspirerats av det böhmiska ölet så är den ljusa bayerska lagerns övriga karaktärsdrag mer lika landets traditionella mörka lager, med betoning på maltkaraktären och med mycket diskret humleprofil. Helles är stilbildande för de flesta europeiska ljusa lageröl. Liksom andra traditionella lageröl bör det dekoktionsmäskas samt jäsas kallt och lagras länge.
Arom
Gräddig eller brödig malt på medium nivå ska finnas. Humledoft av centraleuropeiska humlesorter på låg nivå får förekomma. Inga fruktestrar, DMS eller diacetyl får förekomma. Ingen karamellarom får förekomma.
Utseende
Halmgul till gyllengul.
Smak
Gräddig eller brödig malt på medium nivå ska finnas. Humlesmak av centraleuropeiska humlesorter på en låg nivå får finnas. Efterbeska på en låg nivå får finnas. Inga fruktestrar eller andra jäsningsprodukter som DMS eller diacetyl får förekomma. Ingen karamellsmak får förekomma.
Munkänsla
Medium kropp. Mjuk maltighet med låg till medium kolsyra.
Förebilder
Berger Vollbier Hell, 5.1% - Stierberger Export Hell, 5.0%