Kraftig ale
Stilguide
SHBF 2013OG
1.083 - 1.200
FG
1.018 - 1.200
IBU
50 - 100
EBC
30 - 75
Sammanfattning
Extremt maltig, relativt söt och alkoholvärmande med inslag av knäck karamell och torkad frukt.
Beskrivning
En stark ale med ursprung i England. Den första i sitt slag var Bass no.1 med anor från 1870-talet. Numera bryggs Barley Wine över hela världen. Hela skalan från extremt maltiga exemplar till de med tydlig beska och humlekaraktär finns representerade. Barley Wine utvecklas ofta positivt med lagring. Med åren utvecklas dofter och smaker av torkad frukt, honung, sherry och madeira. Bryggs med karaktärsfull alemalt med inslag av karamellmalt och chokladmalt på låg nivå. Lakningen görs med så lite lakvatten som möjligt, om ens något. Man kokar ofta flera timmar för att få en extra karamellisering.
Arom
Stor söt arom, där någon eller flera av maltaromerna karamell, toffee, knäck, sirap och melass ska framträda. Stor karaktär av fruktestrar och en alkoholvärmande arom ska finnas. Långlagrade Barley wines får tydliga aromer av torkad frukt. Humlearomen får vara låg till mycket hög.
Utseende
Kopparfärgad till rödbrun färg. Skumkronan får vara liten. Köldgrumling är tillåtet.
Smak
Hög restsötma. Stor karaktär av torkad frukt som t ex: russin, plommon och aprikoser ska finnas. Alkoholvärmande nyanser och karamellighet på medium till hög nivå ska vara en del av karaktären. Humlesmaken får vara låg till mycket hög och beskan ska balansera den söta maltigheten. Ingen eller mycket låg nivå av diacetyl. Beskan ska vara medium till hög.
Munkänsla
Mycket kraftig kropp. Mycket låg till medium CO2. Mjuk med värmande alkohol.
Förebilder
Old Foghorn 8-10% /Anchor Brewing - Big Foot 9,6% /Sierra Nevada – Bötet 9,1% /Nynäs – Thomas Hardy’s Ale 11,7% /O’Hanlon’s Brewing Co. Ltd.