Mild Stout/Porter
Stilguide
SHBF 2013OG
1.035 - 1.044
FG
1.008 - 1.012
IBU
30 - 50
EBC
100 - 120
Beskrivning
Typiska öl i den här stilen är fatöl, som serveras med blandgas (kväve och koldioxid).
Arom
Torr och lätt bränd (rostad). Inslag av kaffe och choklad. Ev. inslag av humle på låg nivå.
Utseende
Svart med röda och/eller bruna inslag. Kraftigt, tätt skum är viktigt.
Smak
Initialt en rostad maltsmak, med en tydligt torr och besk avslutning som hänger kvar. Toner av kaffe och choklad kombineras med en tydlig till kraftig beska. En viss syrlighet från rostat korn kan ibland anas, men är inte nödvändig. Låg karamellighet balanserar och ger ett mjukt öl. Fruktestrar överskuggas av malt, beska och brändhet. Ingen diacetyl.
Munkänsla
Lätt kropp.
Förebilder
Guinness Draught - OG 1 039, 4,2%, BU 45, 135 EBC, Murphy’s Stout - 4%, Beamish Stout - OG 1 038, 4,2%.