Belgisk och fransk ale
Stilguide
SHBF 2013OG
1.000 - 1.200
FG
1.000 - 1.200
IBU
0 - 200
EBC
0 - 120
Beskrivning
I den belgiska traditionen ryms många udda och utsvävande egenarter. Vissa är traditionella men ovanliga. Andra är anpassade inlån från andra ölkulturer. En tredje kategori är öl jästa med ovanliga jäststammar, t ex Brettanomyces. Även andra belgiska och franska ales som inte ska lämnas in i klassen modifierade öl räknas in bland belgiskt och franskt specialöl. Ange i bryggprotokollet om ölet är en klon av en kommersiell förlaga. Ge gärna referenser till öllitteraturen.
Förebilder
Följande, icke fullständiga, lista ger exempel på belgiskt och franskt specialöl: • Enkel, svagt trappist, eller klosteröl. La Trappe Enkel. • Stark ale med stor kropp och kryddor. La Chouffe, Montagnarde. • Belgisk scottish strong ale. MacChouffe. • Belgisk IPA. XX Bitter, La Chouffe Houblon. • Belgisk porter/stout: Hercule Stout. • Belgisk imperial stout. Struise Black Albert, Alvinne Imperial Stout Öl jäst enligt champagnemetoden. Deus Brut de Flandres. • Öl jäst med blandade jästkulturer. Orval.