Stout/Porter
Stilguide
SHBF 2012OG
1.044 - 1.056
FG
1.009 - 1.015
IBU
30 - 60
EBC
100 - 120
Arom
Torr och tydligt bränd och rostad. Inslag av lakrits och karamell kan förekomma, även viss bränd syrlighet i låga nivåer. Humlearom och fruktestrar försumbara.
Utseende
Svart med röda och/eller bruna inslag. Kraftigt skum.
Smak
Initialt en bränd maltig och karamellig smak, med en tydlig torrostad lång beska i avslutningen. Viss syrlighet från rostat korn är tillåtet. Ingen till knappt märkbar humleton. Låga halter av estrar. Ingen diacetyl. Tydlig till kraftig beska.
Munkänsla
Medium kropp.
Förebilder
Guinness Extra Stout OG 1 052, 5,5%, BU 50, 130° EBC, St. Peter’s Old-Style Porter 5,1%, FG 1 011, Black Wych 5,0%.