Stout/Porter
Stilguide
SHBF 2010OG
1.040 - 1.052
FG
1.008 - 1.018
IBU
20 - 40
EBC
80 - 120
Arom
Humledoft får förekomma men inte dominera mot det rostade och chokladiga. Få eller inga estrar.
Utseende
Färgen skall vara mörkt koppar till kolsvart.
Smak
I oatmeal stout används havre. Detta ger en mjuk och full smak utan att ha en sädeskaraktär. Rostad malt, karamell och chokladsmak skall ge ett mjukt öl som balanseras av en medium till hög beska. Humlesmak och doft får förekomma men inte dominera mot övrig smak. Fruktestrar på låg till medium nivå.
Munkänsla
Medium till stor kropp.
Förebilder
Young’s Oatmeal Stout 5%, Broughton Ales Scottish Oatmeal Stout 4,2%, Samuel Smith Oatmeal Stout OG 1 050 5%, Jämtlands Oatmeal Porter.