Mild/karaktärsfull Lager
Stilguide
SHBF 2019OG
1.044 - 1.050
FG
1.006 - 1.010
IBU
25 - 40
EBC
3 - 10
Sammanfattning
Ljus och torr med tydlig humlebeska.
Beskrivning
Pilsnerbryggning spreds snabbt från Pilsen i Böhmen (där den första pilsnern bryggdes) till Tyskland. Främst till norra och mellersta Tyskland, medan det konservativa Bayern med sitt hårda vatten var sist att acceptera pilsnern. Pilsner är idag den dominerande öltypen i hela Tyskland. Den tyska pilsnern är högförjäst och därmed torrare än den böhmiska originalpilsnern. Tysk ädelhumle används generellt och ger beskan en gräsig ton. Det torra och strama ölet ska ge ett rent, uppfriskande och elegant intryck. Liksom andra traditionella lageröl bör tysk pils dekoktionsmäskas samt jäsas kallt och lagras länge.
Arom
Humledoft av centraleuropeiska humlesorter på medel till hög nivå ska finnas. Brödig maltdoft på låg nivå bör finnas. Ingen DMS eller diacetyl får förekomma. Inga fruktestrar får förekomma. Ingen karamelldoft eller doft av söt malt får förekomma.
Utseende
Ljust halmgul till halmgul.
Smak
Humlesmak av centraleuropeiska humlesorter på medel till hög nivå ska finnas. Humlebeska på hög till mycket hög nivå ska finnas. Brödig maltsmak på låg nivå bör finnas. Ingen DMS eller diacetyl får förekomma. Inga fruktestrar får förekomma. Ingen karamellsmak eller restsötma får förekomma.
Munkänsla
Låg till medium kropp. Torrt. Medium till hög kolsyra.
Förebilder
Jever Pils, 4.9%