Veteöl
Stilguide
SHBF 2019OG
1.044 - 1.050
FG
1.006 - 1.010
IBU
10 - 25
EBC
5 - 10
Sammanfattning
Lätt och frisk med syrlig citrusfräschör som ger balans åt viss kryddighet.
Beskrivning
Bryggs vanligen med minst häften mältat eller omältat vete. Ölet kryddas oftast med korianderfrön och pomerans- eller andra citrusskal. Till sin fördel färska. En del kommersiella exempel tillsätter mjölksyra för att ytterligare fräscha upp smakbilden.
Arom
Liten till medium doft av citrus/pomerans och korianderfrön. Doft av kryddnejlika eller muskot från fenoler får förekomma på låg nivå. Doft av skinka, plåt eller rök får förkomma på mycket låga nivåer men är ej önskvärd. Ingen diacetyl/smörkola får förekomma, samt endast låga halter av fruktestrar.
Utseende
Ljust halmgul till halmgul och disig.
Smak
Ölet skall vara torrt och friskt; syrlighet på låg nivå är tillåtet om det förstärker känslan av ett fräscht och lätt öl. Smak av korianderfrön och citrus/pomeransskal på låg till medium nivå. Låg humlesmak och beska. Fruktestrar samt fenoler som smakar kryddnejlika, muskot är tillåtna på låg nivå. Ingen diacetyl får märkas.
Munkänsla
Liten till medium kropp. Hög kolsyrehalt.
Förebilder
Hoegaarden Wit, Dentergems, Blanche de Namur.