Kraftig Stout/Porter
Stilguide
SHBF 2019OG
1.070 - 1.200
FG
1.014 - 1.028
IBU
50 - 90
EBC
90 - 120
Beskrivning
Utvecklas ofta positivt med lagring.
Arom
Rostade kaffelika toner med inslag av choklad. Humlearomen kan vara märkbar till tydlig. Vinösa fruktiga toner förekommer ofta, vanligt med drag mot konserverade körsbär. Ingen eller endast lite diacetyl.
Utseende
Mörkt rödbrun till svart. Liten skumkrona okej.
Smak
En rostad maltig smak, som kan vara både bränd och chokladig balanseras med en bestämd humling. Rostade maltsorter bidrar med smaker såsom kaffe, cappuccino, lakrits, krut, bitter choklad. Beskan kan vara från måttlig och balanserad till mycket hög i mörkare varianter. Den rostade maltens syrlighet och bitterhet bör vara måttlig och skall inte dominera. Humlesmak från låg till tydlig. Fruktestrar hör även till smakbilden. I lagrade exemplar övergår fruktestrarna mer och mer i konserverade körsbär. Ingen eller endast lite diacetyl.
Munkänsla
Stor kropp. Låg halt av koldioxid är okej.
Förebilder
Samuel Smith Imperial Stout 7,0%, Slottskällans Imperial Stout 9,0%, Brooklyn Black Chocolate Stout 8,7%, OG 1 087.