Belgisk och fransk ale
Stilguide
SHBF 2020OG
1.070 - 1.090
FG
1.008 - 1.013
IBU
20 - 40
EBC
7 - 20
Sammanfattning
En ljus stark ale med tydliga fenoler, viss beska och kraftigt skum.
Beskrivning
Tripel är aristokraten i den ljusa starka belgiska familjen. Den är utsvävande med tydliga fenoler men välbalanserad, tung men inte sötsliskig, ofta värmande men aldrig spritig.
Arom
En tripel skall vara komplex i doften. Fenoler skall ge en märkbar till påtaglig kryddighet som kan innehålla nejlika, mandelmassa och parfymig blommighet. Det ska finnas en tydlig maltsötma. Fruktiga estrar av citrus, banan och aprikos får förekomma på låga nivåer. Humledoften ska vara återhållsam. Får ha en lätt alkoholton utan att dofta lösningsmedel.
Utseende
Färgen skall vara halmgul till bärnsten. Skummet skall vara kraftigt och moussigt. Köldgrumling är tillåten.
Smak
Mjukt maltig med en komplex kryddighet från jästfenoler. Mandeltoner förekommer ofta. En märkbar till tydligt beska ska finnas. Tripeln bör vara värmande men inte spritig.
Munkänsla
Medelfyllig med hög kolsyra. Med lätt kropp.
Förebilder
Westmalle tripel, La Trappe tripel, Vit Chimay, Brugse tripel, St. Bernardus tripel, St. Feuillien triple, Tripel Karmeliet.