Belgisk och fransk ale
Stilguide
SHBF 2020OG
1.068 - 1.200
FG
1.010 - 1.018
IBU
20 - 40
EBC
30 - 75
Sammanfattning
En komplex mörk kraftig belgisk ale med tydliga fenoler.
Beskrivning
Mörk stark belgisk ale omfattar både fylliga öl med restsötma, samt torrare och stramare kryddiga varianter. Ölet skall upplevas som harmoniskt och balanserat, men kan på samma gång vara väldigt mäktigt.
Arom
En påtaglig maltsötma skall finnas i doften, som kan vara karamellig och/eller chokladig. Måttliga till påtagliga fruktestrar ska finnas och gärna föra tankarna till mogna torkade frukter som russin, plommon och fikon. Kryddiga fenoler får förekomma, men bör vara mer peppriga än utpräglat nejlikliknande. Får ha en alkoholton, men skall inte dofta lösningsmedel.
Utseende
Koppar till mörkbrun. Skall vara moussig med ett rejält och stabilt skum. Köldgrumling är tillåten.
Smak
Maltigt chokladig med liknande fruktestrar och fenoler som i doften. Skall vara värmande till mycket värmande, men ska inte upplevas som spritig. Trappistvarianterna är relativt torra, medan andra varianter kan vara sötare. Beska och humlesmak får finnas, men ska inte vara framträdande. Högre beska är tillåten i varianter med högre FG. Maltsötman balanseras oftast upp av alkoholen snarare än beskan.
Munkänsla
Medium till fyllig. Hög kolsyra, men skall inte vara stickig.
Förebilder
Westvleteren 12, Rochefort 10, Rochefort 8, Blå Chimay, Kasteelbier Brune, St. Bernardus Abt 12, Achel Brune.