Belgisk och fransk ale
Stilguide
SHBF 2020OG
1.044 - 1.056
FG
1.002 - 1.008
IBU
20 - 35
EBC
5 - 35
Sammanfattning
Ett ljust friskt torrt öl med en lätt uppfriskande syrlighet, tydlig beska och kraftigt skum.
Beskrivning
Saison har sina rötter i vallonskt bondgårdsöl. Öltypen har bevarats av små belgiska bryggerier och bryggs idag i många länder med mikrobryggerikultur. Historiskt skedde bryggningen i slutet av den kalla årstiden. Ölet kryddades ibland med t ex koriander, ingefära, stjärnanis eller citrusskal. För att ölet skulle behålla sin fräschör till skördearbetet humlades det rejält. Saison jäses ofta mycket varmt (över 30 grader) med jäst som ger mycket god utjäsning. I kombination med ett ofta sulfatrikt vatten ger detta ett öl med torr avslutning.
Arom
En syrlig fruktighet (t.ex. apelsin eller citron) och kryddighet ska dominera och kompletteras av en liten maltighet. Kryddor får förekomma men ska inte dominera. Peppriga fenoler får förekomma.
Utseende
Mycket ljust halmgul till ljust brun. Kan variera från disig till kristallklar. Fast och långvarig skumkrona.
Smak
Frukt (t ex apelsin eller citron) och kryddighet skall dominera och kompletteras av en liten maltighet. Kryddor får förekomma men skall inte dominera. Kryddighet kan också komma från peppriga fenoler. Humlesmaken är låg till medium. Beskan skall vara tydlig utan att dominera. Uppfriskande syrlighet.
Munkänsla
Lätt kropp och hög kolsyra.
Förebilder
Saison Dupont, Saison Bocq(1858), Vieille Provision, Saison Regal, Saison Voisin, Lefebvre Saison 1900.