Trevlig och enkel Pale Ale, Funkar fint med US-05, U-04 (lite mer malt-karaktär) eller Nottingham (super clean). Denna är bryggd mängder av gånger och små förändringar är gjorda för att få koll på vad olika förändringar har för effekt på resultatet. Beroende på humle så kan den bryggas och sedan avnjutas på 3-4v.
Denna har jag alltid i princip ett fat av, den uppskattas i princip av alla, allt från "Lagerdrickare" till hop-heads.
A hops with Northern Brewers Heritage
Used for: American ales and lagers
Aroma: Strong spicy, floral, grapefruit character
Substitutes: Centennial
Examples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale
A hops with Northern Brewers Heritage
Used for: American ales and lagers
Aroma: Strong spicy, floral, grapefruit character
Substitutes: Centennial
Examples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale
A hops with Northern Brewers Heritage
Used for: American ales and lagers
Aroma: Strong spicy, floral, grapefruit character
Substitutes: Centennial
Examples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale
A hops with Northern Brewers Heritage
Used for: American ales and lagers
Aroma: Strong spicy, floral, grapefruit character
Substitutes: Centennial
Examples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale
Jäst
Namn
Produkt ID
Labb
Form
Förjäsbarhet
Temperatur
Safale American
US-05
DCL/Fermentis
Torr
77%
15°C - 24°C
Labb: DCL/Fermentis Labb: DCL/Fermentis Form: Torr Förjäsbarhet: 77% Temperatur: 15°C - 24°C Typ: Ale Flockulering: Medium Bäst till: American ale, other clean finish ales Max antal generationer: 5 Generation: 0
American ale yeast that produces well balanced beers with low diacetyl and a very clean, crisp end palate.
Har efter en tids uppehåll återupptagit mitt bryggande och i jakten på den "enkla" standardölen så håller jag just på att brygga en batch av denna. Återkommer med resultat.
Skrevs den 14 jan 2018 kl 13:48.
Daniel Grankvist
+1
Gjorde den här på min första bryggning den 21 februari. Jag tror att jag träffade temperaturer m.m. ganska bra. Ett OG på 1050 och FG på 1011 hamnade jag på med min BIAB.
Tappade den på flaska 7 mars och tog ett smakprov den 18 mars. Hade inte riktigt fått kolsyra då och den var väldigt besk. Nytt smakprov 23 mars och den hade ändrat sig betydligt. Mer kolsyra och inte samma stickande beska. Den blev uppskattad av både polare och kollegor. Jag är glad att jag köpte grejer för att brygga den här 4-5 gånger.
Dock råkade jag dra i en humlegiva vid 45 min istället för 30 min så det ska bli intressant att se om jag märker någon skillnad på det vid nästa bryggning.
Skrevs den 31 mar 2016 kl 14:26.
stone
+0
Frågor? Skriv gärna här, har gjort mängder av varianter av denna med olika resultat.
Skrevs den 11 feb 2016 kl 12:47.
10A. American Ale
Stilguide
BJCP 2008
Typ
Ale
OG
1.045 - 1.060
FG
1.010 - 1.015
IBU
30 - 45
Färg
10 - 28
Anteckningar
Refreshing and hoppy, yet with sufficient supporting malt. An American adaptation of English pale ale, reflecting indigenous ingredients (hops, malt, yeast, and water). Often lighter in color, cleaner in fermentation by-products, and having less caramel flavors than English counterparts. There is some overlap in color between American pale ale and American amber ale. The American pale ale will generally be cleaner, have a less caramelly malt profile, less body, and often more finishing hops.
Förebild
Sierra Nevada Pale Ale, Stone Pale Ale, Great Lakes Burning River Pale Ale, Bear Republic XP Pale Ale, Anderson Valley Poleeko Gold Pale Ale, Deschutes Mirror Pond, Full Sail Pale Ale, Three Floyds X-Tra Pale Ale, Firestone Pale Ale, Left Hand Brewing Jackman's Pale Ale
Ingredienser
Pale ale malt, typically American two-row. American hops, often but not always ones with a citrusy character. American ale yeast. Water can vary in sulfate content, but carbonate content should be relatively low. Specialty grains may add character and complexity, but generally make up a relatively small portion of the grist. Grains that add malt flavor and richness, light sweetness, and toasty or bready notes are often used (along with late hops) to differentiate brands.
Profil
Aroma: Usually moderate to strong hop aroma from dry hopping or late kettle additions of American hop varieties. A citrusy hop character is very common, but not required. Low to moderate maltiness supports the hop presentation, and may optionally show small amounts of specialty malt character (bready, toasty, biscuity). Fruity esters vary from moderate to none. No diacetyl. Dry hopping (if used) may add grassy notes, although this character should not be excessive.
Appearance: Pale golden to deep amber. Moderately large white to off-white head with good retention. Generally quite clear, although dry-hopped versions may be slightly hazy.
Flavor: Usually a moderate to high hop flavor, often showing a citrusy American hop character (although other hop varieties may be used). Low to moderately high clean malt character supports the hop presentation, and may optionally show small amounts of specialty malt character (bready, toasty, biscuity). The balance is typically towards the late hops and bitterness, but the malt presence can be substantial. Caramel flavors are usually restrained or absent. Fruity esters can be moderate to none. Moderate to high hop bitterness with a medium to dry finish. Hop flavor and bitterness often lingers into the finish. No diacetyl. Dry hopping (if used) may add grassy notes, although this character should not be excessive.
Mouthfeel: Medium-light to medium body. Carbonation moderate to high. Overall smooth finish without astringency often associated with high hopping rates.
Har efter en tids uppehåll återupptagit mitt bryggande och i jakten på den "enkla" standardölen så håller jag just på att brygga en batch av denna. Återkommer med resultat.
Gjorde den här på min första bryggning den 21 februari. Jag tror att jag träffade temperaturer m.m. ganska bra. Ett OG på 1050 och FG på 1011 hamnade jag på med min BIAB.
Tappade den på flaska 7 mars och tog ett smakprov den 18 mars. Hade inte riktigt fått kolsyra då och den var väldigt besk. Nytt smakprov 23 mars och den hade ändrat sig betydligt. Mer kolsyra och inte samma stickande beska. Den blev uppskattad av både polare och kollegor. Jag är glad att jag köpte grejer för att brygga den här 4-5 gånger.
Dock råkade jag dra i en humlegiva vid 45 min istället för 30 min så det ska bli intressant att se om jag märker någon skillnad på det vid nästa bryggning.
Frågor? Skriv gärna här, har gjort mängder av varianter av denna med olika resultat.