MF
Mikael Fridén

Gambler's choice

Mörk stark belgisk ale

9 L
ABV: 9,4%
IBU: 40
MF
10 L
ABV: 6,6%
IBU: 10
Wallonie Ale (Olof)
Olof

Wallonie Ale

Belgiskt och franskt specialöl

18 L
ABV: 0,0%
IBU: 0
Pixie Bobcat DIPA (Exalted Beer)
2
Exalted Beer

Pixie Bobcat DIPA

New England IPA - Vermont IPA

45 L
ABV: 9,5%
IBU: 46
LN
20 L
ABV: 6,9%
IBU: 26
LN
OL-Brewery

Pors Pilsner

Tjeckisk pilsner

21 L
ABV: 4,2%
IBU: 10
Pixie DODDH (Exalted Beer)
16 L
ABV: 6,2%
IBU: 56
A
18 L
ABV: 6,6%
IBU: 34
In de Wreede 6 (Exalted Beer)
18 L
ABV: 6,0%
IBU: 32
Mälarens Perla Pilsner (Exalted Beer)
18 L
ABV: 4,7%
IBU: 40
PE
38 L
ABV: 5,4%
IBU: 44
PE
Boulder road

Boulder road Stiiim

California Common Beer

38 L
ABV: 5,3%
IBU: 46
PE
Boulder road

Bordsporter

Robust Porter

30 L
ABV: 4,8%
IBU: 30
Vit Katt (Exalted Beer)
Exalted Beer

Vit Katt

American Wheat or Rye Beer

10 L
ABV: 6,9%
IBU: 41
V2 (Exalted Beer)
Exalted Beer

V2

Christmas/Winter Specialty Spice Beer

10 L
ABV: 8,9%
IBU: 35
Svartvit Katt (Exalted Beer)
18 L
ABV: 6,7%
IBU: 62
Söderkällan (Exalted Beer)
Exalted Beer

Söderkällan

Bohemian Pilsner

10 L
ABV: 5,1%
IBU: 39
Röd Katt (Exalted Beer)
Exalted Beer

Röd Katt

American IPA

10 L
ABV: 6,5%
IBU: 39
Röd Älg (Exalted Beer)
Exalted Beer

Röd Älg

Scottish strong ale, 90/-

19 L
ABV: 6,7%
IBU: 21
Purple Power (Exalted Beer)
Exalted Beer

Purple Power

American IPA

18 L
ABV: 5,8%
IBU: 222
Pixie Voss (Exalted Beer)
16 L
ABV: 6,7%
IBU: 48
Måns (Exalted Beer)
Exalted Beer

Måns

American IPA

10 L
ABV: 6,3%
IBU: 71
Lokatt (Exalted Beer)
Exalted Beer

Lokatt

Pale ale (APA)

18 L
ABV: 4,6%
IBU: 42
Kottmos (Exalted Beer)
Exalted Beer

Kottmos

American Pale Ale

18 L
ABV: 5,6%
IBU: 46
Karmen (Exalted Beer)
Exalted Beer

Karmen

American Wheat or Rye Beer

18 L
ABV: 5,2%
IBU: 28
Bonnen Pils (Exalted Beer)
Exalted Beer

Bonnen Pils

Bohemian Pilsener

20 L
ABV: 5,0%
IBU: 44
Dark Experiment (Exalted Beer)
15 L
ABV: 7,2%
IBU: 56
Gul Katt (Exalted Beer)
Exalted Beer

Gul Katt

American IPA

18 L
ABV: 6,8%
IBU: 82
Hardcat (Exalted Beer)
Exalted Beer

Hardcat

Dubbel IPA

18 L
ABV: 9,3%
IBU: 135
Hopkok (Exalted Beer)
Exalted Beer

Hopkok

American IPA

10 L
ABV: 7,9%
IBU: 63
Inge Katt (Exalted Beer)
Exalted Beer

Inge Katt

Double IPA

18 L
ABV: 8,9%
IBU: 81
Junibeer (Exalted Beer)
Exalted Beer

Junibeer

Pale ale (APA)

18 L
ABV: 5,3%
IBU: 42
Amadeus Neepah (Exalted Beer)
16 L
ABV: 7,1%
IBU: 23
Bellmans Skeppsmumma (Exalted Beer)
10 L
ABV: 10,0%
IBU: 37
In de Wreede 12 (Exalted Beer)
Exalted Beer

In de Wreede 12

Mörk stark belgisk ale

18 L
ABV: 11%
IBU: 37
Witter (Uppsala hembryggareförening)
70 L
ABV: 4,6%
IBU: 16
Belgian quadrupel (Ulrik)
Ulrik

Belgian quadrupel

Mörk stark belgisk ale

36 L
ABV: 12%
IBU: 23
BBA IMP STOUT (Ulrik)
Ulrik

BBA IMP STOUT

Imperial Stout

5 L
ABV: 14%
IBU: 49
Hehe Jojo (Ulrik)
36 L
ABV: 5,1%
IBU: 8
Julis (Ulrik)
23 L
ABV: 5,6%
IBU: 21
Sunes Hoppy Christmas 2019 (Dan)
21 L
ABV: 6,5%
IBU: 88
Sunes Old Ale (Dan)
Dan

Sunes Old Ale

Old Ale

21 L
ABV: 7,9%
IBU: 51
Keijsers RIS Coconut (punkis)
punkis

Keijsers RIS Coconut

Russian Imperial Stout

9 L
ABV: 10%
IBU: 88
Tasmanian Devil IPA (Picapica Brewing)
45 L
ABV: 7,0%
IBU: 53
Ställverksbira 1,4 Orginal (Picapica Brewing)
45 L
ABV: 5,4%
IBU: 29
PicaPica Centennial IPA (Picapica Brewing)
23 L
ABV: 7,2%
IBU: 57
Amarillo Lager (Eric)
Eric

Amarillo Lager

Modern Ljus Lager

23 L
ABV: 5,3%
IBU: 44
Weission (Exalted Beer)
Exalted Beer

Weission

Ljus veteöl av sydtysk typ

18 L
ABV: 4,7%
IBU: 15
Skaukatt Kveik IPA (Exalted Beer)
18 L
ABV: 6,6%
IBU: 34
Bondkatt IPA (Exalted Beer)
18 L
ABV: 5,8%
IBU: 29
Pessimistic Passion (Exalted Beer)

Pessimistic Passion

Engelsk best bitter
Exalted Beer
16 februari 2016 kl 16:51

Offentlig Inga bryggningar 0 kommentarer 1 gillade 496 nedladdningar
Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
18,0 L 90 min 1.044 SG 1.011 SG 46 4,3% 424 22 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
46 4,3% 424 22 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pale Ale 3,00 kg 82,2% Malt 6 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 6 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,50%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Finland
Leverantör: MaltMagnus.se

Är tillverkad av 2-radigt vårkorn. Hög modifieringsgrad främjar enkel nedbrytning av socker för enzymerna. Smaken bidrar speciellt till söt och nötaktiga toner, idealisk malt för ale och särskilda lageröl. Färgen på Pale Ale malt är inte alltför stark, vilket gör den lämplig för färgkorrigering av vanliga ljusa lageröl.

Caramel Malt - 80L 6-Row (Briess) 0,50 kg 13,7% Malt 158 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 158 EBC  
Malningsgrad: 0,00%
Fuktighet: 4,50%
Utbyte: 72%
Potential: 1.033 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 0%
Protein: 0,0%
Ursprung: US
Leverantör: Briess

Pronounced Caramel, Slight Burnt Sugar, Raisniny, Prune
Red to Deep Red
3-15% in Amber and Red beers.
10-15% in Bock beers.
7-15% in Dark beers.
10-15% in Porter and Stout.

Biscuit (Castle) 0,15 kg 4,1% Malt 50 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 50 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,70%
Utbyte: 77%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 15%
Protein: 0,0%
Ursprung: Belgium
Leverantör: MaltMagnus.se

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
East Kent Goldings (EKG) 18 gr 60 min Kok Pellets 5,00% 13,4 1,0

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 5,00%
IBU: 13,4
gr/L: 1,0
5.0 mg/L AA
3,2 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 35,00%
Ursprung: Storbritannien

Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
Used for: English Ale, Porter, Scottish and Irish Ale, Stout, Strong Ale, ESB, Saison, Barleywine.
Aroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavor
Substitutes: First Gold, Fuggles, other Golding varieties, Progress, Target, and Whitbread Golding
Storage: Good/Fair 965-80% AA after 6 months at 20 C)
4-7% AA / 1.9-2.8% Beta

Fuggle 15 gr 60 min Kok Pellets 4,75% 10,6 0,8

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 4,75%
IBU: 10,6
gr/L: 0,8
4.0 mg/L AA
2,5 AAU
Beta: 2,00%
HSI: 62,50%
Ursprung: U.S.

US-grown version of the classic English aroma hop.
Used for: English and American style ales
Aroma: Mild and pleasant, woodsy and herbal (earthy), fruity.
Substitutes: U.K. Fuggle, Willamette, Styrian Golding, U.S. Tettnanger
Storage: Good (60-65% AA after 6 months at 20 C)
4-5.5% AA / 1.2-2% Beta

East Kent Goldings (EKG) 18 gr 15 min Kok Pellets 5,00% 6,6 1,0

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 5,00%
IBU: 6,6
gr/L: 1,0
5.0 mg/L AA
3,2 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 35,00%
Ursprung: Storbritannien

Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
Used for: English Ale, Porter, Scottish and Irish Ale, Stout, Strong Ale, ESB, Saison, Barleywine.
Aroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavor
Substitutes: First Gold, Fuggles, other Golding varieties, Progress, Target, and Whitbread Golding
Storage: Good/Fair 965-80% AA after 6 months at 20 C)
4-7% AA / 1.9-2.8% Beta

Cascade 10 gr 15 min Kok Pellets 5,50% 4,1 0,6

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 5,50%
IBU: 4,1
gr/L: 0,6
3.1 mg/L AA
1,9 AAU
Beta: 6,00%
HSI: 50,00%
Ursprung: U.S.

A hops with Northern Brewers Heritage
Used for: American ales and lagers
Aroma: Strong spicy, floral, grapefruit character
Substitutes: Centennial
Examples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale

Simcoe 10 gr 15 min Kok Pellets 13,00% 9,6 0,6

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 13,00%
IBU: 9,6
gr/L: 0,6
7.2 mg/L AA
4,6 AAU
Beta: 4,50%
HSI: 18,00%
Ursprung: U.S.

High alpha bittering hops with good aroma characteristics.
Used for: IPAs
Aroma: Citrus and pine-like aroma
Substitutes: N/A

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
MM-Klar 5 gr 10 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok

MM Klar består av den aktiva beståndsdelen karagen som finns i bland annat Irish Moss. MM Klar är en vidareutvecklad produkt som har samma egenskaper som Irish Moss och Protafloc, men fördelen att det löser upp sig lättare i vörten. Det är även väldigt lätt att dosera MM Klar rätt. Dosering 1 gram per kg malt. 1 Tsk = 5 gram Tillsättes under omrörning 10 minuter innan slutet av koket.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
London Ale WLP013 White Labs Flytande 71% 19°C - 22°C

Labb: White Labs
Labb: White Labs
Form: Flytande
Förjäsbarhet: 71%
Temperatur: 19°C - 22°C
Typ: Ale
Flockulering: Medium
Bäst till: Classic British Pale Ales, Bitters and Stouts
Max antal generationer: 5
Generation: 0

Dry, malty ale yeast. Produces a complex, oak flavored ester character. Hop bitterness comes through well.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Inmäskning 66°C 60 min 20 min Temperatur 19,00 L

Höjningstid: 20 min
Typ: Temperatur
Vatten: 19,00 L

Utmäskning 76°C 10 min 15 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 15 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Malt

Humle

Kommentarer

Du måste logga in för att posta kommentarer

4A. Karaktärsfull ale

Stilguide

SHBF 2015

Typ

Ale

OG

1.040 - 1.046

FG

1.006 - 1.012

IBU

20 - 40

Färg

25 - 35

Anteckningar

En Best Bitter är inte så besk som namnet gör gällande. Den komplexa maltigheten är det starkaste kännetecknet för underklassen. De är ofta till sin fördel färska, gärna som Real Ale.

Förebild

Fullers London Pride 4,7%., Honkers Ale 4,2%, Goose Island - southwold Bitter 4,1% , Adnams - Ossian 4,1 %, inveralmond Brewery - Cambridge Bitter 3,8% , elgood's - First gold 4,0%, Badger - maplemoon 4,8%, Joseph Holt - Goliath 4,2 %, wychwoof Brewery - Lancaster bomber 4,4 %

Profil

Blommig och örtkryddig humlearom ska finnas på medium nivå. Maltigheten i aromen ska vara medium och den är vanligtvis komplex med ett inslag av fudge, toffé och knäck. Maltigheten ska dock balanseras av den örtkryddiga humlearomen. Fruktestrar upp till medium nivå får förekomma. Kopparfärgad. Humle och maltsmak ska samspela i denna öltyp. Humlesmaken ska vara medium till hög.humlekaraktären ska vara gräsig, örtig och/eller kryddig. Även en låg nivå av citrus/pommerans får förekomma. Best Bitter ska ha en maltkaraktär på medium nivå som upplevs karamellig och knäckig med inslag av fudge och toffé. Bör ha en fuktighet, på liten till medium nivå. En mycket svag tvålighet får finnas. Diacetyl får finnas på en mycket låg nivå. Beskan ska vara medel till hög men aldrig dominerande. Medium kropp. Låg kolsyrenivå.