Olle Wreede
20 L
ABV: 8,5%
IBU: 64
Olle Wreede
2
20 L
ABV: 5,8%
IBU: 43
Olle Wreede
20 L
ABV: 7,0%
IBU: 22
Olle Wreede
Exalted Beer

Denalibomb

Pale ale (APA)

18 L
ABV: 5,0%
IBU: 117
[N/A]
Desperation Brew

Wreedeslager

Internationell lager

20 L
ABV: 5,1%
IBU: 39
Olle Wreede
Exalted Beer

Lingonblond

Belgian Blond Ale

18 L
ABV: 7,1%
IBU: 20
Olle Wreede
Exalted Beer

Hjortonvete

Ljus veteöl av sydtysk typ

18 L
ABV: 4,3%
IBU: 13
Olle Wreede
1
18 L
ABV: 6,4%
IBU: 92
Olle Wreede
Exalted Beer

Granskottsbitter

English ordinary bitter

18 L
ABV: 3,6%
IBU: 39
Olle Wreede
Exalted Beer

Nästan En IPA

Pale ale (APA)

18 L
ABV: 5,4%
IBU: 100
Olle Wreede
18 L
ABV: 7,2%
IBU: 62
Olle Wreede
18 L
ABV: 7,5%
IBU: 46
Olle Wreede
18 L
ABV: 6,4%
IBU: 149
Olle Wreede
18 L
ABV: 6,6%
IBU: 22
Andreas Häggström
11 L
ABV: 5,1%
IBU: 41
Andreas Häggström
11 L
ABV: 5,0%
IBU: 41
Andreas Häggström
11 L
ABV: 6,5%
IBU: 40
[N/A]
20 L
ABV: 5,3%
IBU: 62
Andreas Andersson Carlgren
20 L
ABV: 5,4%
IBU: 85
Anders Nilsen
23 L
ABV: 3,5%
IBU: 16
Daniel Grankvist
Spruce Twig Brewery

SMaSH Mosaic

American Pale Ale

10 L
ABV: 5,5%
IBU: 34
Martin Sundin
21 L
ABV: 9,1%
IBU: 71
Andreas Häggström
22 L
ABV: 6,1%
IBU: 25
Andreas Häggström
Ärlans Bryggeri

solera

Ljus belgisk ale

23 L
ABV: 5,8%
IBU: 4
Dan
21 L
ABV: 6,0%
IBU: 65
Dan
Dan

Sunes Gubbfika

Imperial Stout

19 L
ABV: 12%
IBU: 66
Andreas Häggström
11 L
ABV: 9,0%
IBU: 37
Quisten & Gaarden Bryggeri
19 L
ABV: 7,4%
IBU: 17
Quisten & Gaarden Bryggeri
Quisten Gaarden Bryggeri

Le Coq Trappist

Belgian Dark Strong Ale

20 L
ABV: 12%
IBU: 30
Johan
Johan

Zombie Dust-klon

American IPA

25 L
ABV: 6,0%
IBU: 60
Mathias Brorson
23 L
ABV: 5,4%
IBU: 17
Mathias Brorson
Mathias Brorson

Bröl Mörk Stark Belgare

Belgian Dark Strong Ale

23 L
ABV: 9,5%
IBU: 31
Patrik Östmark
Patrik Östmark

Black Wit

Belgian-Style Witbier

19 L
ABV: 5,5%
IBU: 14
Tobias Janius
3
Automagiskt Bryggeri

Pinsam Collaba #2

Belgian Specialty Ale

22 L
ABV: 7,5%
IBU: 35
Tobias Janius
22 L
ABV: 6,3%
IBU: 11
Danne
Team Belgo

Newit

Belgisk wit

23 L
ABV: 5,5%
IBU: 46
Örjan
45 L
ABV: 7,8%
IBU: 27
Anders Nilsen
23 L
ABV: 6,1%
IBU: 20
Lowe Schmidt
Lowe Schmidt

MelonDIPA

Double IPA

23 L
ABV: 8,2%
IBU: 110
Pelle Windestam
23 L
ABV: 0,0%
IBU: 0
Captain's Brewskies
10 L
ABV: 3,6%
IBU: 21
Olle Wreede
18 L
ABV: 7,5%
IBU: 82
Olle Wreede
18 L
ABV: 5,8%
IBU: 39
Fredrik Dernebo
20 L
ABV: 5,6%
IBU: 77
Fredrik Dernebo
78 L
ABV: 8,0%
IBU: 79
Fredrik Dernebo
54 L
ABV: 7,2%
IBU: 43
Fredrik Dernebo
20 L
ABV: 7,7%
IBU: 97
Fredrik Dernebo
74 L
ABV: 8,8%
IBU: 88
Iller

Iller

Modern Ljus Lager
Exalted Beer
8 mars 2016 kl 15:36

En India Pale Lager med lite blandad humle som jag hade liggandes. Split batch mellan SafLager S189 och Mangrove Jack's M10.

Offentlig 0 kommentarer 0 gillade 434 nedladdningar

Ölrecept

Mängd Koktid IBU OG FG ABV Kalorier / L Färg
18,0 L 90 min 49 1.058 SG 1.009 SG 6,4% 547 16 EBC
 

Malt

Namn Mängd % Typ Färg
Maris Otter (Crisp) 4,00 kg 86,0% Malt 8 EBC
 

Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 2,80%
Utbyte: 83%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 50,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Crisp

Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters.

Caravienne Malt 0,45 kg 9,7% Malt 43 EBC
 

Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 74%
Potential: 1.034 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 0,0%
Ursprung: Belgium

Light Belgian crystal malt. Used in light Trappist and Abbey style Belgian ales.

Biscuit (Castle) 0,20 kg 4,3% Malt 50 EBC
 

Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,70%
Utbyte: 77%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 15%
Protein: 0,0%
Ursprung: Belgium
Leverantör: MaltMagnus.se

Humle

Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Saaz 20 gr 60 min Kok Pellets 3,75% 9,8 1,1

4.2 mg/L AA
2,6 AAU
Beta: 3,75%
HSI: 50,00%
Ursprung: U.S.

This traditional variety from the Czech Republic is grown on a limited basis in the U.S. A classic noble aroma that is famously used in Pilsners.
Used for: Bohemian-style beers, Continental lagers, Wheats, Pilsener lagers, Ales, Pilsners
Aroma: Seasoned herbal character
Substitiutions: Czech Saaz, Polish Lublin, Sterling
Storage: Poor
2-6% AA / 3-4.5% Beta

Ex-CF122 20 gr 15 min Kok Kottar 5,00% 5,9 1,1

5.6 mg/L AA
3,5 AAU
Beta: 2,00%
HSI: 15,00%

CF122 är en experimenthumle med en kryddig citronsmak.

Land: Okänd
Alfa: 4-8 %
Karaktär: Citron, Citrus, Kryddig
Smakintensitet: 6 av 10

J17 20 gr 15 min Kok Pellets 12,00% 15,6 1,1

13.3 mg/L AA
8,5 AAU
Beta: 2,00%
HSI: 15,00%
Ursprung: South Africa

J17 är en helt ny sydafrikansk experimenthumle som man äntligen fått fram i tillräckliga kvantiteter så att även vi fått några få kg att testa.
Den har relativt hög alfasyrahalt, men det är framför allt för sin fina arom som den är intressant.
Arom och smak: När man doftar tänker man direkt på söt tangerin. Den beskrivs också i termer av doft / smak av guava, tropisk fruktbål, passionsfrukt och granadilla.

Skördeår: 2014

Typisk alfasyra: 10 - 11 %.

Rakau (Alpharoma) 20 gr 15 min Kok Pellets 10,80% 14,1 1,1

12.0 mg/L AA
7,6 AAU
Beta: 5,20%
HSI: 20,00%
Ursprung: New Zealand

Previously known as Alpharoma. Suited for new world styles where brash fruit character and big but well constructed bitterness is desired. Has been compared to Nelson Sauvin as a "flavor hop".
Used for: Pale Ale, IPA, Lager
Aroma: Tropical fruit, passion fruit, apricot/peach
Substitutions: Amarillo, Summit
Storage: Good
10-11% AA / 4.6-6% Beta

Rakau (Alpharoma) 40 gr 0 min Kok Pellets 10,80% 0,0 2,2

24.0 mg/L AA
15,2 AAU
Beta: 5,20%
HSI: 20,00%
Ursprung: New Zealand

Previously known as Alpharoma. Suited for new world styles where brash fruit character and big but well constructed bitterness is desired. Has been compared to Nelson Sauvin as a "flavor hop".
Used for: Pale Ale, IPA, Lager
Aroma: Tropical fruit, passion fruit, apricot/peach
Substitutions: Amarillo, Summit
Storage: Good
10-11% AA / 4.6-6% Beta

Ex-CF122 30 gr 0 min Kok Kottar 5,00% 0,0 1,7

8.3 mg/L AA
5,3 AAU
Beta: 2,00%
HSI: 15,00%

CF122 är en experimenthumle med en kryddig citronsmak.

Land: Okänd
Alfa: 4-8 %
Karaktär: Citron, Citrus, Kryddig
Smakintensitet: 6 av 10

J17 30 gr 0 min Kok Pellets 12,00% 0,0 1,7

20.0 mg/L AA
12,7 AAU
Beta: 2,00%
HSI: 15,00%
Ursprung: South Africa

J17 är en helt ny sydafrikansk experimenthumle som man äntligen fått fram i tillräckliga kvantiteter så att även vi fått några få kg att testa.
Den har relativt hög alfasyrahalt, men det är framför allt för sin fina arom som den är intressant.
Arom och smak: När man doftar tänker man direkt på söt tangerin. Den beskrivs också i termer av doft / smak av guava, tropisk fruktbål, passionsfrukt och granadilla.

Skördeår: 2014

Typisk alfasyra: 10 - 11 %.

Southern Promise 88 gr 8 dgr Torrhumling Pellets 11,40% 0,0 4,9

55.7 mg/L AA
35,4 AAU
Beta: 2,00%
HSI: 15,00%
Ursprung: South Africa

Smak- och aromhumle som funnits tillgänglig i Sydafrika i 5-10 år.
Arom och smak: Aromatisk, fruktig, barrträd, citrus, mjukt träig med aning kåda och en lätt kryddighet. Låg halt av kohumulon.

Skördeår: 2013

Typisk alfasyra: 9,5 - 11,5 %.

Southern Passion 70 gr 8 dgr Torrhumling Pellets 9,60% 0,0 3,9

37.3 mg/L AA
23,7 AAU
Beta: 2,00%
HSI: 15,00%
Ursprung: South Africa

Ny och tämligen unik smak- och aromhumle som funnits tillgänglig i Sydafrika sedan några få år.
Arom och smak: Massiv doft av tropisk frukt, framför allt passionsfrukt och persika. Den ger också smak av melon, mango och lätt citrus, parat med en mild gräsig kryddighet.

Skördeår: 2014

Typisk alfasyra: 6 - 10 %.

Jäst

Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
SafLager German Lager S-189 DCL/Fermentis Torr 73% 9°C - 13°C

Typ: Lager
Flockulering: Hög
Bäst till: Wide range of lagers and pilsners.
Max antal generationer: 5
Generation: 0

Popular lager yeast strain. Produces wide range of continental lagers and pilsners. Clean finish.

Workhorse Beer Yeast M10 Mangrove Jack's Torr 72% 15°C - 32°C

Typ: Ale
Flockulering: Medium
Bäst till: Suitable for many lagers and ales - including high gravity beers
Max antal generationer: 5
Generation: 0

Workhorse Beer yeast is a true all rounder, suitable for a myriad of beer styles at extremely high gravities and different brewing temperatures. From Baltic porter to ambient temperature fermented lagers, this top-fermenting strain has such a clean
flavor and aroma profile that it is suitable for almost every application. It is a robust strain with rapid and reliable fermentation performance, good attenuation properties, and ideally suited to making cask or bottle conditioned beers. This highly versatile strain also has very good ethanol tolerance up to 9% ABV and excellent temperature tolerance up to 90°F (32°C).

Mäskning

Namn Typ Vatten Stegtemperatur Höjningstid Stegtid
Försockringsrast Temperatur 19,20 L 62°C 20 min 75 min
Utmäskning Temperatur 0,00 L 78°C 15 min 10 min

Malt

Humle

2C. Kraftig Lager

Stilguide

SHBF 2015

Typ

Lager

OG

1.044 - 1.056

FG

1.010 - 1.016

IBU

30 - 45

Färg

7 - 20

Anteckningar

Hantverksbryggande (”craft brewing”) fick en renässans i USA på 1970-talet som en reaktion mot det slätstrukna öl som totalt dominerade det amerikanska utbudet. Typiskt för dessa nya öl är en tydlig humlekaraktär, där humlesorter används som ger intensivt fruktiga och blommiga aromer och smak. Stora humlegivor sent i koket och torrhumling är vanligt förekommande. Humlekaraktären i arom och smak ska vara mycket fräsch medan efterbeskan kan variera från medel till hög. Från början dominerades produktionen av överjäst ale men så småningom började också lageröl med en likartad humleprofil att produceras. Trenden att brygga humlearomatiska hantverksmässiga öl har kraftigt förstärkts i Nordamerika sedan 70-talet och spridit sig över hela världen, speciellt till de nordiska länderna. Ölet ska jäsas kallt och karaktäriseras av en ren maltsmak vid sidan av den intensiva humlekaraktären.

Förebild

Tjockhult Tjinook, 5.1% - Mikkeller American Dream, 4.6%

Profil

Intensivt fruktig/blommig humlearom på hög till mycket hög nivå ska finnas. Maltdoft på låg till medium nivå ska finnas. Diacetyl på mycket låg nivå får finnas. Ingen DMS får finnas. Inga fruktestrar från jäsningen får finnas. Halmgul till ljust bärnstensfärgad. Humlesmak på hög nivå ska finnas. Humlebeska på medium till hög nivå ska finnas. Maltsmak på medium nivå ska finnas. Diacetyl på mycket låg nivå får finnas. Ingen DMS får finnas. Inga fruktestrar från jäsningen får finnas. Medium kropp. Medium kolsyra.