Iller
Modern Ljus Lager
Exalted Beer
8 mars 2016 kl 15:36
En India Pale Lager med lite blandad humle som jag hade liggandes. Split batch mellan SafLager S189 och Mangrove Jack's M10.
Modern Ljus Lager
Exalted Beer
8 mars 2016 kl 15:36
En India Pale Lager med lite blandad humle som jag hade liggandes. Split batch mellan SafLager S189 och Mangrove Jack's M10.
Volym | Koktid | OG | FG | IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|---|---|---|---|
18,0 L | 90 min | 1.058 SG | 1.009 SG | 49 | 6,4% | 547 |
16 EBC
|
IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|
49 | 6,4% | 547 |
16 EBC
|
Namn | Mängd | % | Typ | Färg | |
---|---|---|---|---|---|
Maris Otter (Crisp) | 4,00 kg | 86,0% | Malt |
8 EBC
|
|
Typ:
Malt Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters. |
|||||
Caravienne Malt | 0,45 kg | 9,7% | Malt |
43 EBC
|
|
Typ:
Malt Light Belgian crystal malt. Used in light Trappist and Abbey style Belgian ales. |
|||||
Biscuit (Castle) | 0,20 kg | 4,3% | Malt |
50 EBC
|
|
Typ:
Malt |
Namn | Mängd | Tid | Användning | Form | Alfa | IBU | gr/L | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Saaz | 20 gr | 60 min | Kok | Pellets | 3,75% | 9,8 | 1,1 | |
Användning: Kok This traditional variety from the Czech Republic is grown on a limited basis in the U.S. A classic noble aroma that is famously used in Pilsners.
|
||||||||
Ex-CF122 | 20 gr | 15 min | Kok | Kottar | 5,00% | 5,9 | 1,1 | |
Användning: Kok CF122 är en experimenthumle med en kryddig citronsmak.
|
||||||||
J17 | 20 gr | 15 min | Kok | Pellets | 12,00% | 15,6 | 1,1 | |
Användning: Kok J17 är en helt ny sydafrikansk experimenthumle som man äntligen fått fram i tillräckliga kvantiteter så att även vi fått några få kg att testa.
Skördeår: 2014 Typisk alfasyra: 10 - 11 %. |
||||||||
Rakau (Alpharoma) | 20 gr | 15 min | Kok | Pellets | 10,80% | 14,1 | 1,1 | |
Användning: Kok Previously known as Alpharoma. Suited for new world styles where brash fruit character and big but well constructed bitterness is desired. Has been compared to Nelson Sauvin as a "flavor hop".
|
||||||||
Rakau (Alpharoma) | 40 gr | 0 min | Kok | Pellets | 10,80% | 0,0 | 2,2 | |
Användning: Kok Previously known as Alpharoma. Suited for new world styles where brash fruit character and big but well constructed bitterness is desired. Has been compared to Nelson Sauvin as a "flavor hop".
|
||||||||
Ex-CF122 | 30 gr | 0 min | Kok | Kottar | 5,00% | 0,0 | 1,7 | |
Användning: Kok CF122 är en experimenthumle med en kryddig citronsmak.
|
||||||||
J17 | 30 gr | 0 min | Kok | Pellets | 12,00% | 0,0 | 1,7 | |
Användning: Kok J17 är en helt ny sydafrikansk experimenthumle som man äntligen fått fram i tillräckliga kvantiteter så att även vi fått några få kg att testa.
Skördeår: 2014 Typisk alfasyra: 10 - 11 %. |
||||||||
Southern Promise | 88 gr | 8 dgr | Torrhumling | Pellets | 11,40% | 0,0 | 4,9 | |
Användning: Torrhumling Smak- och aromhumle som funnits tillgänglig i Sydafrika i 5-10 år.
Skördeår: 2013 Typisk alfasyra: 9,5 - 11,5 %. |
||||||||
Southern Passion | 70 gr | 8 dgr | Torrhumling | Pellets | 9,60% | 0,0 | 3,9 | |
Användning: Torrhumling Ny och tämligen unik smak- och aromhumle som funnits tillgänglig i Sydafrika sedan några få år.
Skördeår: 2014 Typisk alfasyra: 6 - 10 %. |
Namn | Produkt ID | Labb | Form | Förjäsbarhet | Temperatur | |
---|---|---|---|---|---|---|
SafLager German Lager | S-189 | DCL/Fermentis | Torr | 73% | 9°C - 13°C | |
Labb: DCL/Fermentis Popular lager yeast strain. Produces wide range of continental lagers and pilsners. Clean finish. |
||||||
Workhorse Beer Yeast | M10 | Mangrove Jack's | Torr | 72% | 15°C - 32°C | |
Labb: Mangrove Jack's Workhorse Beer yeast is a true all rounder, suitable for a myriad of beer styles at extremely high gravities and different brewing temperatures. From Baltic porter to ambient temperature fermented lagers, this top-fermenting strain has such a clean
|
Namn | Temp. | Tid | Höjningstid | Typ | Vatten | |
---|---|---|---|---|---|---|
Försockringsrast | 62°C | 75 min | 20 min | Temperatur | 19,20 L | |
Höjningstid: 20 min |
||||||
Utmäskning | 78°C | 10 min | 15 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 15 min |
Du måste logga in för att posta kommentarer
1.044 - 1.056
1.010 - 1.016
30 - 45
7 - 20
Hantverksbryggande (”craft brewing”) fick en renässans i USA på 1970-talet som en reaktion mot det slätstrukna öl som totalt dominerade det amerikanska utbudet. Typiskt för dessa nya öl är en tydlig humlekaraktär, där humlesorter används som ger intensivt fruktiga och blommiga aromer och smak. Stora humlegivor sent i koket och torrhumling är vanligt förekommande. Humlekaraktären i arom och smak ska vara mycket fräsch medan efterbeskan kan variera från medel till hög. Från början dominerades produktionen av överjäst ale men så småningom började också lageröl med en likartad humleprofil att produceras. Trenden att brygga humlearomatiska hantverksmässiga öl har kraftigt förstärkts i Nordamerika sedan 70-talet och spridit sig över hela världen, speciellt till de nordiska länderna. Ölet ska jäsas kallt och karaktäriseras av en ren maltsmak vid sidan av den intensiva humlekaraktären.
Tjockhult Tjinook, 5.1% - Mikkeller American Dream, 4.6%
Intensivt fruktig/blommig humlearom på hög till mycket hög nivå ska finnas. Maltdoft på låg till medium nivå ska finnas. Diacetyl på mycket låg nivå får finnas. Ingen DMS får finnas. Inga fruktestrar från jäsningen får finnas. Halmgul till ljust bärnstensfärgad. Humlesmak på hög nivå ska finnas. Humlebeska på medium till hög nivå ska finnas. Maltsmak på medium nivå ska finnas. Diacetyl på mycket låg nivå får finnas. Ingen DMS får finnas. Inga fruktestrar från jäsningen får finnas. Medium kropp. Medium kolsyra.