P. Ekktur
38 L
ABV: 5,4%
IBU: 44
P. Ekktur
Boulder road

Boulder road Stiiim

California Common Beer

38 L
ABV: 5,3%
IBU: 46
P. Ekktur
Boulder road

Bordsporter

Robust Porter

30 L
ABV: 4,8%
IBU: 30
Olle Wreede
Exalted Beer

Vit Katt

American Wheat or Rye Beer

10 L
ABV: 6,9%
IBU: 41
Olle Wreede
Exalted Beer

V2

Christmas/Winter Specialty Spice Beer

10 L
ABV: 8,9%
IBU: 35
Olle Wreede
18 L
ABV: 6,7%
IBU: 62
Olle Wreede
Exalted Beer

Söderkällan

Bohemian Pilsner

10 L
ABV: 5,1%
IBU: 39
Olle Wreede
Exalted Beer

Röd Katt

American IPA

10 L
ABV: 6,5%
IBU: 39
Olle Wreede
Exalted Beer

Röd Älg

Scottish strong ale, 90/-

19 L
ABV: 6,7%
IBU: 21
Olle Wreede
Exalted Beer

Purple Power

American IPA

18 L
ABV: 5,8%
IBU: 222
Olle Wreede
16 L
ABV: 6,7%
IBU: 48
Olle Wreede
Exalted Beer

Måns

American IPA

10 L
ABV: 6,3%
IBU: 71
Olle Wreede
Exalted Beer

Lokatt

Pale ale (APA)

18 L
ABV: 4,6%
IBU: 42
Olle Wreede
Exalted Beer

Kottmos

American Pale Ale

18 L
ABV: 5,6%
IBU: 46
Olle Wreede
Exalted Beer

Karmen

American Wheat or Rye Beer

18 L
ABV: 5,2%
IBU: 28
Olle Wreede
Exalted Beer

Bonnen Pils

Bohemian Pilsener

20 L
ABV: 5,0%
IBU: 44
Olle Wreede
15 L
ABV: 7,2%
IBU: 56
Olle Wreede
Exalted Beer

Gul Katt

American IPA

18 L
ABV: 6,8%
IBU: 82
Olle Wreede
Exalted Beer

Hardcat

Dubbel IPA

18 L
ABV: 9,3%
IBU: 135
Olle Wreede
Exalted Beer

Hopkok

American IPA

10 L
ABV: 7,9%
IBU: 63
Olle Wreede
Exalted Beer

Inge Katt

Double IPA

18 L
ABV: 8,9%
IBU: 81
Olle Wreede
Exalted Beer

Junibeer

Pale ale (APA)

18 L
ABV: 5,3%
IBU: 42
Olle Wreede
16 L
ABV: 7,1%
IBU: 23
Olle Wreede
10 L
ABV: 10,0%
IBU: 37
Olle Wreede
Exalted Beer

In de Wreede 12

Mörk stark belgisk ale

18 L
ABV: 11%
IBU: 37
Örjan
70 L
ABV: 4,6%
IBU: 16
Ulrik
Ulrik

Belgian quadrupel

Mörk stark belgisk ale

36 L
ABV: 12%
IBU: 23
Ulrik
Ulrik

BBA IMP STOUT

Imperial Stout

5 L
ABV: 14%
IBU: 49
Ulrik
36 L
ABV: 5,1%
IBU: 8
Ulrik
23 L
ABV: 5,6%
IBU: 21
Dan
21 L
ABV: 6,5%
IBU: 88
Dan
Dan

Sunes Old Ale

Old Ale

21 L
ABV: 7,9%
IBU: 51
Magnus Keijser
punkis

Keijsers RIS Coconut

Russian Imperial Stout

9 L
ABV: 10%
IBU: 88
Mikael Sörensen
45 L
ABV: 7,0%
IBU: 53
Mikael Sörensen
45 L
ABV: 5,4%
IBU: 29
Mikael Sörensen
23 L
ABV: 7,2%
IBU: 57
Eric
Eric

Amarillo Lager

Modern Ljus Lager

23 L
ABV: 5,3%
IBU: 44
Olle Wreede
Exalted Beer

Weission

Ljus veteöl av sydtysk typ

18 L
ABV: 4,7%
IBU: 15
Olle Wreede
18 L
ABV: 6,6%
IBU: 34
Olle Wreede
18 L
ABV: 5,8%
IBU: 29
Olle Wreede
Exalted Beer

Summer Breeze

New England IPA

23 L
ABV: 6,9%
IBU: 20
Olle Wreede
16 L
ABV: 6,3%
IBU: 54
Olle Wreede
18 L
ABV: 10,0%
IBU: 73
Misty Shed Brewing
Misty Shed Brewing

Rings Of Light #2

Juicy or Hazy Pale Ale

23 L
ABV: 5,1%
IBU: 45
Misty Shed Brewing
Misty Shed Brewing

Fresh!

Juicy or Hazy India Pale Ale

23 L
ABV: 6,6%
IBU: 57
Andreas A Carlgren
21 L
ABV: 7,0%
IBU: 0
Andreas A Carlgren
21 L
ABV: 5,9%
IBU: 27
Olle Wreede
8 L
ABV: 13%
IBU: 0
Olle Wreede
20 L
ABV: 7,8%
IBU: 90
Olle Wreede
Exalted Beer

Waniko

Imperial stout

18 L
ABV: 11%
IBU: 27
Rabarbeer

Rabarbeer

Saison
Exalted Beer
8 augusti 2016 kl 18:06

En saison med rabarber. Bryggd tillsammans med min bror i vår stuga i Jämtländska fjällen.

Offentlig 0 kommentarer 0 gillade 282 nedladdningar
Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
18,0 L 90 min 1.066 SG 1.015 SG 24 6,7% 577 22 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
24 6,7% 577 22 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Munchner 2,00 kg 28,6% Malt 20 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 20 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,50%
Utbyte: 78%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 80,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Finland
Leverantör: MaltMagnus.se

Tillredningstemperaturer i intervallet 110 - 120 ° C ger malten en aromatisk, nötig karaktär. Den höga temperaturen leder till klart nedsatt enzymverksamhet jämfört med Pilsnermalt. Münchnermalt är idealisk malt för mörkt lageröl, festivalöl och bocköl, för att understryka maltiga smaker och ge ölet en större kropp. Den minskade enzymverksamheten måste beaktas vid utformningen bryggreceptet.

Pilsner (Weyermann) 2,00 kg 28,6% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,20%
Fuktighet: 4,40%
Utbyte: 82%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 110,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,9%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Pilsner base malt for all pilsners, lagers. Highly modified malt.

Vetemalt 0,50 kg 7,1% Malt 6 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 6 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 6,00%
Utbyte: 83%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 200,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 60%
Protein: 12,5%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Finland
Leverantör: MaltMagnus.se

Tillverkas endast från vårvete. Sorter som lämpar sig för bryggerimarknadens ändamål används. Maltprocessen skiljer sig inte mycket från Pilsnermaltens produktion. Slutlig temperatur är normalt mellan 72-80 C. Vetemalt används främst för veteöl och några andra överjästa öl. Vetemalt används också i lageröl för smakanrikning och för att förbättra skumstabilitet. Typexempel på användning är cirka 50% för veteöl och ca, 20% för bidrag i lageröl.

Caramel Malt - 10L (Briess) 0,25 kg 3,6% Malt 20 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 20 EBC  
Malningsgrad: 0,00%
Fuktighet: 7,00%
Utbyte: 75%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 0%
Protein: 0,0%
Ursprung: US
Leverantör: Briess

Candy-like Sweetness, Mild Carmel
Golden Color
3-7% in Pilsener for balance
5-15% for color, sweetness &color to light amber beers
CHAR
glassy endosperm create desirable non-fermentables giving ability to contrib' body & head retention & stability

Milk Sugar (Lactose) 0,25 kg 3,6% Socker 0 EBC
 

Typ: Socker
Färg: 0 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 11,7%
Ursprung: US

Not fully fermentable, so it adds lasting sweetness. Lactose can be added to lend sweetness to Sweet Stouts and Porters.

Rabarber 2,00 kg 28,6% Adjunkt 0 EBC
 

Typ: Adjunkt
Färg: 0 EBC  
Malningsgrad: 0,00%
Fuktighet: 0,00%
Utbyte: 10%
Potential: 1.005 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 0%
Protein: 0,0%
Använd efter kokning: Ja

Because of the oxalic acid present in rhubarb It is best to ferment just the juice, and not on the pulp. Never use hot water with rhubarb. When harvesting late in the summer, cut about 1 inch of stem with the leaf. Cut up rhubarb and put into your freezer for at least a few days, it will yield more flavor. Can be frozen repeatedly.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Willamette 25 gr 60 min Kok Pellets 5,50% 16,8 1,4

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 5,50%
IBU: 16,8
gr/L: 1,4
7.6 mg/L AA
4,9 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 40,00%
Ursprung: U.S.

Used for: Finishing American and British Ales
Aroma: Mild, grassy, floral, slightly spicy
Substitutes: Fuggles, East Kent Goldings
Examples: Sierra Nevada Porter, Ballard Bitter

Willamette 15 gr 15 min Kok Pellets 5,50% 5,0 0,8

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 5,50%
IBU: 5,0
gr/L: 0,8
4.6 mg/L AA
2,9 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 40,00%
Ursprung: U.S.

Used for: Finishing American and British Ales
Aroma: Mild, grassy, floral, slightly spicy
Substitutes: Fuggles, East Kent Goldings
Examples: Sierra Nevada Porter, Ballard Bitter

Willamette 20 gr 7 dgr Torrhumling Pellets 5,50% 0,0 1,1

Användning: Torrhumling
Form: Pellets
Alfa: 5,50%
IBU: 0,0
gr/L: 1,1
6.1 mg/L AA
3,9 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 40,00%
Ursprung: U.S.

Used for: Finishing American and British Ales
Aroma: Mild, grassy, floral, slightly spicy
Substitutes: Fuggles, East Kent Goldings
Examples: Sierra Nevada Porter, Ballard Bitter

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Malto-Dextrine 250 gr 60 min Övrigt Kok

Typ: Övrigt
Användning: Kok
Används till: Adds Body

Malt bases sugar that is less than 5% fermentable. Increases the body and mouth-feel of the beer and adds slight sweetness.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Belle Saison - Lallemand/Danstar Torr 77% 15°C - 35°C

Labb: Lallemand/Danstar
Labb: Lallemand/Danstar
Form: Torr
Förjäsbarhet: 77%
Temperatur: 15°C - 35°C
Typ: Ale
Flockulering: Hög
Bäst till: Saison, Bière de Garde, Belgian style beers
Max antal generationer: 5
Generation: 0

Belle Saison produces esters and phenols, which results in beers with fruity, peppery
and spicy flavors and aromas. Belle Saison is suitable for primary fermentation for beers up to 14% ABV. The yeast would require extra nutrition above that level of alcohol such as an addition of 1g/hL of Servomyces.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Proteinrast 50°C 15 min 40 min Temperatur 19,00 L

Höjningstid: 40 min
Typ: Temperatur
Vatten: 19,00 L

Försockringsrast 65°C 75 min 20 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 20 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Utmäskning 78°C 10 min 10 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 10 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Malt

Humle

Kommentarer

Du måste logga in för att posta kommentarer

9H. Belgisk och fransk ale

Stilguide

SHBF 2015

Typ

Ale

OG

1.044 - 1.056

FG

1.002 - 1.008

IBU

20 - 35

Färg

5 - 35

Anteckningar

Saison har sina rötter i vallonskt bondgårdsöl. Öltypen har bevarats av små belgiska bryggerier och bryggs idag i många länder med mikrobryggerikultur. Historiskt skedde bryggningen i slutet av den kalla årstiden. Ölet kryddades ibland med t ex koriander, ingefära, stjärnanis eller citrusskal. För att ölet skulle behålla sin fräschör till skördearbetet humlades det rejält. Saison jäses ofta mycket varmt (över 30 grader) med jäst som ger mycket god utjäsning. I kombination med ett ofta sulfatrikt vatten ger detta ett öl med torr avslutning.

Förebild

Saison Dupont Vieille Provision, Saison Regal, Saison Voisin, Lefebvre Saison 1900, Slottskällans Saison.

Profil

Frukt (t ex apelsin eller citron) och kryddighet ska dominera och kompletteras av en lätt maltighet. Kryddor får förekomma men ska inte dominera. Peppriga fenoler får förekomma. Ingen diacetyl/smörkola. Mycket ljust halmgul till brun. Kan variera från disig till kristallklar. Köldgrumling är tillåten. Fast, långvarig skumkrona. Frukt (t ex apelsin eller citron) och kryddighet skall dominera och kompletteras av en lätt maltighet. Kryddor får förekomma men skall inte dominera. Kryddighet kan också komma från peppriga fenoler. Humlesmaken är låg till medium. Beskan skall vara tydlig utan att dominera. Uppfriskande syrlighet. Ingen diacetyl/smörkola. Lätt kropp och hög kolsyra. Torr avslutning.