Rabarbeer
Saison
Exalted Beer
8 augusti 2016 kl 18:06
En saison med rabarber. Bryggd tillsammans med min bror i vår stuga i Jämtländska fjällen.
Saison
Exalted Beer
8 augusti 2016 kl 18:06
En saison med rabarber. Bryggd tillsammans med min bror i vår stuga i Jämtländska fjällen.
Volym | Koktid | OG | FG | IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|---|---|---|---|
18,0 L | 90 min | 1.066 SG | 1.015 SG | 24 | 6,7% | 577 |
22 EBC
|
IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|
24 | 6,7% | 577 |
22 EBC
|
Namn | Mängd | % | Typ | Färg | |
---|---|---|---|---|---|
Munchner | 2,00 kg | 28,6% | Malt |
20 EBC
|
|
Typ:
Malt Tillredningstemperaturer i intervallet 110 - 120 ° C ger malten en aromatisk, nötig karaktär. Den höga temperaturen leder till klart nedsatt enzymverksamhet jämfört med Pilsnermalt. Münchnermalt är idealisk malt för mörkt lageröl, festivalöl och bocköl, för att understryka maltiga smaker och ge ölet en större kropp. Den minskade enzymverksamheten måste beaktas vid utformningen bryggreceptet. |
|||||
Pilsner (Weyermann) | 2,00 kg | 28,6% | Malt |
3 EBC
|
|
Typ:
Malt Pilsner base malt for all pilsners, lagers. Highly modified malt. |
|||||
Vetemalt | 0,50 kg | 7,1% | Malt |
6 EBC
|
|
Typ:
Malt Tillverkas endast från vårvete. Sorter som lämpar sig för bryggerimarknadens ändamål används. Maltprocessen skiljer sig inte mycket från Pilsnermaltens produktion. Slutlig temperatur är normalt mellan 72-80 C. Vetemalt används främst för veteöl och några andra överjästa öl. Vetemalt används också i lageröl för smakanrikning och för att förbättra skumstabilitet. Typexempel på användning är cirka 50% för veteöl och ca, 20% för bidrag i lageröl. |
|||||
Caramel Malt - 10L (Briess) | 0,25 kg | 3,6% | Malt |
20 EBC
|
|
Typ:
Malt Candy-like Sweetness, Mild Carmel
|
|||||
Milk Sugar (Lactose) | 0,25 kg | 3,6% | Socker |
0 EBC
|
|
Typ:
Socker Not fully fermentable, so it adds lasting sweetness. Lactose can be added to lend sweetness to Sweet Stouts and Porters. |
|||||
Rabarber | 2,00 kg | 28,6% | Adjunkt |
0 EBC
|
|
Typ:
Adjunkt Because of the oxalic acid present in rhubarb It is best to ferment just the juice, and not on the pulp. Never use hot water with rhubarb. When harvesting late in the summer, cut about 1 inch of stem with the leaf. Cut up rhubarb and put into your freezer for at least a few days, it will yield more flavor. Can be frozen repeatedly. |
Namn | Mängd | Tid | Användning | Form | Alfa | IBU | gr/L | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Willamette | 25 gr | 60 min | Kok | Pellets | 5,50% | 16,8 | 1,4 | |
Användning: Kok Used for: Finishing American and British Ales
|
||||||||
Willamette | 15 gr | 15 min | Kok | Pellets | 5,50% | 5,0 | 0,8 | |
Användning: Kok Used for: Finishing American and British Ales
|
||||||||
Willamette | 20 gr | 7 dgr | Torrhumling | Pellets | 5,50% | 0,0 | 1,1 | |
Användning: Torrhumling Used for: Finishing American and British Ales
|
Namn | Mängd | Tid | Typ | Användning | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Malto-Dextrine | 250 gr | 60 min | Övrigt | Kok | ||
Typ: Övrigt Malt bases sugar that is less than 5% fermentable. Increases the body and mouth-feel of the beer and adds slight sweetness. |
Namn | Produkt ID | Labb | Form | Förjäsbarhet | Temperatur | |
---|---|---|---|---|---|---|
Belle Saison | - | Lallemand/Danstar | Torr | 77% | 15°C - 35°C | |
Labb: Lallemand/Danstar Belle Saison produces esters and phenols, which results in beers with fruity, peppery
|
Namn | Temp. | Tid | Höjningstid | Typ | Vatten | |
---|---|---|---|---|---|---|
Proteinrast | 50°C | 15 min | 40 min | Temperatur | 19,00 L | |
Höjningstid: 40 min |
||||||
Försockringsrast | 65°C | 75 min | 20 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 20 min |
||||||
Utmäskning | 78°C | 10 min | 10 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 10 min |
Du måste logga in för att posta kommentarer
1.044 - 1.056
1.002 - 1.008
20 - 35
5 - 35
Saison har sina rötter i vallonskt bondgårdsöl. Öltypen har bevarats av små belgiska bryggerier och bryggs idag i många länder med mikrobryggerikultur. Historiskt skedde bryggningen i slutet av den kalla årstiden. Ölet kryddades ibland med t ex koriander, ingefära, stjärnanis eller citrusskal. För att ölet skulle behålla sin fräschör till skördearbetet humlades det rejält. Saison jäses ofta mycket varmt (över 30 grader) med jäst som ger mycket god utjäsning. I kombination med ett ofta sulfatrikt vatten ger detta ett öl med torr avslutning.
Saison Dupont Vieille Provision, Saison Regal, Saison Voisin, Lefebvre Saison 1900, Slottskällans Saison.
Frukt (t ex apelsin eller citron) och kryddighet ska dominera och kompletteras av en lätt maltighet. Kryddor får förekomma men ska inte dominera. Peppriga fenoler får förekomma. Ingen diacetyl/smörkola. Mycket ljust halmgul till brun. Kan variera från disig till kristallklar. Köldgrumling är tillåten. Fast, långvarig skumkrona. Frukt (t ex apelsin eller citron) och kryddighet skall dominera och kompletteras av en lätt maltighet. Kryddor får förekomma men skall inte dominera. Kryddighet kan också komma från peppriga fenoler. Humlesmaken är låg till medium. Beskan skall vara tydlig utan att dominera. Uppfriskande syrlighet. Ingen diacetyl/smörkola. Lätt kropp och hög kolsyra. Torr avslutning.