Saison Schulze
Saison
Exalted Beer
16 januari 2017 kl 13:43
Baserat på klonrecept av Saison Dupont från boken Clone Brews.
Saison
Exalted Beer
16 januari 2017 kl 13:43
Baserat på klonrecept av Saison Dupont från boken Clone Brews.
Volym | Koktid | OG | FG | IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|---|---|---|---|
18,0 L | 90 min | 1.066 SG | 1.014 SG | 34 | 6,8% | 0 |
14 EBC
|
IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|
34 | 6,8% | 0 |
14 EBC
|
Namn | Mängd | % | Typ | Färg | |
---|---|---|---|---|---|
Pilsner (Weyermann) | 4,40 kg | 86,3% | Malt |
3 EBC
|
|
Typ:
Malt Pilsner base malt for all pilsners, lagers. Highly modified malt. |
|||||
Caravienne Malt | 0,17 kg | 3,3% | Malt |
43 EBC
|
|
Typ:
Malt Light Belgian crystal malt. Used in light Trappist and Abbey style Belgian ales. |
|||||
Caramunich I (Weyermann) | 0,10 kg | 2,0% | Malt |
100 EBC
|
|
Typ:
Malt German crystal malt. Adds maltiness, flavor, color and aroma. |
|||||
Candi Sugar, Clear | 0,43 kg | 8,4% | Socker |
1 EBC
|
|
Typ:
Socker Crystalized Candi Sugar (Sucrose) used in many Belgian Tripels, Dubbels, and holiday ales. Adds head retention and sweet aroma to beer. Darker variants also add color. |
Namn | Mängd | Tid | Användning | Form | Alfa | IBU | gr/L | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Fuggle | 46 gr | 60 min | Kok | Pellets | 4,75% | 26,7 | 2,6 | |
Användning: Kok US-grown version of the classic English aroma hop.
|
||||||||
East Kent Goldings (EKG) | 12 gr | 15 min | Kok | Pellets | 5,00% | 3,6 | 0,7 | |
Användning: Kok Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
|
||||||||
East Kent Goldings (EKG) | 7 gr | 5 min | Kok | Pellets | 5,00% | 0,9 | 0,4 | |
Användning: Kok Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
|
Namn | Mängd | Tid | Typ | Användning | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Epsom Salt (MgSO4) | 1,30 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Water agent used to modify water profile. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add. |
||||||
Calcium Chloride | 0,60 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add. |
||||||
Salt | 0,30 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Table Salt (NaCl) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing. |
||||||
MM-Klar | 5 gr | 15 min | Klarning | Kok | ||
Typ: Klarning MM Klar består av den aktiva beståndsdelen karagen som finns i bland annat Irish Moss. MM Klar är en vidareutvecklad produkt som har samma egenskaper som Irish Moss och Protafloc, men fördelen att det löser upp sig lättare i vörten. Det är även väldigt lätt att dosera MM Klar rätt. Dosering 1 gram per kg malt. 1 Tsk = 5 gram Tillsättes under omrörning 10 minuter innan slutet av koket. |
||||||
Orange Peel, Bitter | 15 gr | 15 min | Krydda | Kok | ||
Typ: Krydda Made from the Curaco Orange Peel, peels are green-gray in color. Used to add a distinctive flavor to Belgian Wits and White beers. |
Namn | Produkt ID | Labb | Form | Förjäsbarhet | Temperatur | |
---|---|---|---|---|---|---|
Belgian Saison I Ale | WLP565 | White Labs | Flytande | 70% | 20°C - 24°C | |
Labb: White Labs Saison yeast from Wallonia. Earthy, spicy and peppery notes. Slightly sweet. |
Namn | Temp. | Tid | Höjningstid | Typ | Vatten | |
---|---|---|---|---|---|---|
Inmäskning | 66°C | 90 min | 20 min | Temperatur | 11,55 L | |
Höjningstid: 20 min |
||||||
Utmäskning | 78°C | 10 min | 7 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 7 min |
Du måste logga in för att posta kommentarer
1.044 - 1.056
1.002 - 1.008
20 - 35
5 - 35
Saison har sina rötter i vallonskt bondgårdsöl. Öltypen har bevarats av små belgiska bryggerier och bryggs idag i många länder med mikrobryggerikultur. Historiskt skedde bryggningen i slutet av den kalla årstiden. Ölet kryddades ibland med t ex koriander, ingefära, stjärnanis eller citrusskal. För att ölet skulle behålla sin fräschör till skördearbetet humlades det rejält. Saison jäses ofta mycket varmt (över 30 grader) med jäst som ger mycket god utjäsning. I kombination med ett ofta sulfatrikt vatten ger detta ett öl med torr avslutning.
Saison Dupont Vieille Provision, Saison Regal, Saison Voisin, Lefebvre Saison 1900, Slottskällans Saison.
Frukt (t ex apelsin eller citron) och kryddighet ska dominera och kompletteras av en lätt maltighet. Kryddor får förekomma men ska inte dominera. Peppriga fenoler får förekomma. Ingen diacetyl/smörkola. Mycket ljust halmgul till brun. Kan variera från disig till kristallklar. Köldgrumling är tillåten. Fast, långvarig skumkrona. Frukt (t ex apelsin eller citron) och kryddighet skall dominera och kompletteras av en lätt maltighet. Kryddor får förekomma men skall inte dominera. Kryddighet kan också komma från peppriga fenoler. Humlesmaken är låg till medium. Beskan skall vara tydlig utan att dominera. Uppfriskande syrlighet. Ingen diacetyl/smörkola. Lätt kropp och hög kolsyra. Torr avslutning.