MF
Mikael Fridén

Gambler's choice

Mörk stark belgisk ale

9 L
ABV: 9,4%
IBU: 40
MF
10 L
ABV: 6,6%
IBU: 10
Wallonie Ale (Olof)
Olof

Wallonie Ale

Belgiskt och franskt specialöl

18 L
ABV: 0,0%
IBU: 0
Pixie Bobcat DIPA (Exalted Beer)
2
Exalted Beer

Pixie Bobcat DIPA

New England IPA - Vermont IPA

45 L
ABV: 9,5%
IBU: 46
LN
20 L
ABV: 6,9%
IBU: 26
LN
OL-Brewery

Pors Pilsner

Tjeckisk pilsner

21 L
ABV: 4,2%
IBU: 10
Pixie DODDH (Exalted Beer)
16 L
ABV: 6,2%
IBU: 56
A
18 L
ABV: 6,6%
IBU: 34
In de Wreede 6 (Exalted Beer)
18 L
ABV: 6,0%
IBU: 32
Mälarens Perla Pilsner (Exalted Beer)
18 L
ABV: 4,7%
IBU: 40
PE
38 L
ABV: 5,4%
IBU: 44
PE
Boulder road

Boulder road Stiiim

California Common Beer

38 L
ABV: 5,3%
IBU: 46
PE
Boulder road

Bordsporter

Robust Porter

30 L
ABV: 4,8%
IBU: 30
Vit Katt (Exalted Beer)
Exalted Beer

Vit Katt

American Wheat or Rye Beer

10 L
ABV: 6,9%
IBU: 41
V2 (Exalted Beer)
Exalted Beer

V2

Christmas/Winter Specialty Spice Beer

10 L
ABV: 8,9%
IBU: 35
Svartvit Katt (Exalted Beer)
18 L
ABV: 6,7%
IBU: 62
Söderkällan (Exalted Beer)
Exalted Beer

Söderkällan

Bohemian Pilsner

10 L
ABV: 5,1%
IBU: 39
Röd Katt (Exalted Beer)
Exalted Beer

Röd Katt

American IPA

10 L
ABV: 6,5%
IBU: 39
Röd Älg (Exalted Beer)
Exalted Beer

Röd Älg

Scottish strong ale, 90/-

19 L
ABV: 6,7%
IBU: 21
Purple Power (Exalted Beer)
Exalted Beer

Purple Power

American IPA

18 L
ABV: 5,8%
IBU: 222
Pixie Voss (Exalted Beer)
16 L
ABV: 6,7%
IBU: 48
Måns (Exalted Beer)
Exalted Beer

Måns

American IPA

10 L
ABV: 6,3%
IBU: 71
Lokatt (Exalted Beer)
Exalted Beer

Lokatt

Pale ale (APA)

18 L
ABV: 4,6%
IBU: 42
Kottmos (Exalted Beer)
Exalted Beer

Kottmos

American Pale Ale

18 L
ABV: 5,6%
IBU: 46
Karmen (Exalted Beer)
Exalted Beer

Karmen

American Wheat or Rye Beer

18 L
ABV: 5,2%
IBU: 28
Bonnen Pils (Exalted Beer)
Exalted Beer

Bonnen Pils

Bohemian Pilsener

20 L
ABV: 5,0%
IBU: 44
Dark Experiment (Exalted Beer)
15 L
ABV: 7,2%
IBU: 56
Gul Katt (Exalted Beer)
Exalted Beer

Gul Katt

American IPA

18 L
ABV: 6,8%
IBU: 82
Hardcat (Exalted Beer)
Exalted Beer

Hardcat

Dubbel IPA

18 L
ABV: 9,3%
IBU: 135
Hopkok (Exalted Beer)
Exalted Beer

Hopkok

American IPA

10 L
ABV: 7,9%
IBU: 63
Inge Katt (Exalted Beer)
Exalted Beer

Inge Katt

Double IPA

18 L
ABV: 8,9%
IBU: 81
Junibeer (Exalted Beer)
Exalted Beer

Junibeer

Pale ale (APA)

18 L
ABV: 5,3%
IBU: 42
Amadeus Neepah (Exalted Beer)
16 L
ABV: 7,1%
IBU: 23
Bellmans Skeppsmumma (Exalted Beer)
10 L
ABV: 10,0%
IBU: 37
In de Wreede 12 (Exalted Beer)
Exalted Beer

In de Wreede 12

Mörk stark belgisk ale

18 L
ABV: 11%
IBU: 37
Witter (Uppsala hembryggareförening)
70 L
ABV: 4,6%
IBU: 16
Belgian quadrupel (Ulrik)
Ulrik

Belgian quadrupel

Mörk stark belgisk ale

36 L
ABV: 12%
IBU: 23
BBA IMP STOUT (Ulrik)
Ulrik

BBA IMP STOUT

Imperial Stout

5 L
ABV: 14%
IBU: 49
Hehe Jojo (Ulrik)
36 L
ABV: 5,1%
IBU: 8
Julis (Ulrik)
23 L
ABV: 5,6%
IBU: 21
Sunes Hoppy Christmas 2019 (Dan)
21 L
ABV: 6,5%
IBU: 88
Sunes Old Ale (Dan)
Dan

Sunes Old Ale

Old Ale

21 L
ABV: 7,9%
IBU: 51
Keijsers RIS Coconut (punkis)
punkis

Keijsers RIS Coconut

Russian Imperial Stout

9 L
ABV: 10%
IBU: 88
Tasmanian Devil IPA (Picapica Brewing)
45 L
ABV: 7,0%
IBU: 53
Ställverksbira 1,4 Orginal (Picapica Brewing)
45 L
ABV: 5,4%
IBU: 29
PicaPica Centennial IPA (Picapica Brewing)
23 L
ABV: 7,2%
IBU: 57
Amarillo Lager (Eric)
Eric

Amarillo Lager

Modern Ljus Lager

23 L
ABV: 5,3%
IBU: 44
Weission (Exalted Beer)
Exalted Beer

Weission

Ljus veteöl av sydtysk typ

18 L
ABV: 4,7%
IBU: 15
Skaukatt Kveik IPA (Exalted Beer)
18 L
ABV: 6,6%
IBU: 34
Bondkatt IPA (Exalted Beer)
18 L
ABV: 5,8%
IBU: 29
Saison Schulze (Exalted Beer)

Saison Schulze

Saison
Exalted Beer
16 januari 2017 kl 13:43

Baserat på klonrecept av Saison Dupont från boken Clone Brews.

Offentlig Inga bryggningar 0 kommentarer 0 gillade 244 nedladdningar
Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
18,0 L 90 min 1.066 SG 1.014 SG 34 6,8% 0 14 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
34 6,8% 0 14 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pilsner (Weyermann) 4,40 kg 86,3% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,20%
Fuktighet: 4,40%
Utbyte: 82%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 110,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,9%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Pilsner base malt for all pilsners, lagers. Highly modified malt.

Caravienne Malt 0,17 kg 3,3% Malt 43 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 43 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 74%
Potential: 1.034 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 0,0%
Ursprung: Belgium

Light Belgian crystal malt. Used in light Trappist and Abbey style Belgian ales.

Caramunich I (Weyermann) 0,10 kg 2,0% Malt 100 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 100 EBC  
Malningsgrad: 0,00%
Fuktighet: 5,50%
Utbyte: 78%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 0,0%
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

German crystal malt. Adds maltiness, flavor, color and aroma.

Candi Sugar, Clear 0,43 kg 8,4% Socker 1 EBC
 

Typ: Socker
Färg: 1 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 78%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 11,7%
Ursprung: Belgium

Crystalized Candi Sugar (Sucrose) used in many Belgian Tripels, Dubbels, and holiday ales. Adds head retention and sweet aroma to beer. Darker variants also add color.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Fuggle 46 gr 60 min Kok Pellets 4,75% 26,7 2,6

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 4,75%
IBU: 26,7
gr/L: 2,6
12.1 mg/L AA
7,7 AAU
Beta: 2,00%
HSI: 62,50%
Ursprung: U.S.

US-grown version of the classic English aroma hop.
Used for: English and American style ales
Aroma: Mild and pleasant, woodsy and herbal (earthy), fruity.
Substitutes: U.K. Fuggle, Willamette, Styrian Golding, U.S. Tettnanger
Storage: Good (60-65% AA after 6 months at 20 C)
4-5.5% AA / 1.2-2% Beta

East Kent Goldings (EKG) 12 gr 15 min Kok Pellets 5,00% 3,6 0,7

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 5,00%
IBU: 3,6
gr/L: 0,7
3.3 mg/L AA
2,1 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 35,00%
Ursprung: Storbritannien

Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
Used for: English Ale, Porter, Scottish and Irish Ale, Stout, Strong Ale, ESB, Saison, Barleywine.
Aroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavor
Substitutes: First Gold, Fuggles, other Golding varieties, Progress, Target, and Whitbread Golding
Storage: Good/Fair 965-80% AA after 6 months at 20 C)
4-7% AA / 1.9-2.8% Beta

East Kent Goldings (EKG) 7 gr 5 min Kok Pellets 5,00% 0,9 0,4

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 5,00%
IBU: 0,9
gr/L: 0,4
1.9 mg/L AA
1,2 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 35,00%
Ursprung: Storbritannien

Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
Used for: English Ale, Porter, Scottish and Irish Ale, Stout, Strong Ale, ESB, Saison, Barleywine.
Aroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavor
Substitutes: First Gold, Fuggles, other Golding varieties, Progress, Target, and Whitbread Golding
Storage: Good/Fair 965-80% AA after 6 months at 20 C)
4-7% AA / 1.9-2.8% Beta

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Epsom Salt (MgSO4) 1,30 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Water agent used to modify water profile. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Calcium Chloride 0,60 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Salt 0,30 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Table Salt (NaCl) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing.

MM-Klar 5 gr 15 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok

MM Klar består av den aktiva beståndsdelen karagen som finns i bland annat Irish Moss. MM Klar är en vidareutvecklad produkt som har samma egenskaper som Irish Moss och Protafloc, men fördelen att det löser upp sig lättare i vörten. Det är även väldigt lätt att dosera MM Klar rätt. Dosering 1 gram per kg malt. 1 Tsk = 5 gram Tillsättes under omrörning 10 minuter innan slutet av koket.

Orange Peel, Bitter 15 gr 15 min Krydda Kok

Typ: Krydda
Användning: Kok
Används till: Belgian Wit

Made from the Curaco Orange Peel, peels are green-gray in color. Used to add a distinctive flavor to Belgian Wits and White beers.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Belgian Saison I Ale WLP565 White Labs Flytande 70% 20°C - 24°C

Labb: White Labs
Labb: White Labs
Form: Flytande
Förjäsbarhet: 70%
Temperatur: 20°C - 24°C
Typ: Ale
Flockulering: Medium
Bäst till: Saison Ale, Belgian Ale, Dubbel, Trippel
Max antal generationer: 5
Generation: 0

Saison yeast from Wallonia. Earthy, spicy and peppery notes. Slightly sweet.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Inmäskning 66°C 90 min 20 min Temperatur 11,55 L

Höjningstid: 20 min
Typ: Temperatur
Vatten: 11,55 L

Utmäskning 78°C 10 min 7 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 7 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Malt

Humle

Kommentarer

Du måste logga in för att posta kommentarer

9H. Belgisk och fransk ale

Stilguide

SHBF 2015

Typ

Ale

OG

1.044 - 1.056

FG

1.002 - 1.008

IBU

20 - 35

Färg

5 - 35

Anteckningar

Saison har sina rötter i vallonskt bondgårdsöl. Öltypen har bevarats av små belgiska bryggerier och bryggs idag i många länder med mikrobryggerikultur. Historiskt skedde bryggningen i slutet av den kalla årstiden. Ölet kryddades ibland med t ex koriander, ingefära, stjärnanis eller citrusskal. För att ölet skulle behålla sin fräschör till skördearbetet humlades det rejält. Saison jäses ofta mycket varmt (över 30 grader) med jäst som ger mycket god utjäsning. I kombination med ett ofta sulfatrikt vatten ger detta ett öl med torr avslutning.

Förebild

Saison Dupont Vieille Provision, Saison Regal, Saison Voisin, Lefebvre Saison 1900, Slottskällans Saison.

Profil

Frukt (t ex apelsin eller citron) och kryddighet ska dominera och kompletteras av en lätt maltighet. Kryddor får förekomma men ska inte dominera. Peppriga fenoler får förekomma. Ingen diacetyl/smörkola. Mycket ljust halmgul till brun. Kan variera från disig till kristallklar. Köldgrumling är tillåten. Fast, långvarig skumkrona. Frukt (t ex apelsin eller citron) och kryddighet skall dominera och kompletteras av en lätt maltighet. Kryddor får förekomma men skall inte dominera. Kryddighet kan också komma från peppriga fenoler. Humlesmaken är låg till medium. Beskan skall vara tydlig utan att dominera. Uppfriskande syrlighet. Ingen diacetyl/smörkola. Lätt kropp och hög kolsyra. Torr avslutning.