Burning Savanna
Brittisk brown ale
Exalted Beer
16 februari 2017 kl 10:20
Skåprensare.
Brittisk brown ale
Exalted Beer
16 februari 2017 kl 10:20
Skåprensare.
Volym | Koktid | OG | FG | IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|---|---|---|---|
18,0 L | 90 min | 1.049 SG | 1.011 SG | 23 | 5,0% | 0 |
43 EBC
|
IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|
23 | 5,0% | 0 |
43 EBC
|
Namn | Mängd | % | Typ | Färg | |
---|---|---|---|---|---|
Maris Otter (Crisp) | 2,76 kg | 69,5% | Malt |
8 EBC
|
|
Typ:
Malt Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters. |
|||||
Caramunich I (Weyermann) | 0,40 kg | 10,1% | Malt |
100 EBC
|
|
Typ:
Malt German crystal malt. Adds maltiness, flavor, color and aroma. |
|||||
Crystal 150 | 0,40 kg | 10,1% | Malt |
170 EBC
|
|
Typ:
Malt En hög grad av karamelisation är kännetecknande för denna malt. Den bidrar till smak och stabilitet, vanligtvis förbättras skumkvaliteten. Crystalmalts är väl lämpade för vinteröl, aletyp öl och andra aromatiska öl så som mörkt lageröl och stouts. Små mängder kan användas för färgjustering och smakanrikning av ljust lageröl. Jämfört med Cara Pale har Crystalmalts en starkare kola och nötliknande karaktär. |
|||||
Crystal 400 (Dark Crystal) | 0,14 kg | 3,5% | Malt |
450 EBC
|
|
Typ:
Malt Dark Crystal Malt, hel, 1 kg
Färg: 420 – 480 °EBC (158 – 181 °Lovibond).
Tillverkare: Crisp http://shop.humle.se/malt/crisp/dark-crystal-malt/dark-crystal-malt-hel-1-kg |
|||||
Biscuit (Dingemans) | 0,10 kg | 2,5% | Malt |
44 EBC
|
|
Typ:
Malt |
|||||
Oats, Flaked | 0,10 kg | 2,5% | Malt |
2 EBC
|
|
Typ:
Malt Adds body, mouth feel and head retention to the beer
|
|||||
Roasted Barley (Thomas Fawcett) | 0,07 kg | 1,7% | Malt |
1200 EBC
|
|
Typ:
Malt Deep roasted barley - adds the dry bitter flavor characteristic of Irish Stouts. |
Namn | Mängd | Tid | Användning | Form | Alfa | IBU | gr/L | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Northern Brewer | 10 gr | 60 min | Kok | Pellets | 8,50% | 12,1 | 0,6 | |
Användning: Kok Also called Hallertauer Northern Brewers
|
||||||||
East Kent Goldings (EKG) | 15 gr | 15 min | Kok | Pellets | 5,00% | 5,3 | 0,8 | |
Användning: Kok Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
|
||||||||
Hallertauer Mittelfrueh | 15 gr | 15 min | Kok | Pellets | 4,00% | 4,2 | 0,8 | |
Användning: Kok Used for: Continental Lagers, German Ales/Lagers, US Lagers
|
Namn | Mängd | Tid | Typ | Användning | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Baking Soda | 4,08 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Baking Soda (NaHCO3) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing. |
||||||
Salt | 2,60 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Table Salt (NaCl) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing. |
||||||
Gypsum (Calcium Sulfate) | 2,16 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Reduces PH of water for mashing and sparging. Alters water profile -- used to harden soft water. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add. |
||||||
Chalk | 0,08 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Chalk (CaCO3) can be used as a water addition to adjust mineral content for mashing. |
Namn | Produkt ID | Labb | Form | Förjäsbarhet | Temperatur | |
---|---|---|---|---|---|---|
Windsor Yeast | - | Lallemand | Torr | 75% | 17°C - 22°C | |
Labb: Lallemand Clean, well balanced finish. Yeast produces an estery ale with a slighly fresh yeast flavor. Not as quick as the Nottingham. Some bannana aroma. |
Namn | Temp. | Tid | Höjningstid | Typ | Vatten | |
---|---|---|---|---|---|---|
Inmäskning | 66°C | 60 min | 20 min | Temperatur | 11,41 L | |
Höjningstid: 20 min |
||||||
Utmäskning | 78°C | 10 min | 7 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 7 min |
Du måste logga in för att posta kommentarer
1.037 - 1.055
1.008 - 1.013
15 - 25
35 - 50
British Brown Ale härstammar från Dark Mild och uppkom i London på 1920-talet. En alkoholstarkare och beskare variant av Brittisk Brown Ale utvecklades efterhand i nordöstra England, där den fortfarande är mycket populär. Numera förknippas ölstilen med staden Newcastle. Brittisk Brown Ale bryggs oftast av pale ale och karamellmalt samt bryggsocker upp till 10%. Bland humlesorterna dominerar Challenger, East Kent Golding, Northdown och Fuggle. Det är inte ovanligt att 100% av humlen används som bitterhumle. En väl balanserad bitterhumlegiva gör att ölet varken upplevs som beskt eller sött. Ett inslag av mjuk tvålighet avslutar ofta smaken.
Newcastle Brown Ale 4,7% - Trooper Jane Crack Shot 5,5% /Daleside – Manchester brown ale 3,8% /Joseph Holt
Lättrostad maltdoft med inslag av karamell, knäck eller kola ska dominera aromen. Fruktestrar på låg till medium nivå bör finnas. Humledoft på låg nivå får förekomma. Mörkt kopparfärgad till rödbrun. Köldgrumling är tillåtet. En knäckig och karamellig maltsötma med lättrostade inslag ska förekomma på låg till medium nivå. Fruktestrar ska finnas på medium nivå. Humlesmaken ska vara låg. Diacetyl får förekomma på mycket låga nivåer. Ett inslag av mjuk tvålighet får finnas i eftersmaken. Humlebeskan ska vara låg. Medium kropp. Mjukt tvålig. Medium CO2.