Nyponsoppa
Irländsk red ale
Exalted Beer
17 mars 2017 kl 10:54
Skiss till en skåprensare med lite skojig tvist.
Irländsk red ale
Exalted Beer
17 mars 2017 kl 10:54
Skiss till en skåprensare med lite skojig tvist.
Volym | Koktid | OG | FG | IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|---|---|---|---|
18,0 L | 90 min | 1.045 SG | 1.011 SG | 19 | 4,5% | 0 |
32 EBC
|
IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|
19 | 4,5% | 0 |
32 EBC
|
Namn | Mängd | % | Typ | Färg | |
---|---|---|---|---|---|
Maris Otter (Crisp) | 3,25 kg | 90,3% | Malt |
8 EBC
|
|
Typ:
Malt Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters. |
|||||
Crystal 150 | 0,12 kg | 3,4% | Malt |
170 EBC
|
|
Typ:
Malt |
|||||
Crystal Malt - 60L (Thomas Fawcett) | 0,12 kg | 3,4% | Malt |
118 EBC
|
|
Typ:
Malt Caramel or crystal malt from Thomas Fawcett. Adds Toffee caramel flavor. Improves head retention and body. |
|||||
Roasted Barley (Thomas Fawcett) | 0,10 kg | 2,8% | Malt |
1200 EBC
|
|
Typ:
Malt Deep roasted barley - adds the dry bitter flavor characteristic of Irish Stouts. |
Namn | Mängd | Tid | Användning | Form | Alfa | IBU | gr/L | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
East Kent Goldings (EKG) | 25 gr | 60 min | Kok | Pellets | 5,00% | 18,4 | 1,4 | |
Användning: Kok Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
|
Namn | Mängd | Tid | Typ | Användning | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Protafloc | 1 gr | 10 min | Klarning | Kok | ||
Typ: Klarning Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört. Trots det högre priset per gram blir Protafloc mycket mer ekonomiskt än Irish Moss på grund av den lägre doseringen. Det minsta paketet bör räcka i flera år för en vanlig hembryggare (räcker till ca 2500 liter öl), medan de större förpackningarna rekommenderas för bryggklubbar och bryggerier. |
||||||
Nypon | 28 gr | 10 min | Ört | Kok | ||
Typ: Ört |
||||||
Mandel, essens | 5 gr | 0 min | Smak | Buteljering | ||
Typ: Smak |
Namn | Produkt ID | Labb | Form | Förjäsbarhet | Temperatur | |
---|---|---|---|---|---|---|
Irish Ale | 1084 | Wyeast Labs | Flytande | 73% | 17°C - 22°C | |
Labb: Wyeast Labs Dry diacetyl, fruity flavor characteristic of stouts. Full bodied, dry, clean flavor. |
Namn | Temp. | Tid | Höjningstid | Typ | Vatten | |
---|---|---|---|---|---|---|
Inmäskning | 66°C | 60 min | 20 min | Temperatur | 10,35 L | |
Höjningstid: 20 min |
||||||
Utmäskning | 78°C | 10 min | 7 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 7 min |
Du måste logga in för att posta kommentarer
1.044 - 1.055
1.010 - 1.014
17 - 25
25 - 45
Red Ale är lätt till medium i kroppen och ska ha en färgton som drar åt kopparrött. Karamellmalt, knäckighet, sirap och toffé ska dominera både i arom och smak och ge en utmärkande kraftfull karamellig karaktär. Humlen får bara bidra med beska för att ge ölet en torr och behaglig avslutning.
Murphy’s Irish Red 5,0% - Strongarm Ruby Red Ale 4,0% /Camerons
Doften ska vara karamellmaltig och bör ha inslag av knäck, sirap och/eller toffee på medium nivå. En liten brödig maltton får förekomma. En låg fruktighet bör även ingå. Aromen ska upplevas mjuk. Ingen humlearom får märkas. Koppar till mörkt kopparfärgad, med ett rött inslag. En mjuk maltighet på låg till medium nivå som ska vara knäckig och kolaaktig. Maltigheten bör vara knäckig, kolaaktig och mjuk. Inslag av havrekaka får förekomma på låg nivå. Fruktestrar på mycket låg nivå får förekomma. Humlesmaken ska vara mycket låg. Ölet får inte upplevas sött utan det ska ha en lite torr avslutning. Beskan ska vara låg. Låg till medium kropp. Låg kolsyrenivå. Mjuk munkänsla.