Bryggd utomhus i en stuga i Jämtländska fjällen med lokala ingredienser. Vatten taget från forsen intill, malt rökt med torv från gården och hjortron delvis plockat på myren utanför.
Ger en nötig och "lätt att nå kaffesmak och arom" till ditt öl, ger en "kaffe touch" i stout och porter. Ger en mjuk känsla i munnen och skapar komplexitet till mörk ale, ger en smak av nyrostat kaffe.Rekommenderad maxgiva: 10%
Chocolate Malt (Thomas Fawcett)
0,50 kg
8,0%
Malt
1001 EBC
Typ:
Malt
Färg:
1001 EBC
Malningsgrad: 1,50% Fuktighet: 3,00% Utbyte: 74% Potential: 1.034 SG Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner Rekommenderad max giva: 10% Protein: 11,0% Ursprung: Storbritannien Leverantör: Thomas Fawcett & Sons
Dark chocolate malt from the UK. Adds strong coffee flavor to your beer.
Typ:
Malt
Färg:
2 EBC
Malningsgrad: 1,50% Fuktighet: 9,00% Utbyte: 80% Potential: 1.037 SG Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner Rekommenderad max giva: 30% Protein: 9,0% Mäskning rekommenderad: Ja Ursprung: US
Adds body, mouth feel and head retention to the beer
Used in oatmeal stouts and porters
Adds substantial protein haze to light beers
Protein rest recommended unless flakes are pregelatinized
A hops with Northern Brewers Heritage
Used for: American ales and lagers
Aroma: Strong spicy, floral, grapefruit character
Substitutes: Centennial
Examples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale
Used for: General purpose bittering, aroma in American ales and Wheats
Aroma: Floral, citrus aroma, spicy, clean bittering flavor
Substitutes: Galena, Eroica, Nugget, Bullion
Examples: Sierra Nevada Celebration Ale, Sierra Nevada Bigfoot
A hops with Northern Brewers Heritage
Used for: American ales and lagers
Aroma: Strong spicy, floral, grapefruit character
Substitutes: Centennial
Examples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale
Used for: General purpose bittering, aroma in American ales and Wheats
Aroma: Floral, citrus aroma, spicy, clean bittering flavor
Substitutes: Galena, Eroica, Nugget, Bullion
Examples: Sierra Nevada Celebration Ale, Sierra Nevada Bigfoot
Övriga ingredienser
Namn
Mängd
Tid
Typ
Användning
MM-Klar
5
gr
10 min
Klarning
Kok
Typ: Klarning Användning: Kok
MM Klar består av den aktiva beståndsdelen karagen som finns i bland annat Irish Moss. MM Klar är en vidareutvecklad produkt som har samma egenskaper som Irish Moss och Protafloc, men fördelen att det löser upp sig lättare i vörten. Det är även väldigt lätt att dosera MM Klar rätt. Dosering 1 gram per kg malt. 1 Tsk = 5 gram Tillsättes under omrörning 10 minuter innan slutet av koket.
Hjortron
2
kg
0 min
Smak
Kok
Typ: Smak Användning: Kok
Jäst
Namn
Produkt ID
Labb
Form
Förjäsbarhet
Temperatur
SafAle English Ale
S-04
DCL/Fermentis
Torr
73%
15°C - 24°C
Labb: DCL/Fermentis Labb: DCL/Fermentis Form: Torr Förjäsbarhet: 73% Temperatur: 15°C - 24°C Typ: Ale Flockulering: Medium Bäst till: Great general purpose ale yeast. Max antal generationer: 5 Generation: 0
Fast starting, fast fermenting yeast. Quick attenuation helps to produce a clean, crisp, clear ale. Can be used in a wide range of ales.
Mäskning
Namn
Temp.
Tid
Höjningstid
Typ
Vatten
Inmäskning
68°C
45 min
20 min
Infusion
19,00 L
Höjningstid: 20 min Typ: Infusion Vatten: 19,00 L
Utmäskning
76°C
10 min
10 min
Temperatur
0,00 L
Höjningstid: 10 min Typ: Temperatur Vatten: 0,00 L
Samuel Smith Imperial Stout 7,0%, Slottskällans Imperial Stout 9,0%, Brooklyn Black Chocolate Stout 8,7%, OG 1 087.
Profil
Rostade kaffelika toner med inslag av choklad. Humlearomen kan vara märkbar till tydlig. Vinösa fruktiga toner förekommer ofta, vanligt med drag mot konserverade körsbär. Ingen eller endast lite diacetyl.
Mörkt rödbrun till svart. Liten skumkrona okej.
En rostad maltig smak, som kan vara både bränd och chokladig balanseras med en bestämd humling. Rostade maltsorter bidrar med smaker såsom kaffe, cappuccino, lakrits, krut, bitter choklad.
Beskan kan vara från måttlig och balanserad till mycket hög i mörkare varianter. Den rostade maltens syrlighet och bitterhet bör vara måttlig och skall inte dominera. Humlesmak från låg till tydlig. Fruktestrar hör även till smakbilden. I lagrade exemplar övergår fruktestrarna mer och mer i konserverade körsbär. Ingen eller endast lite diacetyl.
Stor kropp. Låg halt av koldioxid är okej.