Used for: General purpose bittering, aroma in American ales and Wheats
Aroma: Floral, citrus aroma, spicy, clean bittering flavor
Substitutes: Galena, Eroica, Nugget, Bullion
Examples: Sierra Nevada Celebration Ale, Sierra Nevada Bigfoot
Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.
Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer.
Substitutes: Unknown
Triploid variety bred from "Smoothcone" released in 2000. Oil profile said to taste like "fresh crushed gooseberries" similar to Sauvignon Blanc, giving it its name. Very fruity, citrusy - use in moderation.
Used for: Pale ale, Super Premiums.
Substitutes: None
Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.
Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer.
Substitutes: Unknown
Triploid variety bred from "Smoothcone" released in 2000. Oil profile said to taste like "fresh crushed gooseberries" similar to Sauvignon Blanc, giving it its name. Very fruity, citrusy - use in moderation.
Used for: Pale ale, Super Premiums.
Substitutes: None
Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.
Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer.
Substitutes: Unknown
Used for: General purpose bittering, aroma in American ales and Wheats
Aroma: Floral, citrus aroma, spicy, clean bittering flavor
Substitutes: Galena, Eroica, Nugget, Bullion
Examples: Sierra Nevada Celebration Ale, Sierra Nevada Bigfoot
Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.
Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer.
Substitutes: Unknown
Triploid variety bred from "Smoothcone" released in 2000. Oil profile said to taste like "fresh crushed gooseberries" similar to Sauvignon Blanc, giving it its name. Very fruity, citrusy - use in moderation.
Used for: Pale ale, Super Premiums.
Substitutes: None
Övriga ingredienser
Namn
Mängd
Tid
Typ
Användning
Epsom Salt (MgSO4)
7,04
gr
75 min
Vattenjustering
Mäskning
Typ: Vattenjustering Användning: Mäskning Används till: Vattenjustering
Water agent used to modify water profile. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.
Gypsum (Calcium Sulfate)
4,45
gr
75 min
Vattenjustering
Mäskning
Typ: Vattenjustering Användning: Mäskning Används till: Vattenjustering
Reduces PH of water for mashing and sparging. Alters water profile -- used to harden soft water. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.
Salt
2,15
gr
75 min
Vattenjustering
Mäskning
Typ: Vattenjustering Användning: Mäskning Används till: Vattenjustering
Table Salt (NaCl) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing.
Calcium Chloride
0,06
gr
75 min
Vattenjustering
Mäskning
Typ: Vattenjustering Användning: Mäskning Används till: Vattenjustering
Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.
MM-Klar
5
gr
10 min
Klarning
Kok
Typ: Klarning Användning: Kok
MM Klar består av den aktiva beståndsdelen karagen som finns i bland annat Irish Moss. MM Klar är en vidareutvecklad produkt som har samma egenskaper som Irish Moss och Protafloc, men fördelen att det löser upp sig lättare i vörten. Det är även väldigt lätt att dosera MM Klar rätt. Dosering 1 gram per kg malt. 1 Tsk = 5 gram Tillsättes under omrörning 10 minuter innan slutet av koket.
Jäst
Namn
Produkt ID
Labb
Form
Förjäsbarhet
Temperatur
California Ale
WLP001
White Labs
Flytande
77%
20°C - 23°C
Labb: White Labs Labb: White Labs Form: Flytande Förjäsbarhet: 77% Temperatur: 20°C - 23°C Typ: Ale Flockulering: Hög Bäst till: American Style Ales, Ambers, Pale Ales, Brown Ale, Strong Ale Max antal generationer: 5 Generation: 0
Very clean flavor, balance and stability. Accentuates hop flavor
Versitile - can be used to make any style ale.
Mäskning
Namn
Temp.
Tid
Höjningstid
Typ
Vatten
Försockringsrast
62°C
75 min
15 min
Infusion
11,50 L
Höjningstid: 15 min Typ: Infusion Vatten: 11,50 L
Utmäskning
76°C
10 min
10 min
Temperatur
0,00 L
Höjningstid: 10 min Typ: Temperatur Vatten: 0,00 L
Black IPA är en mycket modern ölstil som såg
dagens ljus först i mitten på 00-talet. Black
IPA bryggs på pilsnermalt eller neutral pale
ale-malt samt några procent rostade maltsorter.
De mörka maltsorterna ska bidra med färg
samt lättrostade och chokladiga aromer och
smaker. Maltkompositionen kompletteras med
mindre tillsatser av karamellmalt. Maltkaraktären
får dock inte överskugga humlen. Precis
som i en vanlig IPA ska humlen dominera.
Humlekaraktären ska precis som i vanlig IPA
dra åt citrus och tropisk frukt.
Förebild
Jämtlands Black IPA 6,0% /Jämtlands
bryggeri - Raven Black IPA 6,6% /
Thornbridge
Profil
Ska ha en stor blommig humledoft med inslag av frukt och citrus. Rostade
men ej brända malttoner och inslag av karamell
ska finnas på låg nivå. Alkoholtoner på låg nivå
är tillåtet.
Mörkbrun till svart.
Köldgrumling är tillåten.
Kraftigt smakhumlad med kraftfulla
och moderna humlesorter som drar åt citrus
och tropisk frukt.
Beskan ska vara kraftig.
Maltigheten ska vara rostad men ej bränd och
ha en chokladighet samt en liten karamellighet.
Choklad och karamell får inte dominera så att
det ger ett sött intryck.
Fruktestrar på medium till höga nivåer.
Medium kropp.