Andreas Andersson Carlgren
20 L
ABV: 5,4%
IBU: 85
Anders Nilsen
23 L
ABV: 3,5%
IBU: 16
Daniel Grankvist
Spruce Twig Brewery

SMaSH Mosaic

American Pale Ale

10 L
ABV: 5,5%
IBU: 34
Martin Sundin
21 L
ABV: 9,1%
IBU: 71
Andreas Häggström
22 L
ABV: 6,1%
IBU: 25
Andreas Häggström
Ärlans Hembryggeri

solera

Ljus belgisk ale

23 L
ABV: 5,8%
IBU: 4
Dan
21 L
ABV: 6,0%
IBU: 65
Dan
Dan

Sunes Gubbfika

Imperial Stout

19 L
ABV: 12%
IBU: 66
Andreas Häggström
11 L
ABV: 9,0%
IBU: 37
Quisten & Gaarden Bryggeri
19 L
ABV: 7,4%
IBU: 17
Quisten & Gaarden Bryggeri
Quisten Gaarden Bryggeri

Le Coq Trappist

Belgian Dark Strong Ale

20 L
ABV: 12%
IBU: 30
Johan
Johan

Zombie Dust-klon

American IPA

25 L
ABV: 6,0%
IBU: 60
Mathias Brorson
23 L
ABV: 5,4%
IBU: 17
Mathias Brorson
Mathias Brorson

Bröl Mörk Stark Belgare

Belgian Dark Strong Ale

23 L
ABV: 9,5%
IBU: 31
Patrik Östmark
Patrik Östmark

Black Wit

Belgian-Style Witbier

19 L
ABV: 5,5%
IBU: 14
Tobias Janius
3
Automagiskt Bryggeri

Pinsam Collaba #2

Belgian Specialty Ale

22 L
ABV: 7,5%
IBU: 35
Tobias Janius
22 L
ABV: 6,3%
IBU: 11
Danne
Team Belgo

Newit

Belgisk wit

23 L
ABV: 5,5%
IBU: 46
Örjan
45 L
ABV: 7,8%
IBU: 27
Anders Nilsen
23 L
ABV: 6,1%
IBU: 20
Lowe Schmidt
Lowe Schmidt

MelonDIPA

Double IPA

23 L
ABV: 8,2%
IBU: 110
Pelle Windestam
23 L
ABV: 0,0%
IBU: 0
Captain's Brewskies
10 L
ABV: 3,6%
IBU: 21
Olle Johansson
18 L
ABV: 7,5%
IBU: 82
Olle Johansson
18 L
ABV: 5,8%
IBU: 39
Fredrik Dernebo
20 L
ABV: 5,6%
IBU: 77
Fredrik Dernebo
78 L
ABV: 8,0%
IBU: 79
Fredrik Dernebo
54 L
ABV: 7,2%
IBU: 43
Fredrik Dernebo
20 L
ABV: 7,7%
IBU: 97
Fredrik Dernebo
74 L
ABV: 8,8%
IBU: 88
Fredrik Dernebo
11 L
ABV: 5,9%
IBU: 58
Fredrik Dernebo
5 L
ABV: 3,5%
IBU: 63
Fredrik Dernebo
25 L
ABV: 5,1%
IBU: 74
Fredrik Dernebo
27 L
ABV: 5,1%
IBU: 45
Fredrik Dernebo
20 L
ABV: 8,3%
IBU: 91
Fredrik Dernebo
28 L
ABV: 5,9%
IBU: 52
Fredrik Dernebo
20 L
ABV: 7,0%
IBU: 62
Fredrik Dernebo
25 L
ABV: 7,1%
IBU: 57
Fredrik Dernebo
20 L
ABV: 10%
IBU: 84
Fredrik Dernebo
24 L
ABV: 7,0%
IBU: 69
Fredrik Dernebo
25 L
ABV: 5,3%
IBU: 50
Fredrik Dernebo
22 L
ABV: 6,4%
IBU: 62
Fredrik Dernebo
18 L
ABV: 7,4%
IBU: 58
Fredrik Dernebo
78 L
ABV: 5,8%
IBU: 46
Fredrik Dernebo
Hillbilly Brewery

Desert Lager

International Pale Lager

10 L
ABV: 2,7%
IBU: 78
Fredrik Dernebo
Hillbilly Brewery

Saddle Iron Lager

International Pale Lager

75 L
ABV: 7,0%
IBU: 67
Örjan
18 L
ABV: 0,0%
IBU: 0
Örjan
50 L
ABV: 0,0%
IBU: 0
Olle Johansson
Exalted Beer

Sapalicious

Klassisk veteöl av sydtysk typ

19 L
ABV: 4,6%
IBU: 12
Brinkerhops

Brinkerhops

Pale ale (APA)
Exalted Beer
18 maj 2017 kl 14:14

Öl som bryggdes till Promotes sommarfest. Fick uselt utbyte och la till en påse spraymalt för att justera alkoholstyrkan.

Offentlig 0 kommentarer 0 gillade 41 nedladdningar

Ölrecept

Mängd Koktid IBU OG FG ABV Kalorier / L Färg
18,0 L 90 min 39 1.051 SG 1.006 SG 5,8% 472 20 EBC
 

Malt

Namn Mängd % Typ Färg
Maris Otter (Crisp) 3,75 kg 77,3% Malt 8 EBC
 

Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 2,80%
Utbyte: 83%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 50,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Crisp

Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters.

Wheat Malt, Pale (Weyermann) 0,50 kg 10,3% Malt 4 EBC
 

Malningsgrad: 1,70%
Fuktighet: 4,50%
Utbyte: 82%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 74,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 80%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Pale wheat malt, used as a base malt in many wheat styles. Wheat beers, Koelsch, Alts.

Caramunich II (Weyermann) 0,10 kg 2,1% Malt 124 EBC
 

Malningsgrad: 0,00%
Fuktighet: 5,60%
Utbyte: 76%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 0,0%
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

German crystal malt. Adds maltiness, aroma, color.

Light Dry Extract 0,50 kg 10,3% Torrextrakt 16 EBC
 

Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 95%
Potential: 1.044 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Ursprung: US

Pale dry malt extract for general purpose use.
Use as base or to increase gravity of any full bodied ale or lager.

Humle

Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Cashmere 10 gr 60 min Kok Pellets 8,50% 11,9 0,6

4.7 mg/L AA
3,0 AAU
Beta: 6,70%
HSI: 25,00%
Ursprung: U.S.

Daughter of Cascade. Mild herbal aroma with strong melon, lemon, and slightly spicy notes.

Used for: American Pale Ale, IPA
Substitutions: N/A

Lemondrop 20 gr 10 min Kok Pellets 6,00% 6,1 1,1

6.7 mg/L AA
4,2 AAU
Beta: 2,00%
HSI: 15,00%
Ursprung: U.S.

Notes: Good for citrusy IPA, APA, IPL, or Saisons. Should be used with a hop with more distinct flavor that would benefit from the lemon flavor.

Aroma: Lemony, floral, earthy, herbal, grassy, pine, pepper

Mosaic (HBC 369) 20 gr 10 min Kok Pellets 12,25% 12,4 1,1

13.6 mg/L AA
8,6 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 25,00%
Ursprung: U.S.

Available in quantity for the first time after 2012 harvest. Still known to many as HBC 369. A daughter of Simcoe crossed with a Nugget derived male. An excellent aroma variety.
Used for: Ales, IPA, Experimental Ales
Aroma: Rich in mango, lemon, citrus, pine, and notably, blueberry.
Substitutes: Unknown
Storage: Good (25% AA after 6 months at 20 C)
11-13.5% AA / 3.2-3.9% Beta

Cashmere 15 gr 10 min Kok Pellets 8,50% 6,5 0,8

7.1 mg/L AA
4,5 AAU
Beta: 6,70%
HSI: 25,00%
Ursprung: U.S.

Daughter of Cascade. Mild herbal aroma with strong melon, lemon, and slightly spicy notes.

Used for: American Pale Ale, IPA
Substitutions: N/A

Cashmere 30 gr 0 min Kok Pellets 8,50% 0,0 1,7

14.2 mg/L AA
9,0 AAU
Beta: 6,70%
HSI: 25,00%
Ursprung: U.S.

Daughter of Cascade. Mild herbal aroma with strong melon, lemon, and slightly spicy notes.

Used for: American Pale Ale, IPA
Substitutions: N/A

Lemondrop 30 gr 0 min Kok Pellets 6,00% 0,0 1,7

10.0 mg/L AA
6,3 AAU
Beta: 2,00%
HSI: 15,00%
Ursprung: U.S.

Notes: Good for citrusy IPA, APA, IPL, or Saisons. Should be used with a hop with more distinct flavor that would benefit from the lemon flavor.

Aroma: Lemony, floral, earthy, herbal, grassy, pine, pepper

Mosaic (HBC 369) 30 gr 0 min Kok Pellets 12,25% 0,0 1,7

20.4 mg/L AA
13,0 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 25,00%
Ursprung: U.S.

Available in quantity for the first time after 2012 harvest. Still known to many as HBC 369. A daughter of Simcoe crossed with a Nugget derived male. An excellent aroma variety.
Used for: Ales, IPA, Experimental Ales
Aroma: Rich in mango, lemon, citrus, pine, and notably, blueberry.
Substitutes: Unknown
Storage: Good (25% AA after 6 months at 20 C)
11-13.5% AA / 3.2-3.9% Beta

Lemondrop 50 gr 3 dgr Torrhumling Pellets 6,00% 0,0 2,8

16.7 mg/L AA
10,6 AAU
Beta: 2,00%
HSI: 15,00%
Ursprung: U.S.

Notes: Good for citrusy IPA, APA, IPL, or Saisons. Should be used with a hop with more distinct flavor that would benefit from the lemon flavor.

Aroma: Lemony, floral, earthy, herbal, grassy, pine, pepper

Mosaic (HBC 369) 50 gr 3 dgr Torrhumling Pellets 12,25% 0,0 2,8

34.0 mg/L AA
21,6 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 25,00%
Ursprung: U.S.

Available in quantity for the first time after 2012 harvest. Still known to many as HBC 369. A daughter of Simcoe crossed with a Nugget derived male. An excellent aroma variety.
Used for: Ales, IPA, Experimental Ales
Aroma: Rich in mango, lemon, citrus, pine, and notably, blueberry.
Substitutes: Unknown
Storage: Good (25% AA after 6 months at 20 C)
11-13.5% AA / 3.2-3.9% Beta

Cashmere 45 gr 3 dgr Torrhumling Pellets 8,50% 0,0 2,5

21.2 mg/L AA
13,5 AAU
Beta: 6,70%
HSI: 25,00%
Ursprung: U.S.

Daughter of Cascade. Mild herbal aroma with strong melon, lemon, and slightly spicy notes.

Used for: American Pale Ale, IPA
Substitutions: N/A

Övriga ingredienser

Namn Mängd Typ Användning Tid
Epsom Salt (MgSO4) 5,33 gr Vattenjustering Mäskning 60 min

Används till: Vattenjustering

Water agent used to modify water profile. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Gypsum (Calcium Sulfate) 3,39 gr Vattenjustering Mäskning 60 min

Används till: Vattenjustering

Reduces PH of water for mashing and sparging. Alters water profile -- used to harden soft water. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Salt 1,61 gr Vattenjustering Mäskning 60 min

Används till: Vattenjustering

Table Salt (NaCl) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing.

Calcium Chloride 0,06 gr Vattenjustering Mäskning 60 min

Används till: Vattenjustering

Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Jäst

Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Citrus A20 Imperial Flytande 76% 19°C - 27°C

Typ: Ale
Flockulering: Låg
Bäst till: Fake Sours?
Max antal generationer: 9
Generation: 0

Mäskning

Namn Typ Vatten Stegtemperatur Höjningstid Stegtid
Försockringsrast Temperatur 9,37 L 62°C 21 min 75 min
Utmäskning Temperatur 0,00 L 78°C 7 min 10 min

Malt

Humle

4C. Karaktärsfull ale

Stilguide

SHBF 2015

Typ

Ale

OG

1.044 - 1.056

FG

1.008 - 1.016

IBU

20 - 40

Färg

12 - 28

Anteckningar

Ölstilen utvecklades i USA mot slutet av 1970-talet som "American Pale Ale". I början var användandet av amerikansk Cascade-humle dominerande. Därefter har odlandet och användandet av nya moderna humlesorter med de för öltypen önskvärda tonerna av citrus, frukt och blommighet spridits över hela världen. Ölet ska ha en tydlig humlekaraktär där moderna humlesorter bidrar med citrus, frukt och blommighet, framför allt i aromen. Ölet får dock inte vara obalanserat humligt, utan det ska ha ett tydligt maltstöd från ljus malt med inslag av viss karamellighet. Färgen är relativt ljus. Ofta används renjäsande jäststammar för att hålla fruktigheten på en låg nivå.

Förebild

Pale Ale 5,6%/Sierra Nevada - Inferno 4,4%/Oakham Ales – Pale 31 4,8%/Firestone Walker

Profil

Aromhumlad med moderna humlesorter ska ge en fruktig humlearom på medium till hög nivå. En liten karamellig maltton bör finnas som kompletterar humlen. Gyllengul till ljust kopparfärgad. Köldgrumling är tillåten. Humlesmaken ska vara hög. Amerikanska och andra nya humlesorter används för att ge karakteristiska citrusaktiga och fruktiga nyanser. En liten till medium karamellmaltighet ska balansera humlesmaken. Friska/fräscha fruktestertoner bör förekomma i låga till höga nivåer. Ingen eller mycket liten diacetylton. Beskan ska vara medium, men får absolut inte dominera. Medium kropp. Ska ge en ren och krispig känsla, ej sötsliskig.