Sapalicious
Klassisk veteöl av sydtysk typ
Exalted Beer
15 augusti 2017 kl 15:14
En veteöl bryggd med 40 liter björksav.
Klassisk veteöl av sydtysk typ
Exalted Beer
15 augusti 2017 kl 15:14
En veteöl bryggd med 40 liter björksav.
Volym | Koktid | OG | FG | IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|---|---|---|---|
19,0 L | 90 min | 1.046 SG | 1.011 SG | 12 | 4,6% | 380 |
10 EBC
|
IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|
12 | 4,6% | 380 |
10 EBC
|
Namn | Mängd | % | Typ | Färg | |
---|---|---|---|---|---|
Wheat Malt, Pale (Weyermann) | 2,30 kg | 49,5% | Malt |
4 EBC
|
|
Typ:
Malt Pale wheat malt, used as a base malt in many wheat styles. Wheat beers, Koelsch, Alts. |
|||||
Maris Otter (Crisp) | 2,15 kg | 46,2% | Malt |
6 EBC
|
|
Typ:
Malt Sorten Maris Otter är framodlad av Dr GDH Bell i Cambridge genom att korsa Proctor och Pioneer korn. Maris Otter har odlats för mältning mer än 45 år och dess stamtavla och meriter, levererar år efter år en konsekvent, bearbetbar och smakrik malt. Maris Otter anses vara Pale Ale maltens Rolls Royce. |
|||||
Munchner | 0,20 kg | 4,3% | Malt |
20 EBC
|
|
Typ:
Malt Tillredningstemperaturer i intervallet 110 - 120 ° C ger malten en aromatisk, nötig karaktär. Den höga temperaturen leder till klart nedsatt enzymverksamhet jämfört med Pilsnermalt. Münchnermalt är idealisk malt för mörkt lageröl, festivalöl och bocköl, för att understryka maltiga smaker och ge ölet en större kropp. Den minskade enzymverksamheten måste beaktas vid utformningen bryggreceptet. |
Namn | Mängd | Tid | Användning | Form | Alfa | IBU | gr/L | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Hallertauer Mittelfrueh | 20 gr | 90 min | Kok | Pellets | 4,00% | 11,8 | 1,1 | |
Användning: Kok Used for: Continental Lagers, German Ales/Lagers, US Lagers
|
Namn | Mängd | Tid | Typ | Användning | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Björksav | 40,00 stycken | 90 min | Smak | Kok | ||
Typ: Smak |
||||||
Protafloc | 1 gr | 10 min | Klarning | Kok | ||
Typ: Klarning Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört. Trots det högre priset per gram blir Protafloc mycket mer ekonomiskt än Irish Moss på grund av den lägre doseringen. Det minsta paketet bör räcka i flera år för en vanlig hembryggare (räcker till ca 2500 liter öl), medan de större förpackningarna rekommenderas för bryggklubbar och bryggerier. |
Namn | Produkt ID | Labb | Form | Förjäsbarhet | Temperatur | |
---|---|---|---|---|---|---|
Safbrew Wheat | WB-06 | DCL/Fermentis | Torr | 68% | 15°C - 24°C | |
Labb: DCL/Fermentis A specialty yeast for wheat beer fermentation. The yeast produces a subtle estery and phenlol flavor typical of wheat beers. |
Namn | Temp. | Tid | Höjningstid | Typ | Vatten | |
---|---|---|---|---|---|---|
Proteinrast | 50°C | 30 min | 0 min | Temperatur | 11,50 L | |
Höjningstid: 0 min |
||||||
Försockringsrast | 64°C | 75 min | 15 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 15 min |
||||||
Utmäskning | 76°C | 10 min | 10 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 10 min |
Du måste logga in för att posta kommentarer
1.045 - 1.052
1.010 - 1.015
8 - 15
15 - 34
Denna öltyp är den ursprungliga varianten av sydtysk veteöl. Den är ljusbrun i färgen. En tydlig maltsmak gör att framför allt fruktigheten men också kryddigheten upplevs förhållandevis återhållen. Ölet bryggs vanligen med minst hälften mältat vete och med små humlegivor. Till sin fördel färska.
Andorfer Weizen, Graminger Weissbier, Unertl Mühldorfer Weissbier
Maltarom ska förekomma på medium till hög nivå. Fenoler med smak av kryddnejlika och muskot bör finnas på låga eller mycket låga nivåer. Skumbanandoft får förekomma på låg nivå. Karamell- och chokladtoner får förekomma på låg nivå. Fenoler med drag av burkskinka, plåt eller rök får finnas på mycket låga nivåer. Ingen humlearom får förekomma. Bärnsten till koppar i färgen. Öltypen ska vara disig. Smaken är balanserad och frisk med dominerande malt. Väl integrerad karaktär av jäsningsbiprodukter av kryddnejlika och muskot bör förekomma på låg till medium nivå. Beskan skall vara mycket låg och absolut inte vara framträdande. Ingen humlesmak får förekomma. Ingen diacetyl får märkas. Medium kropp som bör ge en mjuk munkänsla. Kraftig kolsyra. Ska ge en moussig känsla.