Olle Wreede
18 L
ABV: 7,2%
IBU: 62
Olle Wreede
18 L
ABV: 7,5%
IBU: 46
Olle Wreede
18 L
ABV: 6,4%
IBU: 149
Olle Wreede
18 L
ABV: 6,6%
IBU: 22
Andreas Häggström
11 L
ABV: 5,1%
IBU: 41
Andreas Häggström
11 L
ABV: 5,0%
IBU: 41
Andreas Häggström
11 L
ABV: 6,5%
IBU: 40
[N/A]
20 L
ABV: 5,3%
IBU: 62
Andreas Andersson Carlgren
20 L
ABV: 5,4%
IBU: 85
Anders Nilsen
23 L
ABV: 3,5%
IBU: 16
Daniel Grankvist
Spruce Twig Brewery

SMaSH Mosaic

American Pale Ale

10 L
ABV: 5,5%
IBU: 34
Martin Sundin
21 L
ABV: 9,1%
IBU: 71
Andreas Häggström
22 L
ABV: 6,1%
IBU: 25
Andreas Häggström
Ärlans Bryggeri

solera

Ljus belgisk ale

23 L
ABV: 5,8%
IBU: 4
Dan
21 L
ABV: 6,0%
IBU: 65
Dan
Dan

Sunes Gubbfika

Imperial Stout

19 L
ABV: 12%
IBU: 66
Andreas Häggström
11 L
ABV: 9,0%
IBU: 37
Quisten & Gaarden Bryggeri
19 L
ABV: 7,4%
IBU: 17
Quisten & Gaarden Bryggeri
Quisten Gaarden Bryggeri

Le Coq Trappist

Belgian Dark Strong Ale

20 L
ABV: 12%
IBU: 30
Johan
Johan

Zombie Dust-klon

American IPA

25 L
ABV: 6,0%
IBU: 60
Mathias Brorson
23 L
ABV: 5,4%
IBU: 17
Mathias Brorson
Mathias Brorson

Bröl Mörk Stark Belgare

Belgian Dark Strong Ale

23 L
ABV: 9,5%
IBU: 31
Patrik Östmark
Patrik Östmark

Black Wit

Belgian-Style Witbier

19 L
ABV: 5,5%
IBU: 14
Tobias Janius
3
Automagiskt Bryggeri

Pinsam Collaba #2

Belgian Specialty Ale

22 L
ABV: 7,5%
IBU: 35
Tobias Janius
22 L
ABV: 6,3%
IBU: 11
Danne
Team Belgo

Newit

Belgisk wit

23 L
ABV: 5,5%
IBU: 46
Örjan
45 L
ABV: 7,8%
IBU: 27
Anders Nilsen
23 L
ABV: 6,1%
IBU: 20
Lowe Schmidt
Lowe Schmidt

MelonDIPA

Double IPA

23 L
ABV: 8,2%
IBU: 110
Pelle Windestam
23 L
ABV: 0,0%
IBU: 0
Captain's Brewskies
10 L
ABV: 3,6%
IBU: 21
Olle Wreede
18 L
ABV: 7,5%
IBU: 82
Olle Wreede
18 L
ABV: 5,8%
IBU: 39
Fredrik Dernebo
20 L
ABV: 5,6%
IBU: 77
Fredrik Dernebo
78 L
ABV: 8,0%
IBU: 79
Fredrik Dernebo
54 L
ABV: 7,2%
IBU: 43
Fredrik Dernebo
20 L
ABV: 7,7%
IBU: 97
Fredrik Dernebo
74 L
ABV: 8,8%
IBU: 88
Fredrik Dernebo
11 L
ABV: 5,9%
IBU: 58
Fredrik Dernebo
5 L
ABV: 3,5%
IBU: 63
Fredrik Dernebo
25 L
ABV: 5,1%
IBU: 74
Fredrik Dernebo
27 L
ABV: 5,1%
IBU: 45
Fredrik Dernebo
20 L
ABV: 8,3%
IBU: 91
Fredrik Dernebo
28 L
ABV: 5,9%
IBU: 52
Fredrik Dernebo
20 L
ABV: 7,0%
IBU: 62
Fredrik Dernebo
25 L
ABV: 7,1%
IBU: 57
Fredrik Dernebo
20 L
ABV: 10%
IBU: 84
Fredrik Dernebo
24 L
ABV: 7,0%
IBU: 69
Sapalicious

Sapalicious

Klassisk veteöl av sydtysk typ
Exalted Beer
15 augusti 2017 kl 15:14

En veteöl bryggd med 40 liter björksav.

Offentlig 0 kommentarer 0 gillade 49 nedladdningar

Ölrecept

Mängd Koktid IBU OG FG ABV Kalorier / L Färg
19,0 L 90 min 12 1.046 SG 1.011 SG 4,6% 380 10 EBC
 

Malt

Namn Mängd % Typ Färg
Wheat Malt, Pale (Weyermann) 2,30 kg 49,5% Malt 4 EBC
 

Malningsgrad: 1,70%
Fuktighet: 4,50%
Utbyte: 82%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 74,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 80%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Pale wheat malt, used as a base malt in many wheat styles. Wheat beers, Koelsch, Alts.

Maris Otter (Crisp) 2,15 kg 46,2% Malt 6 EBC
 

Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 2,80%
Utbyte: 83%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 50,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: MaltMagnus.se

Sorten Maris Otter är framodlad av Dr GDH Bell i Cambridge genom att korsa Proctor och Pioneer korn. Maris Otter har odlats för mältning mer än 45 år och dess stamtavla och meriter, levererar år efter år en konsekvent, bearbetbar och smakrik malt. Maris Otter anses vara Pale Ale maltens Rolls Royce.

Munchner 0,20 kg 4,3% Malt 20 EBC
 

Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,50%
Utbyte: 78%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 80,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Finland
Leverantör: MaltMagnus.se

Tillredningstemperaturer i intervallet 110 - 120 ° C ger malten en aromatisk, nötig karaktär. Den höga temperaturen leder till klart nedsatt enzymverksamhet jämfört med Pilsnermalt. Münchnermalt är idealisk malt för mörkt lageröl, festivalöl och bocköl, för att understryka maltiga smaker och ge ölet en större kropp. Den minskade enzymverksamheten måste beaktas vid utformningen bryggreceptet.

Humle

Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Hallertauer Mittelfrueh 20 gr 90 min Kok Pellets 4,00% 11,8 1,1

4.2 mg/L AA
2,8 AAU
Beta: 4,60%
HSI: 45,00%
Ursprung: Germany

Used for: Continental Lagers, German Ales/Lagers, US Lagers
Aroma: Pleasant, assertive, mild herbal aroma
Substitutes: Hallertauer, Mt. Hood, Liberty, Crystal
Examples: Sam Adams Boston Lager, Sam Adams Boston Lightship

Övriga ingredienser

Namn Mängd Typ Användning Tid
Björksav 40,00 stycken Smak Kok 90 min

Protafloc 1 gr Klarning Kok 10 min

Används till: Clarity

Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört.

Trots det högre priset per gram blir Protafloc mycket mer ekonomiskt än Irish Moss på grund av den lägre doseringen. Det minsta paketet bör räcka i flera år för en vanlig hembryggare (räcker till ca 2500 liter öl), medan de större förpackningarna rekommenderas för bryggklubbar och bryggerier.

Jäst

Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Safbrew Wheat WB-06 DCL/Fermentis Torr 68% 15°C - 24°C

Typ: Vete
Flockulering: Medium
Bäst till: Wheat beers
Max antal generationer: 5
Generation: 0

A specialty yeast for wheat beer fermentation. The yeast produces a subtle estery and phenlol flavor typical of wheat beers.

Mäskning

Namn Typ Vatten Stegtemperatur Höjningstid Stegtid
Proteinrast Temperatur 11,50 L 50°C 0 min 30 min
Försockringsrast Temperatur 0,00 L 64°C 15 min 75 min
Utmäskning Temperatur 0,00 L 76°C 10 min 10 min

Malt

Humle

6B. Veteöl

Stilguide

SHBF 2015

Typ

Wheat

OG

1.045 - 1.052

FG

1.010 - 1.015

IBU

8 - 15

Färg

15 - 34

Anteckningar

Denna öltyp är den ursprungliga varianten av sydtysk veteöl. Den är ljusbrun i färgen. En tydlig maltsmak gör att framför allt fruktigheten men också kryddigheten upplevs förhållandevis återhållen. Ölet bryggs vanligen med minst hälften mältat vete och med små humlegivor. Till sin fördel färska.

Förebild

Andorfer Weizen, Graminger Weissbier, Unertl Mühldorfer Weissbier

Profil

Maltarom ska förekomma på medium till hög nivå. Fenoler med smak av kryddnejlika och muskot bör finnas på låga eller mycket låga nivåer. Skumbanandoft får förekomma på låg nivå. Karamell- och chokladtoner får förekomma på låg nivå. Fenoler med drag av burkskinka, plåt eller rök får finnas på mycket låga nivåer. Ingen humlearom får förekomma. Bärnsten till koppar i färgen. Öltypen ska vara disig. Smaken är balanserad och frisk med dominerande malt. Väl integrerad karaktär av jäsningsbiprodukter av kryddnejlika och muskot bör förekomma på låg till medium nivå. Beskan skall vara mycket låg och absolut inte vara framträdande. Ingen humlesmak får förekomma. Ingen diacetyl får märkas. Medium kropp som bör ge en mjuk munkänsla. Kraftig kolsyra. Ska ge en moussig känsla.