Newit
Belgisk wit
Team Belgo
17 januari 2018 kl 20:44
Belgisk wit
Team Belgo
17 januari 2018 kl 20:44
Volym | Koktid | OG | FG | IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|---|---|---|---|
23,0 L | 60 min | 1.051 SG | 1.009 SG | 46 | 5,5% | 499 |
8 EBC
|
IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|
46 | 5,5% | 499 |
8 EBC
|
Namn | Mängd | % | Typ | Färg | |
---|---|---|---|---|---|
Rice Hulls | 0,25 kg | 4,3% | Adjunkt |
0 EBC
|
|
Typ:
Adjunkt Hulls are introduced to improve the speed of lautering when making high gravity or high adjunct beers.
|
|||||
Pilsner | 2,50 kg | 43,5% | Malt |
5 EBC
|
|
Typ:
Malt |
|||||
Wheat, Torrified | 2,00 kg | 34,8% | Malt |
3 EBC
|
|
Typ:
Malt Unmodified wheat that has been "popped" to open the kernels
|
|||||
Oats, Flaked | 0,50 kg | 8,7% | Malt |
2 EBC
|
|
Typ:
Malt Adds body, mouth feel and head retention to the beer
|
|||||
Wheat Malt, Bel | 0,50 kg | 8,7% | Malt |
4 EBC
|
|
Typ:
Malt Malted wheat for use in Wheat beers |
Namn | Mängd | Tid | Användning | Form | Alfa | IBU | gr/L | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Equinox (HBC 366) | 50 gr | 20 min | Whirlpool | Pellets | 15,00% | 24,8 | 2,2 | |
Användning: Whirlpool A pronounced aroma profile with citrus, tropical fruit, floral and herbal characteristics. Specific descriptors include lemon, lime, papaya, apple, and green pepper. Used for: Experimental Ale
|
||||||||
Galaxy | 50 gr | 20 min | Whirlpool | Pellets | 14,00% | 23,2 | 2,2 | |
Användning: Whirlpool A high alpha, dual purpose seedless hops with a unique hop aroma. It can be used either for bittering or as a late hop addition to provide a flavor of citrus and passionfruit to the finished beer.
|
Namn | Mängd | Tid | Typ | Användning | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Calcium Chloride | 45,00 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add. |
||||||
Gypsum (Calcium Sulfate) | 45,00 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Reduces PH of water for mashing and sparging. Alters water profile -- used to harden soft water. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add. |
||||||
Lactic Acid | 10,50 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Used to lower the pH of the mash without altering the water profile. Lower pH mashes generally improves head retention, increases extraction rate. |
||||||
Orange Peel, Sweet | 50 gr | 5 min | Krydda | Kok | ||
Typ: Krydda Adds a Conitreau or Grand Marnier flavor to your beer. Used primarily in Belgian Strong Ale and Holiday Ales to add a sweet orange flavor and aroma. |
||||||
Coriander Seed | 15 gr | 5 min | Krydda | Kok | ||
Typ: Krydda Used in Belgian Wit, Whites, and Holiday ales. Very good when used in light wheat ales. Often used with Bitter Orange Peel. |
Namn | Produkt ID | Labb | Form | Förjäsbarhet | Temperatur | |
---|---|---|---|---|---|---|
Belgian Wit | M21 | Mangrove Jack's | Torr | 77% | 18°C - 25°C | |
Labb: Mangrove Jack's A traditional top-fermenting yeast that has a good balance between fruity esters and warming spice phenolics. The yeast will leave some sweetness and will drop bright if left long enough. |
Namn | Temp. | Tid | Höjningstid | Typ | Vatten | |
---|---|---|---|---|---|---|
Mash In GF | 65°C | 75 min | 2 min | Infusion | 18,00 L | |
Höjningstid: 2 min |
||||||
Utmäskning | 76°C | 10 min | 2 min | Infusion | 0,00 L | |
Höjningstid: 2 min |
Du måste logga in för att posta kommentarer
1.044 - 1.050
1.006 - 1.010
10 - 25
5 - 10
Bryggs vanligen med minst häften mältat eller omältat vete. Ölet kryddas oftast med korianderfrön och pomerans- eller andra citrusskal. Till sin fördel färska. En del kommersiella exempel tillsätter mjölksyra för att ytterligare fräscha upp smakbilden.
Hoegaarden Wit, Dentergems, Blanche de Namur.
Liten till medium doft av citrus/pomerans och korianderfrön. Doft av kryddnejlika eller muskot från fenoler får förekomma på låg nivå. Doft av skinka, plåt eller rök får förkomma på mycket låga nivåer men är ej önskvärd. Ingen diacetyl/smörkola får förekomma, samt endast låga halter av fruktestrar. Ljust halmgul till halmgul och disig. Ölet skall vara torrt och friskt; syrlighet på låg nivå är tillåtet om det förstärker känslan av ett fräscht och lätt öl. Smak av korianderfrön och citrus/pomeransskal på låg till medium nivå. Låg humlesmak och beska. Fruktestrar samt fenoler som smakar kryddnejlika, muskot är tillåtna på låg nivå. Ingen diacetyl får märkas. Liten till medium kropp. Hög kolsyrehalt.