In de Zeeland (Exalted Beer)
23 L
ABV: 6,0%
IBU: 28
Sandviks Blonda (Uppsala hembryggareförening)
22 L
ABV: 6,4%
IBU: 20
Drevvikens Dunkelweizen  (Petter Wigle)
1
Petter Wigle

Drevvikens Dunkelweizen

Mörkt veteöl av sydtysk typ

12 L
ABV: 5,1%
IBU: 12
Whamageddon (Petter Wigle)
Petter Wigle

Whamageddon

English strong bitter - ESB

12 L
ABV: 5,9%
IBU: 31
Kenta Brun (Petter Wigle)
21 L
ABV: 6,4%
IBU: 29
Kellys svarta (Exalted Beer)
26 L
ABV: 4,4%
IBU: 43
Kellys ljusa (Exalted Beer)
Exalted Beer

Kellys ljusa

Övriga klassiska i kategori Mild ale

18 L
ABV: 4,2%
IBU: 33
Kattpunk NEIPA (Exalted Beer)
Exalted Beer

Kattpunk NEIPA

New England IPA - Vermont IPA

26 L
ABV: 6,6%
IBU: 14
Kellys Röda (Exalted Beer)
Exalted Beer

Kellys Röda

Irish Red Ale

25 L
ABV: 4,2%
IBU: 23
Poppkatt NEIPA (Exalted Beer)
Exalted Beer

Poppkatt NEIPA

New England IPA - Vermont IPA

23 L
ABV: 7,1%
IBU: 18
Bodsjö bitter (Exalted Beer)
Exalted Beer

Bodsjö bitter

Engelsk best bitter

18 L
ABV: 4,7%
IBU: 35
Pilis Surjamt (Exalted Beer)
Exalted Beer

Pilis Surjamt

Övriga klassiska syrliga öl

18 L
ABV: 4,9%
IBU: 15
Kattpunk NEIPA (Exalted Beer)
Exalted Beer

Kattpunk NEIPA

New England IPA - Vermont IPA

18 L
ABV: 6,7%
IBU: 19
Tembo (Exalted Beer)
Exalted Beer

Tembo

Ljus stark belgisk ale

18 L
ABV: 8,6%
IBU: 32
De Volle Maan Quadrupel (Brouwerij De Volle Maan)
24 L
ABV: 13%
IBU: 36
De Volle Maan Geuze (Brouwerij De Volle Maan)
24 L
ABV: 6,6%
IBU: 0
MG
Micke Granath

Sängson

Modifierade öl

20 L
ABV: 5,1%
IBU: 27
Hindenbeer (Exalted Beer)
18 L
ABV: 6,2%
IBU: 35
Lussekatt NEIPA (Exalted Beer)
Exalted Beer

Lussekatt NEIPA

New England IPA - Vermont IPA

18 L
ABV: 6,5%
IBU: 31
Kenta (Petter Wigle)
12 L
ABV: 6,3%
IBU: 26
Lussebulle Stout (Exalted Beer)
18 L
ABV: 7,0%
IBU: 60
Caprisol NEIPA (Exalted Beer)
Exalted Beer

Caprisol NEIPA

New England IPA - Vermont IPA

18 L
ABV: 6,5%
IBU: 20
Därk Söül (Exalted Beer)
1
Exalted Beer

Därk Söül

Imperial stout

18 L
ABV: 7,9%
IBU: 54
Heffaklump (Exalted Beer)
Exalted Beer

Heffaklump

Ljus veteöl av sydtysk typ

18 L
ABV: 5,7%
IBU: 10
Tembo (Exalted Beer)
Exalted Beer

Tembo

Ljus stark belgisk ale

18 L
ABV: 8,9%
IBU: 31
Pixie Bob Kitten Session NEIPA (Exalted Beer)
Exalted Beer

Pixie Bob Kitten Session NEIPA

New England IPA - Vermont IPA

18 L
ABV: 4,9%
IBU: 42
MF
Mikael Fridén

Gambler's choice

Mörk stark belgisk ale

9 L
ABV: 9,4%
IBU: 40
MF
10 L
ABV: 6,6%
IBU: 10
Wallonie Ale (Olof)
Olof

Wallonie Ale

Belgiskt och franskt specialöl

18 L
ABV: 0,0%
IBU: 0
Pixie Bobcat DIPA (Exalted Beer)
2
Exalted Beer

Pixie Bobcat DIPA

New England IPA - Vermont IPA

45 L
ABV: 9,5%
IBU: 46
LN
20 L
ABV: 6,9%
IBU: 26
LN
OL-Brewery

Pors Pilsner

Tjeckisk pilsner

21 L
ABV: 4,2%
IBU: 10
Pixie DODDH (Exalted Beer)
16 L
ABV: 6,2%
IBU: 56
A
18 L
ABV: 6,6%
IBU: 34
In de Wreede 6 (Exalted Beer)
18 L
ABV: 6,0%
IBU: 32
Mälarens Perla Pilsner (Exalted Beer)
18 L
ABV: 4,7%
IBU: 40
PE
38 L
ABV: 5,4%
IBU: 44
PE
Boulder road

Boulder road Stiiim

California Common Beer

38 L
ABV: 5,3%
IBU: 46
PE
Boulder road

Bordsporter

Robust Porter

30 L
ABV: 4,8%
IBU: 30
Vit Katt (Exalted Beer)
Exalted Beer

Vit Katt

American Wheat or Rye Beer

10 L
ABV: 6,9%
IBU: 41
V2 (Exalted Beer)
Exalted Beer

V2

Christmas/Winter Specialty Spice Beer

10 L
ABV: 8,9%
IBU: 35
Svartvit Katt (Exalted Beer)
18 L
ABV: 6,7%
IBU: 62
Söderkällan (Exalted Beer)
Exalted Beer

Söderkällan

Bohemian Pilsner

10 L
ABV: 5,1%
IBU: 39
Röd Katt (Exalted Beer)
Exalted Beer

Röd Katt

American IPA

10 L
ABV: 6,5%
IBU: 39
Röd Älg (Exalted Beer)
Exalted Beer

Röd Älg

Scottish strong ale, 90/-

19 L
ABV: 6,7%
IBU: 21
Purple Power (Exalted Beer)
Exalted Beer

Purple Power

American IPA

18 L
ABV: 5,8%
IBU: 222
Pixie Voss (Exalted Beer)
16 L
ABV: 6,7%
IBU: 48
Måns (Exalted Beer)
Exalted Beer

Måns

American IPA

10 L
ABV: 6,3%
IBU: 71
Lokatt (Exalted Beer)
Exalted Beer

Lokatt

Pale ale (APA)

18 L
ABV: 4,6%
IBU: 42
Kottmos (Exalted Beer)
Exalted Beer

Kottmos

American Pale Ale

18 L
ABV: 5,6%
IBU: 46
Hjortonvete (Exalted Beer)

Hjortonvete

Ljus veteöl av sydtysk typ
Exalted Beer
17 augusti 2018 kl 00:18

Offentlig Inga bryggningar 1 kommentar 0 gillade 287 nedladdningar
Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
18,0 L 90 min 1.047 SG 1.015 SG 13 4,3% 373 9 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
13 4,3% 373 9 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pilsner (Weyermann) 2,00 kg 34,1% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,20%
Fuktighet: 4,40%
Utbyte: 82%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 110,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,9%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Pilsner base malt for all pilsners, lagers. Highly modified malt.

Wheat Malt, Pale (Weyermann) 2,00 kg 34,1% Malt 4 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 4 EBC  
Malningsgrad: 1,70%
Fuktighet: 4,50%
Utbyte: 82%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 74,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 80%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Pale wheat malt, used as a base malt in many wheat styles. Wheat beers, Koelsch, Alts.

Aromatic Malt (Dingemans) 0,11 kg 1,9% Malt 37 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 37 EBC  
Malningsgrad: 2,00%
Fuktighet: 4,50%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 30,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,5%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Belgium
Leverantör: Dingemans

Hjortron 1,75 kg 29,8% Adjunkt 0 EBC
 

Typ: Adjunkt
Färg: 0 EBC  
Malningsgrad: 0,00%
Fuktighet: 0,00%
Utbyte: 10%
Potential: 1.005 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 0%
Protein: 0,0%
Använd efter kokning: Ja

http://www.plantsfood.com/brixvalue.htm Med/Hi Crossover values used. For the best accuracy measure the Brix (Refractometer) of the fruit used and place that value in the Dry Yield Fine Grain field.
There is No reliable source for color.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Hallertauer Mittelfrueh 20 gr 60 min Kok Pellets 4,00% 11,6 1,1

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 4,00%
IBU: 11,6
gr/L: 1,1
4.4 mg/L AA
2,8 AAU
Beta: 4,60%
HSI: 45,00%
Ursprung: Germany

Used for: Continental Lagers, German Ales/Lagers, US Lagers
Aroma: Pleasant, assertive, mild herbal aroma
Substitutes: Hallertauer, Mt. Hood, Liberty, Crystal
Examples: Sam Adams Boston Lager, Sam Adams Boston Lightship

Hallertauer Mittelfrueh 8 gr 5 min Kok Pellets 4,00% 0,9 0,4

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 4,00%
IBU: 0,9
gr/L: 0,4
1.8 mg/L AA
1,1 AAU
Beta: 4,60%
HSI: 45,00%
Ursprung: Germany

Used for: Continental Lagers, German Ales/Lagers, US Lagers
Aroma: Pleasant, assertive, mild herbal aroma
Substitutes: Hallertauer, Mt. Hood, Liberty, Crystal
Examples: Sam Adams Boston Lager, Sam Adams Boston Lightship

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Protafloc 1 gr 20 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok
Används till: Clarity

Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört.

Trots det högre priset per gram blir Protafloc mycket mer ekonomiskt än Irish Moss på grund av den lägre doseringen. Det minsta paketet bör räcka i flera år för en vanlig hembryggare (räcker till ca 2500 liter öl), medan de större förpackningarna rekommenderas för bryggklubbar och bryggerier.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Safbrew Wheat WB-06 DCL/Fermentis Torr 68% 15°C - 24°C

Labb: DCL/Fermentis
Labb: DCL/Fermentis
Form: Torr
Förjäsbarhet: 68%
Temperatur: 15°C - 24°C
Typ: Vete
Flockulering: Medium
Bäst till: Wheat beers
Max antal generationer: 5
Generation: 0

A specialty yeast for wheat beer fermentation. The yeast produces a subtle estery and phenlol flavor typical of wheat beers.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Inmäskning 67°C 60 min 22 min Temperatur 11,50 L

Höjningstid: 22 min
Typ: Temperatur
Vatten: 11,50 L

Utmäskning 78°C 10 min 6 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 6 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Malt

Humle

Kommentarer

Du måste logga in för att posta kommentarer

6A. Veteöl

Stilguide

SHBF 2017

Typ

Wheat

OG

1.046 - 1.052

FG

1.008 - 1.013

IBU

10 - 15

Färg

8 - 14

Anteckningar

Efterjäsning på flaska och det höga proteininnehållet från vete ger ett disigt öl. Ölet skall typiskt serveras med all jäst i glaset. Det finns även en filtrerad variant som kallas Kristall. Om jäst finns kvar får ölet jästkäraktär och ett fylligare intryck. Ölet bryggs vanligen med minst hälften mältat vete och med små humlegivor. Dessa öl är till sin fördel färska.

Förebild

Weihenstephaner Hefe 5,4%, Huber weisses, mit feiner Hefe 5.4%, Schneider Weisse Tap 1, meine blonde Weisse 5.2%

Profil

Skumbanandoft från estrar och kryddnejlikedoft från fenoler ska förekomma på medium till hög nivå. Det fenoliska kan även upplevas som muskot. Drag av plåt, kokt skinka eller rökighet får förekomma men är ej önskvärt. Maltarom får förekomma på låg nivå. Ingen humlearom får förekomma. Ingen diacetyl/smörkola får märkas. Halmgul till gyllengul. I regel disig men får vara blank. Smaken är balanserad och frisk med väl integrerad karaktär av de jäsningsbiprodukter med smak av skumbanan och kryddnejlika som finns även i aromen. Maltsmak får förekomma på låg nivå. Ingen humlesmak får förekomma. Beskan ska vara mycket låg och absolut inte framträdande. Ölet ska ha en mjuk och jordig vetemaltskaraktär. Ingen diacetyl får förekomma. Medium kropp. Kraftigt kolsyrad. Bör ge en moussig känsla.