Wreedesbock
Dubbelbock
Exalted Beer
26 oktober 2018 kl 19:58
Dubbelbock
Exalted Beer
26 oktober 2018 kl 19:58
Volym | Koktid | OG | FG | IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|---|---|---|---|
20,0 L | 90 min | 1.075 SG | 1.023 SG | 22 | 7,0% | 696 |
28 EBC
|
IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|
22 | 7,0% | 696 |
28 EBC
|
Namn | Mängd | % | Typ | Färg | |
---|---|---|---|---|---|
Munich II (Weyermann) | 3,54 kg | 51,5% | Malt |
17 EBC
|
|
Typ:
Malt Darker Munich Malt. Used as a base malt in many German beer styles. Fest beers, bocks and ales. Enhances malt flavour and aroma |
|||||
Pilsner (Weyermann) | 1,00 kg | 14,5% | Malt |
3 EBC
|
|
Typ:
Malt Pilsner base malt for all pilsners, lagers. Highly modified malt. |
|||||
Vienna Malt (Weyermann) | 1,00 kg | 14,5% | Malt |
6 EBC
|
|
Typ:
Malt Vienna base malt - used in many continental beer styles. Full bodied, golden color. |
|||||
Caramunich 3 | 0,50 kg | 7,3% | Malt |
150 EBC
|
|
Typ:
Malt Caramel, copper colored malt. Used in Belgian ales and German bocks. |
|||||
Amber Liquid Extract | 0,84 kg | 12,2% | Sirap |
25 EBC
|
|
Typ:
Sirap Unhopped amber color liquid extract.
|
Namn | Mängd | Tid | Användning | Form | Alfa | IBU | gr/L | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Northern Brewer | 22 gr | 90 min | Kok | Pellets | 7,70% | 18,4 | 1,1 | |
Användning: Kok Also called Hallertauer Northern Brewers
|
||||||||
Hallertauer Mittelfrueh | 11 gr | 90 min | Kok | Kottar | 4,00% | 4,3 | 0,6 | |
Användning: Kok Used for: Continental Lagers, German Ales/Lagers, US Lagers
|
||||||||
Hallertauer Mittelfrueh | 9 gr | 15 min | Kok | Kottar | 4,00% | 1,6 | 0,5 | |
Användning: Kok Used for: Continental Lagers, German Ales/Lagers, US Lagers
|
Namn | Mängd | Tid | Typ | Användning | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Protafloc | 1 gr | 20 min | Klarning | Kok | ||
Typ: Klarning Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört. Trots det högre priset per gram blir Protafloc mycket mer ekonomiskt än Irish Moss på grund av den lägre doseringen. Det minsta paketet bör räcka i flera år för en vanlig hembryggare (räcker till ca 2500 liter öl), medan de större förpackningarna rekommenderas för bryggklubbar och bryggerier. |
Namn | Produkt ID | Labb | Form | Förjäsbarhet | Temperatur | |
---|---|---|---|---|---|---|
Bavarian Lager | 2206 | Wyeast Labs | Flytande | 75% | 8°C - 14°C | |
Labb: Wyeast Labs Use by many German breweries. Produces a full-bodied, rich, malty beer. |
Namn | Temp. | Tid | Höjningstid | Typ | Vatten | |
---|---|---|---|---|---|---|
Inmäskning | 68°C | 90 min | 20 min | Temperatur | 10,73 L | |
Höjningstid: 20 min |
||||||
Utmäskning | 78°C | 10 min | 6 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 6 min |
Du måste logga in för att posta kommentarer
1.075 - 1.080
1.016 - 1.024
17 - 27
15 - 100
En bayersk öltyp som började bryggas i Paulaner-munkarnas klosterbryggeri i München (som betyder ”munkarnas plats”) på 1600-talet. För munkarna var ölet mer än en trevlig dryck, det var en viktig näringskälla speciellt under de långa fasteperioderna. Paulaner-munkarna genomgick två långa fasteperioder om året och eftersom ingen fast föda fick intas var man hänvisad till ”flytande bröd”, ett maltsött och kraftigt öl som sedermera gavs namnet Salvator. I princip alla efterföljande dubbelbockar har namn med suffixet –ator. Dubbelbockar är oftast mörkbruna och karaktäriseras av en mycket stor, mjuk och fyllig maltsmak som varken ska vara kletig eller kvalmig. Maltsötman och rostade toner ska vara i balans. Den rena maltkaraktären och avsaknaden av jäsningsprodukter gör att ölet trots sin tyngd passar att dricka i sejdlar. Det förekommer även ett fåtal ljusa dubbelbockar som saknar rostade malttoner. Liksom andra traditionella lageröl bör dubbelbockar dekoktionsmäskas samt jäsas kallt och lagras mycket länge.
Paulaner Salvator, 7.9% - Ayinger Celebrator, 6.7% - St Jakobus Blonder Bock, 7.5%
Brödig eller gräddig malt på hög till mycket hög nivå ska finnas. Rostade malttoner på medium nivå ska finnas i mörka dubbelbockar. Karamelldoft på medium nivå får finnas. Fruktestrar på låg nivå får finnas. Ingen DMS eller diacetyl får finnas. Ingen humledoft får finnas. Bärnstensfärgad till brunsvart. Brödig eller gräddig malt på hög till mycket hög nivå ska finnas. Alkoholtoner på mycket låg till medium nivå bör finnas. Rostade malttoner på medium nivå ska finnas i mörka dubbelbockar. Humlebeska på medium nivå får finnas. Karamelldoft på medium nivå får finnas. Humlesmak av centraleuropeiska humlesorter på låg nivå får finnas. Fruktestrar på låg nivå får finnas. Ingen DMS eller diacetyl får finnas. Stor till mycket stor kropp. Mjuk med medium kolsyra.
Fick ju testa denna på höstölsträffen! Grymt god!