Dan
21 L
ABV: 6,5%
IBU: 88
Dan
Dan

Sunes Old Ale

Old Ale

21 L
ABV: 7,9%
IBU: 51
Magnus Keijser
punkis

Keijsers RIS Coconut

Russian Imperial Stout

9 L
ABV: 10%
IBU: 88
Mikael Sörensen
45 L
ABV: 7,0%
IBU: 53
Mikael Sörensen
45 L
ABV: 5,4%
IBU: 29
Mikael Sörensen
23 L
ABV: 7,2%
IBU: 57
Eric
Eric

Amarillo Lager

Modern Ljus Lager

23 L
ABV: 5,3%
IBU: 44
Olle Wreede
Exalted Beer

Weission

Ljus veteöl av sydtysk typ

18 L
ABV: 4,7%
IBU: 15
Olle Wreede
18 L
ABV: 6,6%
IBU: 34
Olle Wreede
18 L
ABV: 5,8%
IBU: 29
Olle Wreede
Exalted Beer

Summer Breeze

New England IPA

23 L
ABV: 6,9%
IBU: 201
Olle Wreede
16 L
ABV: 6,3%
IBU: 54
Olle Wreede
18 L
ABV: 10,0%
IBU: 73
Misty Shed Brewing
Misty Shed Brewing

Rings Of Light #2

Juicy or Hazy Pale Ale

23 L
ABV: 5,1%
IBU: 45
Misty Shed Brewing
Misty Shed Brewing

Fresh!

Juicy or Hazy India Pale Ale

23 L
ABV: 6,6%
IBU: 57
Andreas A Carlgren
21 L
ABV: 7,0%
IBU: 0
Andreas A Carlgren
21 L
ABV: 5,9%
IBU: 27
Olle Wreede
8 L
ABV: 13%
IBU: 0
Olle Wreede
20 L
ABV: 7,8%
IBU: 90
Olle Wreede
Exalted Beer

Waniko

Imperial stout

18 L
ABV: 11%
IBU: 27
Olle Wreede
20 L
ABV: 8,4%
IBU: 64
Christoffer Emet
2
19 L
ABV: 6,5%
IBU: 32
Ludvig Nilsson
20 L
ABV: 6,7%
IBU: 30
Ludvig Nilsson
20 L
ABV: 5,5%
IBU: 23
Olle Wreede
18 L
ABV: 6,4%
IBU: 68
Olle Wreede
20 L
ABV: 8,5%
IBU: 64
Olle Wreede
2
Exalted Beer

VinterWreede

Modern Stout & Porter

20 L
ABV: 5,9%
IBU: 50
Olle Wreede
20 L
ABV: 7,0%
IBU: 22
Olle Wreede
Exalted Beer

Denalibomb

Pale ale (APA)

18 L
ABV: 5,0%
IBU: 117
[N/A]
Desperation Brew

Wreedeslager

Internationell lager

20 L
ABV: 5,1%
IBU: 39
Olle Wreede
Exalted Beer

Lingonblond

Belgian Blond Ale

18 L
ABV: 7,1%
IBU: 20
Olle Wreede
Exalted Beer

Hjortonvete

Ljus veteöl av sydtysk typ

18 L
ABV: 4,3%
IBU: 13
Olle Wreede
1
18 L
ABV: 6,4%
IBU: 92
Olle Wreede
Exalted Beer

Granskottsbitter

English ordinary bitter

18 L
ABV: 3,6%
IBU: 39
Olle Wreede
Exalted Beer

Nästan En IPA

Pale ale (APA)

18 L
ABV: 5,4%
IBU: 100
Olle Wreede
18 L
ABV: 7,2%
IBU: 62
Olle Wreede
18 L
ABV: 7,5%
IBU: 46
Olle Wreede
18 L
ABV: 6,4%
IBU: 149
Olle Wreede
18 L
ABV: 6,6%
IBU: 22
Andreas Häggström
11 L
ABV: 5,2%
IBU: 41
Andreas Häggström
11 L
ABV: 5,2%
IBU: 41
Andreas Häggström
11 L
ABV: 6,7%
IBU: 40
[N/A]
20 L
ABV: 5,3%
IBU: 62
Andreas Andersson Carlgren
20 L
ABV: 5,4%
IBU: 85
Anders Nilsen
23 L
ABV: 3,5%
IBU: 16
Daniel Grankvist
Spruce Twig Brewery

SMaSH Mosaic

American Pale Ale

10 L
ABV: 5,5%
IBU: 34
Martin Sundin
21 L
ABV: 9,1%
IBU: 71
Andreas Häggström
22 L
ABV: 6,1%
IBU: 25
Andreas Häggström
Ärlans Bryggeri

solera

Ljus belgisk ale

23 L
ABV: 5,8%
IBU: 4
Weission

Weission

Ljus veteöl av sydtysk typ
Exalted Beer
26 augusti 2019 kl 21:25

Offentlig 0 kommentarer 1 gillade 10 nedladdningar
Ölrecept
Mängd Koktid IBU OG FG ABV Kalorier / L Färg
18,0 L 90 min 15 1.047 SG 1.011 SG 4,7% 0 14 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Havreskal 0,10 kg 2,3% Adjunkt 0 EBC
 

Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 0%
Potential: 1.000 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 5%
Protein: 11,7%
Leverantör: Humlegården

Havreskal används för att undvika stopp vid lakningen när man brygger med mycket omältade råvaror eller mycket vetemalt. Kan användas istället för risskal ("rice hulls") för detta syfte.

Havreskal har minimal påverkan på smak eller färg i ölet.

Rekommenderad dosering: 50 gram havreskal per kg malt.

Behöver ej krossas.

Vetemalt 3,00 kg 70,3% Malt 6 EBC
 

Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 6,00%
Utbyte: 83%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 200,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 60%
Protein: 12,5%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Finland
Leverantör: MaltMagnus.se

Tillverkas endast från vårvete. Sorter som lämpar sig för bryggerimarknadens ändamål används. Maltprocessen skiljer sig inte mycket från Pilsnermaltens produktion. Slutlig temperatur är normalt mellan 72-80 C. Vetemalt används främst för veteöl och några andra överjästa öl. Vetemalt används också i lageröl för smakanrikning och för att förbättra skumstabilitet. Typexempel på användning är cirka 50% för veteöl och ca, 20% för bidrag i lageröl.

Pilsner 1,00 kg 23,4% Malt 5 EBC
 

Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 5,00%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Finland
Leverantör: Viking Malt

Caramunich I (Weyermann) 0,11 kg 2,6% Malt 100 EBC
 

Malningsgrad: 0,00%
Fuktighet: 5,50%
Utbyte: 78%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 0,0%
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

German crystal malt. Adds maltiness, flavor, color and aroma.

Acid Malt 0,06 kg 1,4% Malt 6 EBC
 

Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 59%
Potential: 1.027 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 6,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany

Acid malt contains acids from natural lactic acids. Used by German brewers to adjust malt PH without chemicals to adhere to German purity laws. Also enhances the head retention.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Hallertauer Hersbrucker 25 gr 60 min Kok Pellets 4,00% 14,5 1,4

5.6 mg/L AA
3,5 AAU
Beta: 6,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: Germany

Used for: German style lagers and wheat beers
Aroma: Noble, pleasant, clean flavor
Substitutes: Mt. Hood, Liberty, Hallertauer, Mittelfrueh
Examples: Wheathook Wheaten Ale

Hallertauer Hersbrucker 10 gr 5 min Kok Pellets 4,00% 1,2 0,6

2.2 mg/L AA
1,4 AAU
Beta: 6,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: Germany

Used for: German style lagers and wheat beers
Aroma: Noble, pleasant, clean flavor
Substitutes: Mt. Hood, Liberty, Hallertauer, Mittelfrueh
Examples: Wheathook Wheaten Ale

Övriga ingredienser
Namn Mängd Typ Användning Tid
Chalk 4,51 gr Vattenjustering Mäskning 60 min

Används till: Vattenjustering

Chalk (CaCO3) can be used as a water addition to adjust mineral content for mashing.

Baking Soda 1,88 gr Vattenjustering Mäskning 60 min

Används till: Vattenjustering

Baking Soda (NaHCO3) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing.

Accumash 951,01 gr Vattenjustering Mäskning 60 min

Används till: Vattenjustering

Accumash™ alters your strike water profile to deliver the perfect pH and mineral/ion content for each batch. It’s as simple as stirring it into your mash right after the grain.

Note: Accumash™ is designed for use with distilled or RO water and in your mash only. Do not use with spring water or tap water.

Passion Fruit Extract 20 gr Smak Sekundärjäsning 5 min

Används till: Fruit Beer

Add after fermentation.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Stefon G01 Imperial Yeast Flytande 75% 17°C - 23°C

Typ: Ale
Flockulering: Låg
Max antal generationer: 5
Generation: 0

This is the traditional German strain used to produce world class weizen beers where big banana aroma is required. Balanced with mild clove, depending on your wort profile, this strain will produce amazing beers. Stefon will create a slightly higher level of acidity to give your beer a very crisp finish. Slightly underpitching will help increase the banana character.

Mäskning
Namn Typ Vatten Stegtemperatur Höjningstid Stegtid
Proteinrast Temperatur 7,55 L 42°C 14 min 20 min
Försockringsrast Temperatur 0,00 L 67°C 8 min 90 min
Utmäskning Temperatur 0,00 L 78°C 6 min 10 min

Malt

Humle

6A. Veteöl

Stilguide

SHBF 2018

Typ

Wheat

OG

1.046 - 1.052

FG

1.008 - 1.013

IBU

10 - 15

Färg

8 - 14

Anteckningar

Efterjäsning på flaska och det höga proteininnehållet från vete ger ett disigt öl. Ölet skall typiskt serveras med all jäst i glaset. Det finns även en filtrerad variant som kallas Kristall. Om jäst finns kvar får ölet jästkäraktär och ett fylligare intryck. Ölet bryggs vanligen med minst hälften mältat vete och med små humlegivor. Dessa öl är till sin fördel färska.

Förebild

Weihenstephaner Hefe 5,4%, Huber weisses, mit feiner Hefe 5.4%, Schneider Weisse Tap 1, meine blonde Weisse 5.2%

Profil

Skumbanandoft från estrar och kryddnejlikedoft från fenoler ska förekomma på medium till hög nivå. Det fenoliska kan även upplevas som muskot. Drag av plåt, kokt skinka eller rökighet får förekomma men är ej önskvärt. Maltarom får förekomma på låg nivå. Ingen humlearom får förekomma. Ingen diacetyl/smörkola får märkas. Halmgul till gyllengul. I regel disig men får vara blank. Smaken är balanserad och frisk med väl integrerad karaktär av de jäsningsbiprodukter med smak av skumbanan och kryddnejlika som finns även i aromen. Maltsmak får förekomma på låg nivå. Ingen humlesmak får förekomma. Beskan ska vara mycket låg och absolut inte framträdande. Ölet ska ha en mjuk och jordig vetemaltskaraktär. Ingen diacetyl får förekomma. Medium kropp. Kraftigt kolsyrad. Bör ge en moussig känsla.