Weission
Ljus veteöl av sydtysk typ
Exalted Beer
26 augusti 2019 kl 21:25
Ljus veteöl av sydtysk typ
Exalted Beer
26 augusti 2019 kl 21:25
Volym | Koktid | OG | FG | IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|---|---|---|---|
18,0 L | 90 min | 1.047 SG | 1.011 SG | 15 | 4,7% | 0 |
14 EBC
|
IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|
15 | 4,7% | 0 |
14 EBC
|
Namn | Mängd | % | Typ | Färg | |
---|---|---|---|---|---|
Havreskal | 0,10 kg | 2,3% | Adjunkt |
0 EBC
|
|
Typ:
Adjunkt Havreskal används för att undvika stopp vid lakningen när man brygger med mycket omältade råvaror eller mycket vetemalt. Kan användas istället för risskal ("rice hulls") för detta syfte. Havreskal har minimal påverkan på smak eller färg i ölet. Rekommenderad dosering: 50 gram havreskal per kg malt. Behöver ej krossas. |
|||||
Vetemalt | 3,00 kg | 70,3% | Malt |
6 EBC
|
|
Typ:
Malt Tillverkas endast från vårvete. Sorter som lämpar sig för bryggerimarknadens ändamål används. Maltprocessen skiljer sig inte mycket från Pilsnermaltens produktion. Slutlig temperatur är normalt mellan 72-80 C. Vetemalt används främst för veteöl och några andra överjästa öl. Vetemalt används också i lageröl för smakanrikning och för att förbättra skumstabilitet. Typexempel på användning är cirka 50% för veteöl och ca, 20% för bidrag i lageröl. |
|||||
Pilsner | 1,00 kg | 23,4% | Malt |
5 EBC
|
|
Typ:
Malt |
|||||
Caramunich I (Weyermann) | 0,11 kg | 2,6% | Malt |
100 EBC
|
|
Typ:
Malt German crystal malt. Adds maltiness, flavor, color and aroma. |
|||||
Acid Malt | 0,06 kg | 1,4% | Malt |
6 EBC
|
|
Typ:
Malt Acid malt contains acids from natural lactic acids. Used by German brewers to adjust malt PH without chemicals to adhere to German purity laws. Also enhances the head retention. |
Namn | Mängd | Tid | Användning | Form | Alfa | IBU | gr/L | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Hallertauer Hersbrucker | 25 gr | 60 min | Kok | Pellets | 4,00% | 14,5 | 1,4 | |
Användning: Kok Used for: German style lagers and wheat beers
|
||||||||
Hallertauer Hersbrucker | 10 gr | 5 min | Kok | Pellets | 4,00% | 1,2 | 0,6 | |
Användning: Kok Used for: German style lagers and wheat beers
|
Namn | Mängd | Tid | Typ | Användning | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Chalk | 4,51 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Chalk (CaCO3) can be used as a water addition to adjust mineral content for mashing. |
||||||
Baking Soda | 1,88 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Baking Soda (NaHCO3) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing. |
||||||
Accumash | 951,01 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Accumash™ alters your strike water profile to deliver the perfect pH and mineral/ion content for each batch. It’s as simple as stirring it into your mash right after the grain. Note: Accumash™ is designed for use with distilled or RO water and in your mash only. Do not use with spring water or tap water. |
||||||
Passion Fruit Extract | 20 gr | 5 min | Smak | Sekundärjäsning | ||
Typ: Smak Add after fermentation. |
Namn | Produkt ID | Labb | Form | Förjäsbarhet | Temperatur | |
---|---|---|---|---|---|---|
Stefon | G01 | Imperial Yeast | Flytande | 75% | 17°C - 23°C | |
Labb: Imperial Yeast This is the traditional German strain used to produce world class weizen beers where big banana aroma is required. Balanced with mild clove, depending on your wort profile, this strain will produce amazing beers. Stefon will create a slightly higher level of acidity to give your beer a very crisp finish. Slightly underpitching will help increase the banana character. |
Namn | Temp. | Tid | Höjningstid | Typ | Vatten | |
---|---|---|---|---|---|---|
Proteinrast | 42°C | 20 min | 14 min | Temperatur | 7,55 L | |
Höjningstid: 14 min |
||||||
Försockringsrast | 67°C | 90 min | 8 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 8 min |
||||||
Utmäskning | 78°C | 10 min | 6 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 6 min |
Du måste logga in för att posta kommentarer
1.046 - 1.052
1.008 - 1.013
10 - 15
8 - 14
Efterjäsning på flaska och det höga proteininnehållet från vete ger ett disigt öl. Ölet skall typiskt serveras med all jäst i glaset. Det finns även en filtrerad variant som kallas Kristall. Om jäst finns kvar får ölet jästkäraktär och ett fylligare intryck. Ölet bryggs vanligen med minst hälften mältat vete och med små humlegivor. Dessa öl är till sin fördel färska.
Weihenstephaner Hefe 5,4%, Huber weisses, mit feiner Hefe 5.4%, Schneider Weisse Tap 1, meine blonde Weisse 5.2%
Skumbanandoft från estrar och kryddnejlikedoft från fenoler ska förekomma på medium till hög nivå. Det fenoliska kan även upplevas som muskot. Drag av plåt, kokt skinka eller rökighet får förekomma men är ej önskvärt. Maltarom får förekomma på låg nivå. Ingen humlearom får förekomma. Ingen diacetyl/smörkola får märkas. Halmgul till gyllengul. I regel disig men får vara blank. Smaken är balanserad och frisk med väl integrerad karaktär av de jäsningsbiprodukter med smak av skumbanan och kryddnejlika som finns även i aromen. Maltsmak får förekomma på låg nivå. Ingen humlesmak får förekomma. Beskan ska vara mycket låg och absolut inte framträdande. Ölet ska ha en mjuk och jordig vetemaltskaraktär. Ingen diacetyl får förekomma. Medium kropp. Kraftigt kolsyrad. Bör ge en moussig känsla.