Junibeer
Pale ale (APA)
Exalted Beer
22 januari 2020 kl 21:52
Pale ale (APA)
Exalted Beer
22 januari 2020 kl 21:52
Volym | Koktid | OG | FG | IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|---|---|---|---|
18,0 L | 90 min | 1.053 SG | 1.013 SG | 42 | 5,3% | 0 |
15 EBC
|
IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|
42 | 5,3% | 0 |
15 EBC
|
Namn | Mängd | % | Typ | Färg | |
---|---|---|---|---|---|
Pale Ale (Crisp) | 0,75 kg | 23,4% | Malt |
8 EBC
|
|
Typ:
Malt Base malt for all English beer styles |
|||||
Vetemalt | 0,50 kg | 15,6% | Malt |
6 EBC
|
|
Typ:
Malt Tillverkas endast från vårvete. Sorter som lämpar sig för bryggerimarknadens ändamål används. Maltprocessen skiljer sig inte mycket från Pilsnermaltens produktion. Slutlig temperatur är normalt mellan 72-80 C. Vetemalt används främst för veteöl och några andra överjästa öl. Vetemalt används också i lageröl för smakanrikning och för att förbättra skumstabilitet. Typexempel på användning är cirka 50% för veteöl och ca, 20% för bidrag i lageröl. |
|||||
Caramel Malt - 10L (Briess) | 0,25 kg | 7,8% | Malt |
20 EBC
|
|
Typ:
Malt Candy-like Sweetness, Mild Carmel
|
|||||
Extra Light Dry Extract | 1,20 kg | 37,5% | Torrextrakt |
6 EBC
|
|
Typ:
Torrextrakt Very light color dry malt extract for general purpose use.
|
|||||
Dark Dry Extract | 0,50 kg | 15,6% | Torrextrakt |
34 EBC
|
|
Typ:
Torrextrakt Dark dry extract for general purpose use.
|
Namn | Mängd | Tid | Användning | Form | Alfa | IBU | gr/L | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Galena | 10 gr | 60 min | Kok | Pellets | 13,00% | 17,8 | 0,6 | |
Användning: Kok Used for: General bittering hops for all beers
|
||||||||
Amarillo | 20 gr | 15 min | Kok | Pellets | 9,20% | 12,5 | 1,1 | |
Användning: Kok Discovered and introduced by Vigil Gamache Farms Inc. in Washington State. Character similar to Cascade. Often used as a late kettle or dry hop addition to American style Pale Ales and IPA’s due to its signature aroma characteristics. Used for both bitterness and aroma.
|
||||||||
Cascade | 20 gr | 15 min | Kok | Pellets | 6,60% | 9,0 | 1,1 | |
Användning: Kok A hops with Northern Brewers Heritage
|
||||||||
Amarillo | 30 gr | 0 min | Kok | Pellets | 9,20% | 0,0 | 1,7 | |
Användning: Kok Discovered and introduced by Vigil Gamache Farms Inc. in Washington State. Character similar to Cascade. Often used as a late kettle or dry hop addition to American style Pale Ales and IPA’s due to its signature aroma characteristics. Used for both bitterness and aroma.
|
||||||||
Cascade, New Zealand | 24 gr | 0 min | Kok | Pellets | 7,30% | 0,0 | 1,3 | |
Användning: Kok Flowers, citrus & spice with grapefruit the noticeable fragrance quite often. This medium aroma balances the low bittering value. Very popular hop among craft brewers. Used for: Pale Ales, IPAs, Porters
|
||||||||
Cascade | 14 gr | 0 min | Kok | Pellets | 6,60% | 0,0 | 0,8 | |
Användning: Kok A hops with Northern Brewers Heritage
|
||||||||
Cascade | 50 gr | 7 dgr | Torrhumling | Pellets | 5,50% | 0,0 | 2,8 | |
Användning: Torrhumling A hops with Northern Brewers Heritage
|
||||||||
Willamette | 20 gr | 7 dgr | Torrhumling | Pellets | 5,50% | 0,0 | 1,1 | |
Användning: Torrhumling Used for: Finishing American and British Ales
|
Namn | Mängd | Tid | Typ | Användning | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Björklöv | 30 gr | 60 min | Ört | Mäskning | ||
Typ: Ört |
||||||
Enbär | 13 gr | 75 min | Krydda | Kok | ||
Typ: Krydda |
||||||
Älgört | 30 gr | 15 min | Ört | Kok | ||
Typ: Ört |
Namn | Produkt ID | Labb | Form | Förjäsbarhet | Temperatur | |
---|---|---|---|---|---|---|
Safale American | US-05 | DCL/Fermentis | Torr | 77% | 15°C - 24°C | |
Labb: DCL/Fermentis American ale yeast that produces well balanced beers with low diacetyl and a very clean, crisp end palate. |
Namn | Temp. | Tid | Höjningstid | Typ | Vatten | |
---|---|---|---|---|---|---|
Försockringsrast | 64°C | 60 min | 20 min | Temperatur | 19,00 L | |
Höjningstid: 20 min |
||||||
Utmäskning | 78°C | 10 min | 8 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 8 min |
Du måste logga in för att posta kommentarer
1.044 - 1.056
1.008 - 1.016
20 - 40
12 - 28
Ölstilen utvecklades i USA mot slutet av 1970-talet som "American Pale Ale". I början var användandet av amerikansk Cascade-humle dominerande. Därefter har odlandet och användandet av nya moderna humlesorter med de för öltypen önskvärda tonerna av citrus, frukt och blommighet spridits över hela världen. Ölet ska ha en tydlig humlekaraktär där moderna humlesorter bidrar med citrus, frukt och blommighet, framför allt i aromen. Ölet får dock inte vara obalanserat humligt, utan det ska ha ett tydligt maltstöd från ljus malt med inslag av viss karamellighet. Färgen är relativt ljus. Ofta används renjäsande jäststammar för att hålla fruktigheten på en låg nivå.
Pale Ale 5,6%/Sierra Nevada - Inferno 4,4%/Oakham Ales – Pale 31 4,8%/Firestone Walker
Aromhumlad med moderna humlesorter ska ge en fruktig humlearom på medium till hög nivå. En liten karamellig maltton bör finnas som kompletterar humlen. Gyllengul till ljust kopparfärgad. Köldgrumling är tillåten. Humlesmaken ska vara hög. Amerikanska och andra nya humlesorter används för att ge karakteristiska citrusaktiga och fruktiga nyanser. En liten till medium karamellmaltighet ska balansera humlesmaken. Friska/fräscha fruktestertoner bör förekomma i låga till höga nivåer. Ingen eller mycket liten diacetylton. Beskan ska vara medium, men får absolut inte dominera. Medium kropp. Ska ge en ren och krispig känsla, ej sötsliskig.